Specialisatie Gedrag & Welzijn Asielmedewerker

Asielspecials

Het KGA heeft een specialisatie module ontwikkeld t.b.v. asielmedewerkers die zich willen verdiepen in het gedrag en welzijn van katten. Het doel ervan is de asielen ondersteunen door kennisoverdracht zodat het aantal katten in het asiel effectief verminderd kan worden en de plaatsing geoptimaliseerd kan worden. De lessen zijn m.n. gericht op vrijwilligers/beheerders/medewerkers van het asiel die met katten werken/te maken hebben. Maar de cursussen staan ook open voor iedereen die meer wil leren over het interpreteren van kattengedrag.

Lesdag 1 Welzijn verbeteren

Het asiel is een spannende plek voor katten. Hoe zorg je ervoor dat ze zich er prettiger voelen? Hoe kun je de vrijwilligers daarbij zo efficiënt mogelijk inzetten? Als katten in het asiel minder stress ervaren blijkt dat ze sneller geplaatst worden, waardoor er voor nieuwe katten weer ruimte is.
Veel katten zijn bang of agressief in het asiel. Hoe hiermee om te gaan? Hoe kun je een kattenkamer en -hok het beste inrichten om de kat zich beter te laten voelen?
Lesmap ca. 150 pagina’s, met referentielijst.

Deze lesdag is ook online te volgen en te boeken via deze link. (De lesdag kan dan op iedere gewenste dag in het jaar gevolgd worden, zodra je hem besteld hebt)

Lesdag 2 Vergroten adoptiekansen

Met een unieke, katvriendelijke en stressvrije aanpak om van bange katten sociale katten te maken. Zonder gebruik te maken van voer of middelen.
Welke invloed heeft de doorloop? Welke berekeningen kunnen je helpen het welzijn van katten te verbeteren in het asiel?  Hoe kun je rekening houden met de diersoortspecifieke gedragingen in een asielomgeving? Wat is de impact van huisvesting op gedrag en gezondheid? Wat kun je hieruit leren voor de thuisomgeving? En tot slot tips voor stress reductie.

Lesmap ca. 200 pagina’s, met referentielijst.

Deze lesdag is ook online te volgen en te boeken via deze link. (De lesdag kan dan op iedere gewenste dag in het jaar gevolgd worden, zodra je hem besteld hebt)

Lesdag 3 Bepalen socialisatiegradatie

Hoe kun je het sociale gedrag van nieuw binnengebrachte katten in de quarantaine beoordelen?
Vaak is de achtergrond van deze dieren immers niet of slechts ten dele bekend. In deze Asielspecial leer je testvaardigheden voor het objectief en correct lezen van het gedrag van de binnengebrachte zwerf/afstandskatten, om hun socialisatiegradatie te bepalen. Zo kun je determineren of het om een sociale maar bange kat gaat, of om een verwilderde, niet-gesocialiseerde kat. De methode is geschikt voor katten van alle leeftijden. Het is wetenschappelijk onderbouwd, objectief samengesteld en heeft zijn nut reeds bewezen.

Uiteraard is de methode 100% katvriendelijk en welzijnsbevorderend.
De methode wordt onder begeleiding toegepast in het asiel. Daarbij leren de cursisten meteen de methode in de praktijk toe te passen. De metingen kunnen gedaan worden door mensen met slechts weinig kennis van kattengedrag en is daarmee breed inzetbaar.

Deze Asielspecial gaat in op:
1) op basis van welke gegevens beoordeel je het gedrag?
2) gedragsmatige en lichamelijke aspecten
3) welk gedrag en welke lichaamstaal past bij een sociale kat?
Lesmap ca. 60 pagina’s
Lesduur: 2½ opeenvolgende lesdagen.

Je boekt deze lesdagen hier.

Lesdag 4 Katten leren lezen

Deze lesdag leer je op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten bepalen:
– wat katten bedoelen met hun gedrag
– wat katten nodig hebben
– hoe je ze zo snel mogelijk kunt plaatsen en matchen met de juiste adoptant
– welke invloed de persoonlijkheid van de kat heeft
– welke gedragstesten slim te benutten zijn om het welzijn te verbeteren
Dit doen we door de in het asiel aanwezige katten te lezen en te helpen.
Lesmap ca. 80 pagina’s, met referentielijst.

 

Je boekt deze lesdag hier.

 

Lesdag 5 Gastgezinspecial

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor hen die als gastgezin functioneren voor de asielen of opvangorganisaties. Zowel voor hen die flessen als voor hen die kittens in de thuisomgeving socialiseren. Je leert hoe je kittens gedragsmatig het beste kunt ondersteunen, zodat latere gedragsproblemen en frustratie kan worden voorkomen. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.
de impact van angst en hoe je dat kunt verminderen, het effect van opsluiting, eetgedrag, sociaal gedrag, de rol van het gastgezin, randvoorwaarden specifiek voor kittens, de rol van de moeder, welzijn in het gastgezin.
Lesmap ca. 160 pagina’s, met referentielijst.

 

Je boekt deze lesdag hier.

Alle lesdagen kunnen ook geheel los van elkaar gevolgd worden, de nummering hierboven aangegeven is geen noodzakelijke volgorde om aan de lesdagen deel te nemen.

Gratis proefles online
Ook is het mogelijk een gratis proefles te volgen, door je aan te melden voor de KGA Facebook Groep en dan via deze link een Kort Katten Praatje te boeken. Er zijn er die specifiek bij een van bovenstaande lesdagen horen.

Online lessen
Lesdag 1, 2 en 5 kunnen geheel online worden gevolgd.  De lesdag wordt dan op afspraak in deellessen gegeven en het lesmateriaal wordt vooraf per post verzonden. Lesdag 3 en 4 worden in deelnemende asielen gedaan onder begeleiding van het KGA.

 

Pin It on Pinterest