Stress

 Is uw kat misschien niet wat gestresst?

Gestresst? U zult zich misschien afvragen of wij u voor de gek houden. Maar nee, ook katten ervaren stress. Als ze een muis zien bijv. en ze willen er achteraan gaan. Dat is geen slechte stress. Maar als een kat bijv. van u nergens de nagels mag scherpen, raakt de kat op een ongezonde manier gestresst. Ook al denkt u dat uw kat geen last van stress zal hebben, een kat die bijv. vaak ziek is kan wel degelijk last van chronische stress hebben. Stress is meetbaar door de dierenarts, maar soms is de meting zelf ook stresserend. In de urine kan de dierenarts onderzoeken of er sprake is van chronische stress.

Wist u dat stress zorgt voor een alkalische urine?

Hoe weet u of u kat last van stress heeft?

Uit onder andere de volgende signalen blijkt dat een kat stress ervaart:
– overmatig trillen van spieren
– sidderingen over de rug
– door het eten van vreemde voorwerpen, zoals bureaustoelen……..

Deze bureaustoel staat in het huis van mensen uit Rotterdam, wiens kat last heeft van o.a. socialisatie problemen, chronische stress, en angst. Zie hier de gevolgen die kunnen ontstaan door chronische stress bij katten!

Chronische stress kan leiden tot stereotiep gedrag. Bovendien activeert het diverse virussen (FIP, FeLV, FIV, Herpes). Het kan ook leiden tot dwangmatig likken of ander abnormaal gedrag. Verder is er ook een verband met obstipatie en blaasontsteking. Bij varkens is aangetoond dat door langdurig ervaren van chronische stress neuronaal celverlies optreedt.

Er zijn twee belangrijke oorzaken van chronische stress.

1. te veel katten op een te klein oppervlak

2. verveling

Oudere katten kunnen hun stressreactie minder goed uitschakelen dan jonge katten.
Zelfs wanneer ze ontspannen zijn, scheiden oudere katten meer stresshormonen af dan jongere katten.
Katten zijn sensitief, zij zijn ook gevoelig voor stress. Meer en meer worden katten binnen gehouden. Dit kan leiden tot verveling.

De betekenis van borstvoeding bij stress.

Bij mensen is hiernaar in 2006 onderzoek gedaan door:

S M Montgomery1, A Ehlin2 and A Sacker3

1 Clinical Epidemiology Unit, Karolinska Institutet, Stockholm; Clinical Research Centre, Örebro University Hospital, Örebro, Sweden
2 Clinical Epidemiology Unit, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
3 Department of Epidemiology and Public Health, Royal Free and University College Medical School, London, UK

De achtergrond van de studie was het gegeven dat vroege blootstelling aan prikkels leidt tot een gecontroleerde stress respons, die door stress veroorzaakte opwinding (anxiety) kan verminderen. Dit is onderzocht bij kinderen die scheiding van de ouders mee hebben gemaakt. Het was een longitudinale studie en er werden vele duizenden mensen hiervoor onderzocht. Het bleek dat bij hen die borstvoeding hadden gekregen stress bestendiger waren dan hen die geen borstvoeding hadden gehad. Borstvoeding wapent dus ook tegen psychosociale stress. Zij die geen borstvoeding hadden gehad (maar waren geflest) waren 9x zo angstig als hen die dit wel hadden gehad. Borstvoeding gaat dus samen met stress bestendigheid. Het hoeft niet te komen door het drinken van de melk, maar kan juist ook komen door de moeder-kind interactie.

Deze informatie is van toepassing op mensen, maar het is niet gek te denken dat dit net zo goed voor katten kan gelden: dat zijn immers ook zoogdieren, net als wij, die ook allerlei situaties meemaken die hun stress gevoeligheid op de proef stelt.

Pin It on Pinterest