DAP INFO

       

Informatiepagina voor de dierenartsenpraktijk


Als de kat die met klachten naar u toe is gebracht, na lichamelijk onderzoek niks pathologisch mankeert, zou het kunnen zijn dat stress de oorzaak van de klachten is, of dat er een gedragsprobleem speelt. In dit geval is het goed om deze kat door te verwijzen naar ons Kattengedragsadviesbureau of naar het Katten Gedrag Centrum. U kunt bij de volgende klachten een kat naar ons doorverwijzen:- stress
- alle soorten agressie
- onzindelijkheid
- alle soorten angst
- dieet/eetproblemen
- hinderlijk miauwgedrag
- ongewenst krabgedrag
- sproeien
- opvoedingsvragen
- socialisatie en opvoedadviezen
- cognitieve dysfunctie
- lik granuloom
- pica
- verveling
- moeder-kitten gedrag
- conflicten tussen katten
- verveling
- storend gedrag
- psychogene kaalheid
- psychogene dermatitis
- stereotyp of dwangmatig gedrag
- staart jagenAdvies geven
Wij geven advies op maat, samengesteld uit: de anamnese, gesprek met de eigenaren en observatie van de kat aan huis. Wij geven niet op voorhand al adviezen over eventuele uit huis plaatsing, omdat veel problemen door angst en/of stress komen. En die kunnen verergeren door een kat tijdelijk uit huis te plaatsen. Dat geldt ook voor het straffen van katten, of het in een bench plaatsen of elders opsluiten. Wij geven onze adviezen nimmer op basis van de mail of telefoon. Al deze acties kunnen probleemgedrag verergeren, zolang niet duidelijk is wat de oorzaak van het probleem is. Wij coachen de eigenaren persoonlijk het traject door, tot een bevredigend resultaat behaald is. Onze adviezen zijn diervriendelijk en bevorderen het welzijn van de kat. Ook katten zonder gedragsproblemen zullen door onze adviezen beter in hun vel gaan zitten.

Reacties op behandelingen kunt u vinden in het gastenboek.


Ons werkgebied
Wij werken door heel Nederland en in Vlaamstalig België.

Gezondheid

Voor meer informatie kunt u mailen info@kattengedragstherapie.nl

Gewichtsproblemen kunnen verband houden met gedragsproblemen. Wij behandelen deze in dit verband dan ook samen.


Toevallig lijkt deze kat sprekend op de Panter waarover hieronder wat verteld wordt.

Ervaringen.....

21-03-2009
"Een week geleden hebben wij Marcelina op bezoek gehad. Er waren wat strubbelingen met Panter en Picasso. Panter kwam met 7 weken bij ons vanaf een boerderij. Hij zou verdronken worden. In het verleden hadden wij 3 katten en 3 bakjes voer, die Panter allemaal leeg at. Toen was hij al aardig zwaar. Met 2 jaar kreeg hij blaasgruis en zat vast aan een dieet. Wij gaven hem al heel weinig en speelden met hem op de trap. Hij is toen wel afgevallen en weegt nu 8 kilo. Er werden door Marcellina wat oplossingen aan de hand gedaan en we zijn nog bezig om ze te verwerken. Bij Picasso is een seniorencheck gedaan en een rug foto gemaakt. Hij krijgt nu nier dieetvoer. We laten Panter nu ook snachts bij ons en de andere 4 katten,want eerst zat hij om het blaasgruisvoer apart. Het bevalt hem wel en hij beweegt ook meer. " Joke de Reus.


Panter weegt nu 8 kilo. Hij kreeg al minder te eten van de eigenares, maar dat was niet voldoende. Panter eet wat hij kan. Meer bewegen is echter noodzakelijk om hem verder af te laten vallen, i.c.m. verrijkingsadviezen.

Meewerken aan onderzoek
Wij werken graag mee aan onderzoeken die gedaan worden naar katten, gedrag, gezondheid en welzijn. Doordat we zitting hebben in het PVH en de FWF nemen we hier ook actief aan deel. Zo is er in oktober 2008 onderzoek gedaan via de Universiteit van Antwerpen naar onze casussen. Voor een samenvatting daarvan klikt u op deze link.


Voorlichting en educatie


U kunt voor voorlichting gebruik maken van onze expertise. Tevens geven wij informatie aan katteneigenaren of informatie gericht op kitteneigenaren. Door de praktijkervaring die de therapeut met katten heeft, gaat er voor nieuwe kattenbezitters een wereld open op het moment dat ze voorlichting krijgen van gedrags- en socialisatie experts.
Kijkt u ook op de pagina artikelen, daar staan diverse artikelen die ook interessant kunnen zijn voor in de dierenartsen praktijk, zoals bijv. over gedragsproblemen behandelen. Indien u specifieke vragen heeft, stelt u die dan gerust.

Onze service voor uw praktijk
Wij organiseren graag met u samen voor uw praktijk ook de speciale kattengedragspreekuren. Wij geven graag lezingen voor uw praktijk, uw werknemers, uw klanten of voor uw organisatie. Zo hebben wij bijv. voor diverse dierenartsenpraktijken een lezing gegeven over stress- en agressie reductie in de praktijk. Er zijn al 12 praktijken verspreid door het land die speciale kattengedragspreekuren houden. U kunt bij ons ook achtergrondinformatie krijgen over bepaalde gedragsproblemen, voor zover deze niet genoemd worden op de pagina artikelen. Wij werken graag mee aan uw open dag of andere activiteiten, om kattengedrag onder de aandacht te brengen.

Gratis informatie folders voor uw praktijk
U kunt bij ons de gratis folder "Uw kat trainen voor een bezoekje naar de dierenarts" verkrijgen. U kunt deze hieronder als pdf eventueel ook downloaden en printen. De folder staat hieronder in drie delen, maar de folder zelf is een geheel.

Folder deel 1 Folder deel 2 Folder deel 3

Indien u gewoon de folder toegestuurd wilt krijgen, kunt u contact met ons opnemen. U kunt hiervoor bellen naar 020-330 87 80 of 416 0883, faxen naar 084- 720 22 92, of mailen naar info@kattengedragstherapie.nl

Kittenparty
Men vraagt aan ons welke DAP's kittenparty's houden, welke DAP's veel ervaringen hebben met fokkers, of veel met katten. Geef dit gerust aan ons door. Wij zullen uw DAP dan vermelden op deze website. Dan bent u makkelijker vindbaar voor kattenliefhebbers en voor hen wordt dan tevens uw expertise duidelijk.
Onze ervaring is dat eigenaren beter zonder kat naar deze bijeenkomst kunnen komen, dan met kitten. Het is dan ook meer bedoeld als voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe kittenbaasjes.

Heftige reacties na dierenartsbezoek

In de kast na de dierenarts

Deze snoezepoes heeft na een dierenartsbezoek bij thuiskomst maar liefst twee weken bovenin de kast gezeten. Ze dorst er niet uit te komen. Dat kwam omdat haar zus de geur van de dierenarts niet kon waarderen en haar de kast injoeg. Waar snoezepoes vervolgens niet meer uit durfde. Agressie na dierenartsbezoek is te voorkomen.Felifriend is te gebruiken in zo'n situatie, als een kat heftig op dierenartsbezoek reageert.
De eigenaar was zo lief om tijdelijk (uit nood geboren) dan maar een kattenbakje voor haar in de kast erbij te zetten.

Komt uw advies aan bij de cliënt?
U weet natuurlijk dat het erg belangrijk is om duidelijke informatie te verstrekken aan een cliënt. Daarom willen we u dit verhaal niet onthouden. Om privacy redenen noemen wij natuurlijk niet de naam van de dierenarts of kliniek.

"Op die dag moest ik Mici van de dierenarts na haar sterilisatie ophalen. De dierenarts vertelde mij dat ik voor Mici een aanpassende kleertje moest maken dat ze niet bij haar wond kon komen. Ik moest snel handelen dus ik riep mijn buurman te hulp. Nadat hij gekomen was pakte ik een schone keukendoek, zette Mici eventjes erop en haar pootjesafdruk heb gemarkeerd op de doek. Ik maakte erin gaatjes. Met de hulp van mijn buurman heb ik Mici het kleedje aangedaan, pakte naald en garen en de kleed boven vast genaaid.
Mici voelde zich erg slecht (na de operatie, red.) en ze had geen zin om tegen te spreken. Zo in een aangepast kleed ging ze met mij slapen.
Mici was 3 dagen erg ziek. In die 3 dagen moest ik haar meerdere keer op de poestoilet zetten om te kunnen plassen. Daarna deed ze het zelf. Na een week heb ik het kleedje afgehaald.
 
Trouwens, in afg. februari was Maci ook ziek voor een week. Ineens begon hij erg veel braken, 7 keer op die dag. Er kwam alleen maar schuim uit. Na 2 dagen wachten heb ik hem naar de dierenarts gebracht. Maci kreeg een gel wat ik elke 3 uur toe moest dienen, rechtsreeks in zijn mond. Na de tweede dag poepte hij alle verstopte haarballen uit en hij werd weer de oude Maci. " vertelt Ibolya Gulyas.

U ziet hoe belangrijk het geven van goede informatie wel niet is! Want misschien had de eigenares dan eerder contact opgenomen na de operatie. Want de vraag is ook: waarom was de poes zo ziek na de operatie?

De ingepakte poes met haar postoperatieve theedoekjurkje.


Nuttige links voor de praktijk:

http://www.fabcats.org/catfriendlypractice/guides.html