Kattengedrag

Normaal en afwijkend gedrag van de kat

Wat is een kat?

Wat weten we eigenlijk over een kat? Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar om die te beantwoorden moeten we gaan kijken naar hoe een kat zich in de “natuur” gedraagt, bijv. naar zwerfkatten. Die blijken zich op te houden daar waar het voedsel is en leven daar in groepen. Een kat is een roofdier, een jager, die vele uren door kan brengen op zoek naar prooien. Maar het is zelf ook een prooidier, roofvogels, honden en grote katachtigen jagen ook op katten. Het is een carnivoor, een kat heeft vlees nodig als basis van zijn dieet. Verder is het een flexibel sociaal dier, die graag samenleeft met verwanten, vaak liever niet met onverwante andere katten. De jongen ontwikkelen zich langzaam en blijven lange tijd bij hun moeder. Verder behoort de kat tot de zoogdieren, de kittens drinken gemiddeld 6 maanden melk bij hun moeder. Er is zelfs informatie over kittens die wel tot hun derde jaar bij hun moeder drinken.

De eigenaren

Wat zou men doen als de kat ziek is?

Het aantal katten met een ziektekostenverzekering neemt toe. Uit een gezondheid-opinie onderzoek dat in 2005 is gedaan bleek wat eigenaren zouden doen als hun kat ernstig ziek is. Hieronder worden de antwoorden en percentages van de respondenten die dat antwoord gaf gegeven.

Niet klagen, toch problemen

Uit een studie van Morgan en Houpt (1990) bleek dat eigenaren van “normale” katten, die niet klaagden over hun kat of hulp zochten voor het gedrag van hun kat, bij navraag toch de volgende gedragsproblemen noemden.

Gedragingen

Agressie

Het valt ons op hoe vaak katten met “agressieproblemen” zelf het slachtoffer zijn van losse handjes. Omdat baasjes hun kat niet begrijpen gaan ze aan de haal met straffen en methodes die niet zijn gebaseerd op kennis van het gedrag van de kat. Want zouden ze die kennis wel hebben, dan zouden ze weten dat….

Klik om verder te lezen

Auto-mutilatie

Dwangmatig gedrag bij katten kan ontstaan als gevolg van het langdurig onder stress staan. De hersenen zeggen dan als het ware: nu gaat het niet meer. We gaan gedrag ontwikkelen dat in eerste instantie kon dienen als vorm van bijv. overspronggedrag of afleiding van de stress. Maar dat helpt uiteindelijk niet meer. Maar dan is het gedrag al dwangmatig geworden. Het houdt zich als het ware in stand…

Klik om verder te lezen

Drinken

Een kat houdt van een brede waterbak. Het is extra leuk als er een balletje in drijft…

Klik om verder te lezen

Geuren afgeven

Ruiken is voor katten met hun ontzettend goede neus veel belangrijker dan wij ons kunnen voorstellen met onze slecht ruikende neus. Daarom is het lastig ons voor te stellen hoe de geurwereld van een kat er uit ziet. En dat een kat dit belangrijke zintuig inzet om haar wereld vorm te geven…..

Klik om verder te lezen

Jagen

De kat is een perfect uitgerust roofdier. Het bezit moorddadige tanden en heeft aan de voorpoten 10 vlijmscherpe messen zitten. Het is de aard van het dier om te jagen. Ook op uw kanaries, de kippen, de vissen, zeldzame kikkers in de tuin en lieflijke vlinders. Een kat is echter een ontzettend slim dier. Het kan leren om te gaan met dieren die voorheen als prooi werden gezien….

Klik om verder te lezen

Onzindelijkheid

Als uw kat onzindelijk is en er is geen medische oorzaak, neemt u dan liever eerder dan later contact met ons op..

Klik om verder te lezen

Trauma

De allereerste traumatische ervaring in het leven van een kitten is vaak de te jonge scheiding van de moederpoes…

Klik om verder te lezen

Angst

Angst kan een groot probleem zijn voor katten. De kat heeft er zelf last van en het vermindert het welzijn en de levenskwaliteit. Bange katten kunnen geholpen worden door het plaatsen van dozen als verstopplekje her en der in huis….

Klik om verder te lezen

Bevalling

Op deze film van 20 minuten is te zien hoe relaties tussen katten vorm krijgen. Te zien is moederschap, zogen en de bevalling. Tevens is te zien hoe de kleintjes zich ontwikkelen in de eerste fase van hun opgroeien…

Klik om verder te lezen

Eenzaamheid

We kennen katten als zelfstandige dieren. Dat is meteen de reden waarom veel mensen juist een kat aanschaffen: gemakkelijk – het dier kan er goed tegen om de hele dag alleen thuis te zijn. Maar is dat eigenlijk wel het geval?…

Klik om verder te lezen

Klimmen

U kunt de leefruimte voor uw kat ook leuk maken door het aanbrengen van klimfaciliteiten…

Klik om verder te lezen

Sproeien

Sproeien is natuurlijk gedrag van de kat. Hij kan dit doen om zijn territorium te markeren. Het maakt voor de kat echter niet uit of deze nu buiten zijn territorium markeert of binnen. Buiten zullen weinig eigenaren er moeite mee hebben, maar als een kat in huis dagelijks de gordijnen, kastjes of tassen besproeit, zal dat veel meer hinder geven…

Klik om verder te lezen

Seksueel gedrag

Als een poes krols is, is de kans groot dat ze een kater toestaat haar te naderen. Een poes accepteert trouwens al is ze krols, niet zomaar elke kater…

Klik om verder te lezen

Spelen

Uw kat moet u gezond en fit houden door te spelen. Er zijn heel veel leuke speeltjes te koop om uw kat lekker actief te houden…

Klik om verder te lezen

Ataxie

Over cerebellaire ataxie bij de kat is eigenlijk maar weinig gepubliceerd. Wel staat vast, dat het een gevolg kan zijn van een besmetting met kattenziekte die de moederpoes tijdens of voor de zwangerschap opliep, of het kitten zelf vlak na de geboorte….

Klik om verder te lezen

Depressie

Een depressie bij katten wordt vaak niet herkend. Dat komt omdat het niet zo gemakkelijk te zien is wat een kat voelt. Een kat kan net als wij depressief worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de kat zo lang bang is, dat deze geen uitweg meer ziet….

Klik om verder te lezen

Eten

Als uw kat vaak wil eten, kan dat wijzen op een medisch probleem. Wees hier alert op en bespreek dit met uw dierenarts…

Klik om verder te lezen

Krabben

Voor de kat is het normaal gedrag om zijn nagels te scherpen aan duidelijk zichtbare voorwerpen zoals de hoek van uw nieuwe bankstel. Als we de kat niet in huis hadden gehad, had deze een boom uitgekozen om dit normale kattengedrag te vertonen…

Klik om verder te lezen

Stress

Gestresst? U zult zich misschien afvragen of wij u voor de gek houden. Maar nee, ook katten ervaren stress. Als ze een muis zien bijv. en ze willen er achteraan gaan. Dat is geen slechte stress. Maar als een kat bijv. van u nergens de nagels mag scherpen, raakt de kat op een ongezonde manier gestresst….

Klik om verder te lezen

Sociaal gedrag

Als katten de keuze krijgen, zijn ze graag samen. Kijk maar eens om uw heen in een buurt waar veel katten los rondlopen. Er zijn kattenvergaderingen, kattengevechten, kattenzangkoren en ga zo maar door….

Klik om verder te lezen

Overgewicht

Als uw kat te dik is, is het natuurlijk in de eerste plaats noodzakelijk dat uw dierenarts u hierover adviseert. Mocht u echter met uw kat toch al een behandeling overwegen voor gedragsproblemen, dan nemen wij (naast het contact dat we met uw dierenarts hebben) de gedragsmatige aspecten voor het overgewicht ook mee in het behandeltraject…

Klik om verder te lezen

Gedrag baasjes

En over het gedrag van de baasjes…..

Het aantal katten met een ziektekostenverzekering neemt toe. Uit een gezondheid-opinie onderzoek dat in 2005 is gedaan bleek wat eigenaren zouden doen als hun kat ernstig ziek is. Hieronder worden de antwoorden en percentages van de respondenten die dat antwoord gaf gegeven.

%

Verzoek aan dierenarts om dier in te laten slapen

%

Naar beste dierenarts die te vinden is al moeten ze er een uur voor omrijden

%

Niet op vakantie als medische zorg duur uit valt

%

Naar fysiotherapeut als dierenarts het adviseert

%

Probeert een ziektekostenverzekering af te sluiten voor het dier

%

Gaat tot het uiterste en overweegt een niertransplantatie als dat nodig zou zijn

%

Zoekt naar gespecialiseerde dierenarts in homeopathie en / of natuurgeneeskunde

%

Zou geen van de genoemde stellingen onderschrijven

%

Zoekt een nieuw baasje die de kosten wel kan betalen

%

Zou afstand doen van het dier en naar het asiel brengen

De kijk op het huisdier

De kijk van baasjes op hun huisdier is ook verrassend. Uit het onderzoek van Anon in 1992 bleken mensen diverse visies te hebben op hun dier.
Anon (1992) The petfood industry, you and your pets. Pamphlet, Pet Food Manufacturers Association of Australia, november.

%

Keek humanistisch naar hun dier, had interesse in hun huisdier

%

Was neutraal of bang voor hun dier

%

Was moralistisch

%

Utilistisch, het dier had een nuttige functie

%

Estetisch

%

Naturalistisch

%

Ecologisch

%

Vond dat de mens de heerser was over de dieren

%

Keek er negativistisch naar

%

Keek op wetenschappelijke wijze naar hun huisdier.

Voor gedragstherapeuten is dit een schokkende uitslag!

Uit een studie van Morgan en Houpt (1990) bleek dat eigenaren van “normale” katten, die niet klaagden over hun kat of hulp zochten voor het gedrag van hun kat, bij navraag toch de volgende gedragsproblemen noemden

%

Krabben aan meubels

%

Huiskamerplanten eten

%

Agressief naar andere katten

%

Eten stelen

%

Huis bevuilen (onzindelijk / sproeien)

%

Mauwen op ongewenste tijden

%

Agressief naar mensen

%

Kauwen op kleding

%

Blazen

%

Teruggetrokken

%

Territoriaal agressief

%

Neurotisch

%

Overdreven vriendelijk

%

Speelde ruw met de baasjes en hun spulletjes

Pin It on Pinterest