Testimonial Lyke
Mijn ervaringen met Marcellina Stolting- kattengedragsdeskundige van KGA
Voorafgaand
Al langere tijd overwoog ik contact op te nemen met Marcellina, nadat ik al geruime tijd meelezer was in de Facebook-groep van KGA. De voornaamste reden was onze Vlek, een simpel huis-tuin-en-keuken-katertje van nu 3 jaar, dat vanaf een week of 7 bij ons vanuit het asiel in de opvang kwam, maar waar we zo gek op werden dat hij is gebleven. Vlek heeft van het begin af aan mij uitgezocht als zijn veilige haven en zelfs als ik naar de wc ging, stond hij te gillen achter de deur. Waar ik was, was Vlek. We weten niks van zijn voorgeschiedenis, behalve dat hij gevonden was en uiteraard veel te jong zonder mama en broertjes en zusjes gekomen is. Ik zou in de zomer van 2020 voor 2 weken van huis zijn voor mijn werk en zag voor Vlek erg op tegen deze periode. Om hem zo goed mogelijk te kunnen begeleiden voor ik weg zou gaan en ook voor mijn partner om de periode dat ik weg zou zijn te overbruggen, heb ik Marcellina gevraagd voor het volledige traject. Het was even een flinke kostenpost, waar ik in eerste instantie tegenaan hikte, maar als ik toen al geweten had wat het mijn groep op zou gaan leveren, had ik absoluut geen moment meer getwijfeld. Ik vond het toch een erg fijne uitgave van een deel van ons vakantiegeld.
Voordat Marcellina kwam, moesten wij super uitgebreide vragenlijsten invullen over al onze katten (7 stuks), dus dat was wel even een dag werk om met partner samen alles in te vullen en ook met elkaar te overleggen hoe we bepaalde vragen moesten beantwoorden, hoe wij bepaald gedrag interpreteerden. Ook moesten wij zoveel mogelijk beeldmateriaal meesturen in de vorm van foto’s en filmpjes. Van veel dingen hadden wij geen filmpjes, want vaak ben je net te laat met je telefoon pakken en is het gedrag alweer gestopt.
De dag van de observatie (juli 2020)
Marcellina had aangegeven ongeveer 3 uur de gedragsobservatie te komen doen (vanuit Noord Holland naar Overijssel reizen was voor haar geen enkel probleem), maar uiteindelijk is zij 5 uur (!) bij ons geweest. Niet alle katten hebben zich laten zien, maar we hebben wel alles besproken, de onderlinge relaties, hoe we de diverse dingen in huis hebben ingericht, wat onze zorg-routines zijn etc. Wij kregen een compliment dat we al heel veel echt op de goede manier doen. Zoals het feit dat we met 4 soorten kattenbakvulling werken, want niet iedere kat wil hetzelfde, de hoeveelheid, soort en plek in huis van krabpalen, ligplekken, voerbakken, waterbakken etc. waren allemaal dingen waar ze blij mee was te zien. Maar ook daar kregen we nog meer tips over om het voor de katten nog fijner te maken. Vooral de uitleg van het waarom was enorm helpend om het te willen veranderen, vanuit het verhogen van het geluk voor mijn groep katten.
Gaandeweg het gesprek kwamen we tot de conclusie dat Vlek (waarvoor ik haar had gebeld vanwege zijn verlatingsangst) eigenlijk niet zo’n probleem heeft en als mijn partner de routines maar blijft doen zoals nu doet. Ze concludeerde dat Vlek een heel goed herstelvermogen heeft en super stabiel is en dat hij mijn afwezigheid gemakkelijk gaat handelen (daar gaat mijn menselijke emotie dat mijn kat mij gaat missen 😂).
Maar een aantal van de andere katten heeft wel echt wat begeleiding nodig, wat wij niet verwacht hadden. O.a. hebben we een volwassen Siamees via het asiel (geschat op een jaar of 5), die overduidelijk seksueel gebruikt of misbruikt is. Waarschijnlijk als dekkater, waarin hij nauwelijks liefde heeft gekend. Hij is superlief, maar kan heel dwingend zijn in zijn contact en raakt snel seksueel opgewonden en gefrustreerd. Dit zit nu zo ingebakken bij hem dat het er waarschijnlijk nooit meer helemaal af, maar hij is de laatste ruim 2 jaar bij ons al veel gelukkiger geworden. Maar wel werk aan de winkel. Gemakkelijk werk wat vooral wat inzet van ons behoeft.
Ook ons angstige poesje Saar kunnen we zeker met de hulp van Marcellina nog heel veel helpen. En zo blijken er toch katten bij te lopen die voor ons geen probleemgedrag hadden, maar die toch, door kleine dingen te veranderen, gelukkiger mogen worden.
Belangrijk is om ook op ander gebied mijn menselijke emotie aan de kant te zetten en onze 15-jarige heer toch onder narcose een gebitsreiniging te laten geven. Ik heb zelf en met mijn huisdieren een aantal traumatische ervaringen qua roesjes en narcoses dat mij dat iedere keer tegenhield en het weer voor me uitschoof. Maar hij heeft zo goed als zeker echt pijn en dat wil ik natuurlijk ook zeker niet. Ook de andere seniore heren moeten een goede seniorencheck krijgen.
We hebben tijdens het intakegesprek enorm veel tips gekregen om bijvoorbeeld het voeren anders te gaan doen, zodat de katten veel meer samen gaan eten, wat hun onderlinge relaties zal verbeteren. Wij hebben altijd al zowel voerpuzzels als brede bakken brokjes staan, maar de tips van Marcellina zijn gemakkelijk uit te voeren. Belangrijk was ook de seniore heren op borsthoogte te laten eten, zodat er minder druk op hun lijfje komt. Elke dag natvoer gaan geven, wordt ook erg belangrijk, ondanks dat we 13 grote brede waterbakken op de looproutes hebben staan.
Vanaf nu gaan wij ook ‘s nachts de afgeschermde tuin voor hen toegankelijk houden, wat hun ruimte ‘s nachts enorm vergroot en we aan hun geluk kunnen gaan bijdragen. Dit vind ik zelf nog wel eng, maar ze doen geen pogingen om eruit te gaan, dus ook dit is weer mijn menselijke emotie die ik moet parkeren.
En zo hebben we nog veel meer tips gekregen, ondanks dat we al heel veel dingen goed doen. Ik ben heel blij dat ik toch gekozen heb voor de volledige gedragsbegeleiding, ondanks dat er niet echt groot probleemgedrag is. Sommigen vinden het misschien overdreven om daar zo’n smak met geld tegenaan te gooien, maar het traject blijft bestaan uit veel contact met Marcellina, ze wil dat we heel veel (ook gewone dagelijkse gedragingen) filmen en naar haar opsturen. We mogen altijd contact opnemen en hebben dus nu al gelijk heel wat tips gekregen, die we direct kunnen gaan invoeren. Dat gaan we ook zeker doen. De uitleg die ze bij iedere tip gaf, was zo helder, duidelijk en op wetenschappelijk onderzoek gestoeld, dat we ook snapten waarom dit zou bijdragen aan het geluk van de katten. En daarvoor doen we het.
En nee, we hoeven geen overdreven dingen te doen, waardoor ons huis alleen nog maar eruit ziet alsof we in een kattenkamer wonen, maar door iets te vervangen en wel op dezelfde plek te laten staan bijvoorbeeld, kunnen we al heel veel winnen.
Vanaf de observatiedag
We zijn gelijk aan de slag gegaan met de tips die we gekregen hebben en dat was echt bizar om te zien hoe snel we veranderingen in onze groep zagen. Marcellina had opgemerkt dat onze 7 katten (waarvan maar 2 verwante zusjes, die ook geen onderling contact hadden) nauwelijks verbinding of relatie met elkaar hadden. Ze leefden in 1 huis, maar hadden nauwelijks interactie met elkaar, heel af en toe speelden de jongsten met elkaar, maar niemand sliep tegen elkaar aan of had contact. Wij zagen dat niet als probleem, mijn katten zag ik als gelukkig, omdat er eigenlijk nooit ruzie onderling was. De tips hebben we direct opgevolgd en langzaam kwamen er steeds meer veranderingen in hun gedrag. Vooral voor onze Saar. Dat is een poesje van nu bijna 4 jaar dat vanaf kitten, via de pleegzorg voor het asiel, met haar 5 broertjes en zusjes kwam (inbeslagname broodfokker Maine Coons- ze waren 13 weken), maar met haar zusje Keet bij ons is gebleven. Ze was in het begin een ‘normaal’ poesje dat zich op de een of andere manier steeds meer ging terugtrekken, waarvan we de reden nooit hebben kunnen achterhalen, en niet meer zichtbaar was, zich niet wilde laten aaien, nooit kwam en altijd met een bangige blik aanwezig was. Ze werd steeds zichtbaarder en zelfs aanhankelijk. Ze roept me nu soms echt van een afstand en dan moet ik bij haar komen, gaat ze middenin de kamer of tuin liggen rollen en wil even haar momentje van aandacht van mij, En wat helemaal super was, was dat haar plassen in huis voorbij ging!
Ook bij de andere katten zagen we steeds meer relaties ontstaan en door het regelmatige telefonische contact met Marcellina konden we iedere keer weer wat veranderen of wat bijsturen. Ook sturen we vaak filmpjes en foto’s waar Marcellina heel veel uit kan halen. De onderlinge relaties werden steeds sterker, ze gingen elkaar poetsen, gingen tegen elkaar aan liggen en maakten een echt gelukkige indruk. Ik stuurde Marcellina een keer een foto van de vensterbank met 2 kleedjes, waar 2 katten tegen elkaar aan lagen, die nog nooit contact hadden gezocht. Ze vond het gaaf om te zien en de enige opmerking dat ze nog had, was dat er te weinig kleedjes lagen 😊 Dat hebben we gelijk veranderd, naar bijna de gehele vensterbank met dit als resultaat: binnen een paar uur lagen er 4 tegen elkaar aan en zelfs Saar durfde er bij te stappen en te gaan liggen! En dat met wat kleine veranderingen, maar vooral in dit geval ze meer ruimte te geven om elkaar op te zoeken!
Nawoord
Marcellina, onwijs bedankt dat je zo uitgebreid de tijd hebt genomen om alles uit te leggen, maar ook zeker complimenten te geven voor wat we al wel goed doen. Dat werkt heel stimulerend om met de tips aan de slag te gaan. Het is zo geweldig om te zien hoe mijn groep zo veranderd is en zoveel meer interactie heeft. Allemaal hebben ze op hun eigen manier in meer of mindere mate profijt gehad van het traject en wat zo mooi is, is dat Marcellina contact wil blijven houden met regelmatig telefonische afspraken om nog verder te fine tunen om het kattengeluk te verhogen en regelmatig wil ze ook foto’s en filmpjes om gedrag te kunnen interpreteren, maar ook om advies te geven een kat toch even door de dierenarts te laten controleren, omdat haar iets opgevallen is in bijvoorbeeld het bewegen van een kat, maar ook gezichtsuitdrukking en andere lichaamstaal. De kennis van Marcellina is zo groot en alles vanuit kattenoogpunt bekeken. Ze geeft eerlijk toe dat niet alles 100% katvriendelijk zal kunnen in onze maatschappij, maar je kunt altijd proberen het zo dicht mogelijk te benaderen. En dat niet met enorme hoge kosten aan spullen enzo, maar gewoon door kleine dingen te veranderen, zoals bijvoorbeeld waar je bepaalde spullen plaatst.
Ik ben zo blij dat we het traject ingegaan zijn, omdat ik zie hoeveel meer kattengeluk ik in mijn groep heb gekregen. En dat terwijl ik dacht alleen voor Vlek te bellen en een afspraak te maken.
Ik ben iemand die dacht het allemaal prima te doen voor mijn katten, maar toch voor wat kleine dingetjes het volledige traject bij Marcellina ben gaan doen. En haar tips ben gaan opvolgen en zulke gigantische veranderingen heb mogen zien bij mijn katten onderling en bij mijn groep als geheel. Er zijn zoveel prachtige relaties ontstaan tussen ze en zulke mooie dingen veranderd, waarvan ik me absoluut niet realiseerde dat het minder prettig was voor mijn katten. En ik heb al katten sinds ik geboren ben, heb in het asiel gewerkt (dat nooit meer!), pleeggezin voor ik weet niet hoeveel nesten en volwassen katten. Dus ik ben alleen maar iemand die ongelooflijk veel geleerd heeft van Marcellina (en ook alle beheerders in de Facebook- groep). Zoals ze daar vaak zeggen: ik was onbewust onbekwaam en ben nog steeds lerend.