Home Events Voeding en spijsvertering

Voeding en spijsvertering

Deze lesdag is verplaatst naar 14 mei 2022!

 

Onderwerpen:

Altijd al alles willen weten over kattenvoeding? Wat is nou fabel en wat is nou feit? Dan is deze lesdag over kattenvoeding echt is voor jou!
Vanuit verschillende richtingen zal de kattenvoeding nader onder de loep komen. Er zal aandacht worden besteed aan de volgende onderwerpen:
• Voedingsfysiologie van de kat; hoe zit het spijsverteringssysteem van een kat in elkaar, kan een kat nou wel of geen koolhydraten verteren, wat is het effect van verschillende voeding op de ontlastings- en urinekwaliteit? Hoe komt voerverzadiging tot stand?
• Voedingsbehoeften van de kat: welke voedingsstoffen heeft een kat nou nodig en in welke fase van het leven? Wat is de invloed van groei, zwangerschap, melkgift, en activiteit op de voedingsbehoefte van de kat?
• Voedingstypen- en ingrediënten: welke typen voer zijn voor de kat beschikbaar en wat zijn per voedingstype de voor- en nadelen? Hoe worden de verschillende typen voedingen bereidt? Welke voedingsingrediënten zijn geschikt als voeding voor de kat? Hoe zit het nou met voeding en granen?
• Voermanagement: onbeperkt voeren, enkele porties per dag voeren, voerverrijking; wat is wijsheid en in welke situatie? Hoe bepaal je de geschikte hoeveelheid voeding voor een kat?
• Voeding en gedrag: kan voeding- en voedingssamenstelling invloed uitoefenen op gedrag? Wat is het bewezen effect van voedingssupplementen zoals Zylkene en Telizen?
• Voedingslabels: hoe lees je een voedingslabel? Welke informatie kun je hier wel en niet aan aflezen? Hoe kun je een inschatting maken van de voedingskwaliteit van een product?
• Voeding en ziekte: wat verandert er in het lichaam als je kat ziek wordt? Hoe kun je hier met aangepaste voeding in ondersteunen? Wat voor typen dieetvoeding staan hiervoor ter beschikking? De meest algemeen voorkomende voedingsproblemen, zoals nierfalen, blaasgruis, zullen hierbij kort worden besproken

– Wat zijn de benodigde voedingsstoffen voor katten en is de regelgeving voor het maken van voer hier inderdaad goed op aangepast? Hoe weet je hoeveel calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten in voeding zitten? En vochtgehalte? Rekentools?
– hoe snel verteert een kat zijn eten? Wat is het verschil van effect op het lichaam t.a.v. pH blaas, grootte maag, gewicht, welzijn, tussen een grote maaltijd die de kat 2x daags naar binnen schrokt en een kat die de hele dag door muizenhapjes eet?
– wat is ‘troep’ voor het lichaam van de kat? Is het zo dat de pH in de maag ‘beter’ is als een kat meer vlees eet? is voeding de juiste voeding als je kat: regelmatig haarballen opgeeft, regelmatig overgeeft, veel verhaart enz. dus klachten die door voeding kunnen komen maar ook die erdoor opgelost kunnen worden. En wat als voeders op de verpakking iets zeggen over de pH van de voeding ipv pH in de blaas bijv?
– zijn er overbodige vulsels in kattenvoer?
– hoe worden voeders gemaakt: ingegeven door wetenschap of marketing?
– waar moet je op letten als je je kat snoepjes geeft (sommige merken adviseren wel 17 snoepjes per dag)?
– de zin en onzin van voedingssupplementen

Programma:

09:30: Aankomst met koffie en thee
10:00: Start programma
10:00-10:50: Voedingsfysiologie
10:50-11:00: Pauze
11:00-12:00: Voedingsbehoefte
12:00-13:00: Lunch
13:00-13:50: Voertypen en -ingrediënten deel 1
13:50-14:00: Pauze
14:00-14:30: Voertypen en – ingrediënten deel 2
14:30-15:00: Voerlabels
15:00-15:15: Pauze
15:15-16:00: Voeding en ziekte
16:00-16:10: Pauze
16:10-17:00: Voeding en gedrag
17:00-17:30: Groepsdiscussie voeding en gedrag
17:30: Einde programma

Inbegrepen in de prijs:

Vegetarische lunch, lesmateriaal en digitaal certificaat.

 

Dit is Lesdag 26 Specialisatie Voeding & Gedrag: Module KGA Kattengedragsadviseur

The Voeding en spijsvertering ticket sales has ended!

Datum

14 mei 2022
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:30

Kosten

€160,00

Locatie

Kattengedragsadviesbureau
Bouwerij 102, Amstelveen

Spreker

  • Esther Hagen-Plantinga

    Esther is afgestudeerd dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. In 2003 heeft ze na een onderzoekstraject van 3,5 jaar, met succes haar proefschrift verdedigd, genaamd “Meervoudig onverzadigde vetzuren en chronisch nierfalen bij de kat”. Kort daarop, in 2004 heeft ze haar dierenartsdiploma behaald in de specialisatierichting gezelschapsdieren en paard.

Pin It on Pinterest