Gedragstherapie
Gedragstherapie
Op deze site is veel informatie te vinden over kattengedrag. Deze informatie is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in kattengedrag. Maar ook als u op zoek bent naar een dierenartspraktijk waar een deskundige werkzaam is met speciale interesse voor kattengedrag, vindt u die op deze site, alsmede testimonials met reacties op behandelingen. Dierenartsen die informatie zoeken kunnen terecht op de pagina : DAP info. Wij werken samen met dierenklinieken en de FWF. Meer informatie kunt u vinden bij de tips op deze website, in ons e-book, in onze KGA Facebookgroep, en in de KGA Magazines. Dat u niet zelf een consult af kunt spreken is omdat we graag eerst willen overleggen of gedragstherapie wel zinnig is in het geval van uw kat. Of dat er beter andere stappen genomen kunnen worden. Dit voorkomt dat u voor niets geld uitgeeft aan een consult.
LET OP: Het is niet mogelijk om direct – online – een gedragsbehandeling te boeken. U dient eerst een email te sturen of een belafspraak te maken.
Onderwerpen
- Tips
- Hulpmiddelen
- Cursussen
- Producten om gedrag mee te beïnvloeden
- Informatie over behandelingen
- Socialisatie
- En natuurlijk veel informatie over kattengedrag!
Also English Behavioral Consultations Possible
Deze site geeft informatie over het oplossen van gedragsproblemen bij katten, men noemt dat ook wel gedragstherapie voor katten. Juist ook voor de preventie van problemen kunt u tevens contact met ons opnemen. U kunt bij ons terecht voor tips om uw kat iets te leren. Soms zijn er echter gedragsproblemen waar een tip niet voor kan volstaan. Dan kunt u bij ons ook terecht voor behandeling van het probleemgedrag. Gedragstherapie kan gedragsproblemen verhelpen, en informatie en kennis over het gedrag van de kat kan problemen voorkomen. U kunt bij een gedragstherapeut voor katten terecht voor diverse gedragsproblemen.
Te allen tijde dient een medische oorzaak eerst uitgesloten te worden. Wij werken samen met vele dierenartsen. Voor hen is de speciale DAP pagina.
Bij ons zijn alleen professionele kattengedragstherapeuten aangesloten, er worden door ons dan ook uitsluitend kattengedragsproblemen behandeld. Indien u contact met ons opneemt, bent u zeker van een deskundig en 100% katvriendelijk advies.
Meestal zal uw dierenarts u doorverwijzen naar een kattengedragstherapeut. Dit is ook raadzaam, aangezien de dierenarts een lichamelijke oorzaak voor het probleemgedrag moet uitsluiten.
Hondengedragstherapie, hondenscholen en hondentraining zijn reeds lang bekend. Kattengedragstherapie is in sinds een jaar of tien in opkomst en is een betrekkelijk nieuw vak in Nederland. Naar verwachting zal dit vakgebied over een aantal jaren nog veel bekender zijn als op dit moment. Vicky Halls, de bekende Engelse kattengedragstherapeut, levert door haar populaire boeken hier zeker een positieve bijdrage aan.
In de volksmond wordt een kattengedragstherapeut wel een kattenpsycholoog genoemd. Het vak is door m.n. Beaver van de Texas A&M Universiteit, Diergeneeskunde, in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld als serieus vak. Er is nu een aantal universiteiten dat gedrag als vak serieus inhoud geeft. Kattengedragstherapeuten kunnen diverse achtergronden hebben: dierenarts, dierenartsassistent, psycholoog, of anderszins. Belangrijk is dat u zich van te voren realiseert dat niet iedereen die dit vak uitoefent ook gediplomeerd is voor dit beroep. Iedereen mag zich zomaar kattenpsycholoog noemen, en daarom probeert deze site u wegwijs te maken in dit soms onoverzichtelijke doolhof. Elke kattengedragstherapeut heeft ook een eigen stijl van werken en een eigen aanpak. Daarom is het goed om een kattengedragstherapeut te zoeken waarmee u aansluiting heeft. Ook de ervaring en scholingsachtergrond van de therapeut speelt een rol. Vraag daarom gerust bij uw kattengedragstherapeut welke kennis en ervaring die heeft om uw problemen aan te pakken.
Ga altijd eerst naar uw dierenarts met een gedragsprobleem, om eventuele medische oorzaken uit te sluiten. Een goede gedragstherapeut behandelt uw kat in nauw overleg en onderlinge samenwerking met uw dierenarts. Daarom is uw dierenarts dan ook meestal degene die u zal doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor katten. Gedragstherapie kan ondersteund worden met medicatie. Alleen door het geven van medicatie wordt het probleem niet verholpen, het kan slechts als ondersteuning ingezet worden. Goede gedragstherapeuten maken echter voornamelijk gebruik van gedragsbeïnvloeding. Het inzetten van psychoactieve middelen als antidepressiva hoort hier zeker niet bij.
In België is een erkende opleiding gestart (post doc) voor dierengedragstherapeut. Verder is er in Engeland een goede opleiding. Bij ons kunt u op dit moment cursussen volgen op het gebied van kattengedrag (van beginners tot gevorderden). Echter u kunt niet verwachten binnen een paar lessen volleerd kattengedragstherapeut te zijn. Op internet zijn diverse sites te vinden van mensen die geen gediplomeerde kattengedragstherapeut zijn.
Dit zijn bijv. mensen die zich slechts zijdelings bezig houden met kattengedragstherapie, zoals hondengedragstherapeuten die wel eens een enkele kat behandelen. En tegenwoordig vindt er een wildgroei plaats van mensen die slechts teksten knippen en plakken van sites en zonder persoonlijke informatie te geven over zichzelf, hopen daar mensen mee te trekken wiens katten problemen geven. Vraag daarom na als u iemand vindt die niet op deze site genoemd wordt, welke diploma’s deze persoon heeft. Niet iedereen kan zomaar kattenproblemen behandelen, kennis is niet alles, ervaring met katten is zeker zo belangrijk. Anders helpt u zichzelf door het kiezen van een ondeskundige kattentherapeut van de regen in de drup. Vraag anders uw dierenarts naar ervaringen met goede kattendeskundigen en/ of google op deze personen. Wij bij Het Kattengedragsadviesbureau zijn de meest ervaren en katvriendelijke behandelaars. Wij kunnen bogen op een tiental jaren ervaring in het behandelen van gedragsproblemen met katten. Wij zijn de enige organisatie die spreekuren heeft bij meer dan tien dierenklinieken verspreid door het land. U kunt in ons gastenboek ervaringen lezen van cliënten die u voor zijn gegaan.
Hoe kan een kat iets nieuws leren dan?
Soms zullen mensen denken: hoe is het mogelijk om een kat iets te leren? En dan…. gedragstherapie voor katten??? Het is echter allemaal logisch. De kat is een hoog ontwikkeld zoogdier dat al 20 miljoen jaar heeft weten te overleven. Daar is veel aanpassing en inzicht voor nodig. Anders was de kat immers al lang uitgestorven. Maar het dier heeft zich weten te handhaven. De kat heeft altijd voor genoeg voedsel kunnen zorgen, voor nakomelingen kunnen zorgen, heeft zich aangepast aan een veranderende wereld. Kortom: de kat is een geslaagd dier als het gaat om overlevingsstrategie. Omdat de kat de mogelijkheid heeft zich aan te passen en inzicht kan krijgen in veranderende omstandigheden is het dus ook mogelijk de kat iets te leren. Hierbij moet wel in overeenstemming met de aard van het dier gehandeld worden. Zo is het schadelijk voor de kat als men deze zou willen leren om niet meer te plassen, zich niet meer te wassen, of om geen contact te mogen hebben met andere levende wezens. Dus bij het leerproces staat voorop dat dit ook voor de kat een haalbaar en nuttig doel moet dienen, wat niet schadelijk is voor het wezen zelf. Zo is het niet verstandig een kat te willen laten stoppen met krabben/krabgedrag. Daarmee frustreer je het dier, want dit is voor de kat normaal en zingevend gedrag. Het is echter wel haalbaar om dit gedrag te verplaatsen. Wij vinden dat bij het leerproces voorop moet staan dat het geleerde ook voor de kat goed is. Dus bij het aanleren van nieuw gedrag is het van groot belang uit te gaan van de aard van het dier. Elke leersituatie dient echter niet langer te duren dan enkele minuten. Oefen altijd op een rustige plek en nooit met andere dieren erbij, anders wordt de kat wellicht afgeleid.
Als katachtigen niet zouden kunnen leren, dan zouden dompteurs in het circus hun leeuwen en tijgers ook geen “kunstjes” kunnen laten doen.
Het Kattengedragsadviesbureau
Dierenartsen en diverse andere deskundigen verwijzen geregeld dieren met gedragsproblemen door naar Het Kattengedragsadviesbureau. Elke maand verschijnen artikelen in diverse kattenbladen van onze hand. Wij organiseren spreekuren over kattengedrag in dierenartsenpraktijken, headhunten op zoek naar kwalitatief verantwoorde therapeuten, begeleiden praktijken en ontwikkelen steeds weer nieuwe initatieven om het vakgebied onder de aandacht te brengen. Het telefoonnummer is (+310) 20 – 330 87 80, dit nummer is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 08.30- 20.00. Dit is een gedragsinformatielijn ter voorkoming en bestrijding van probleemgedrag. Ook kunt u via dit nummer een afspraak maken met een gedragstherapeut bij u in de buurt.
Wij spreken Engels, dus ook uw taal hoeft geen belemmering te zijn.
Wat houdt kattengedragstherapie dan in?
U belt, mailt of schrijft naar ons. Wij begrijpen dat u het liefst een kant en klaar antwoord zou willen krijgen. Problemen als: “hoe geef ik mijn kat een pil?” kunnen wij beantwoorden met een tip. Maar niet altijd is een tip voldoende om het probleem op te lossen. Echter ieder kattengedragsprobleem is uniek en wij nemen ons vak serieus. Wij willen u graag een gedegen advies geven, en hebben daar vaak meer gegevens voor nodig. Daarom sturen wij u – indien u zich aanmeldt voor behandeling- een zeer uitgebreid formulier dat u zo volledig mogelijk in dient te vullen. Na ontvangst van uw betaling en het formulier gaan wij snel aan de gang, om alle gegevens te bestuderen. Meer informatie hierover staat vermeld op de pagina behandeling en in het gastenboek vindt u resultaten. U krijgt tijdens de gedragsobservatie informatie over nadere stappen die genomen (dienen te) worden. Het Kattengedragsadviesbureau werkt op doorverwijzing van dierenartsen, omdat wij het belangrijk vinden dat een fysieke oorzaak van het gedragsprobleem door de dierenarts is uitgesloten. Benadert u ons rechtstreeks via deze site, dan verwijzen wij soms weer naar uw dierenarts terug voor nader onderzoek. Een gedragsprobleem is soms makkelijk en soms ook minder makkelijk op te lossen. Elke kat en iedere eigenaar zijn immers uniek, daardoor kunnen wij geen pasklaar antwoord geven en zijn onze zorgvuldig geformuleerde adviezen maatwerk. De therapeuten hebben een gedegen opleiding gehad, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring. Wij blijven ook steeds op de hoogte van de nieuwste inzichten in kattengedrag door nascholing, bijscholing en het bijhouden van de vakliteratuur. Zo bent u er zeker van dat er niet maar wat aangerommeld wordt, maar dat er een duidelijke basis en een duidelijk protocol voor het oplossen van het probleem is.
Het is echter vaak niet eenvoudig om snel een multicausaal gedragsprobleem op te lossen, zo’n proces kost tijd. Net als dat het vaak al een tijd duurt voordat het probleem zich openbaart en ontwikkelt, duurt het ook een tijdje om het op te lossen. Soms wat langer en soms wat korter. Een diagnose is een hypothese die getest wordt en die tijdens het proces soms ook bijstelling behoeft. Gedrag, en niet infectieziekten, is de belangrijkste doodsoorzaak van huisdieren. Daarom is het altijd nuttig om naar het gedrag als mogelijke oorzaak te kijken, nadat een dierenarts de medische oorzaak heeft uitgesloten. Maar goed beschouwd is gedrag ook fysiek, want het wordt immers beïnvloed door allerlei neurotransmitters in de hersenen. Dat is meetbaar, en lichamelijk.
Heeft uw kat nog geen dierenverzekering? Dan kan het de moeite zijn de verschillende verzekeraars en hun vergoedingssysteem eens te vergelijken alvorens u een verzekering afsluit. Kattengedragstherapie wordt namelijk door sommige verzekeraars vergoed.
Wat kan een kattengedragstherapeut voor u betekenen?
Van een gediplomeerd kattengedragstherapeut kunt u verwachten dat deze gespecialiseerd is in katten en hun gedrag.
U kunt een gedragstherapeut in de volgende gevallen raadplegen
Voorlichting en educatie
- over kittens en hun verzorging
- over de socialisatie van kittens en katten
- het geven van lezingen over kattengedrag
- preventiespreekuur ter voorkoming van probleemgedrag
- spreekuur over kattengedrag, hier kunt u terecht met al uw vragen over kattengedrag
- aankoopbegeleiding als u een kat of kitten wilt aanschaffen
Bij probleemgedrag
- telefonisch consult
- analyse van de situatie bij u thuis (huisbezoek)
- therapie en analyse
- persoonlijk consult in de dierenkliniek
Indien u meer informatie wenst, die u niet op deze site heeft kunnen vinden, stuurt u dan een e-mail.
Het Kattengedragsadviesbureau biedt u de volgende mogelijkheden
• gedragsspreekuur
• training en cursussen
• individuele gedragsbegeleiding
• workshops