Het emotionele leven van dieren
Marc Bekoff
Door Elles Nijssen
Toegankelijk boek over emoties bij dieren, gebaseerd op uitgebreid literatuuronderzoek en jarenlange ervaring van Marc Bekoff, bioloog en emiritus hoogleraar aan de Universiteit van Colorado.
Bekoff verstaat de kunst zijn lezers uit te nodigen om opnieuw naar dieren te kijken. Hebben ze gevoelens (ja, duidelijk,in vele wetenschappelijke onderzoeken bewezen)? Welke gevoelens dan, en wat betekent dat bijvoorbeeld voor onze omgang met hen?
Tijdens een onderzoekproject voor zijn doctoraalstudie diende Bekoff de katten die voor het onderzoek waren gebruikt te doden. Een kat had hij een naam gegeven, terwijl proefdieren in traditionele laboratoriumsettings slechts een nummer hebben: Speedo. De blik in Speedo’s ogen toen hij hem uit zijn hok haalde om hem te vermoorden (daar komt het immers op neer) deed hem besluiten zich terug te trekken uit het onderzoek, en nooit meer mee te doen aan onderzoeken waarin dieren doelbewust pijn wordt gedaan.
Bekoff zet terecht vraagtekens bij de waarde van onderzoek met dieren in kille laboratoriumsettings. Hoe kun je nu weten wat normaal gedrag is als je tests doet met angstige, verveelde dieren? (p. 180).
Over deze en veel meer zaken zet Bekoff je aan het denken. Een dierentuin, kan dat eigenlijk wel? De survival of the fittest, is dat wel logisch? Samenwerking is voor veel dieren van levensbelang, dus misschien dat degene die goed samenwerkt meer overlevingskansen heeft dan de sterkste!
Het boek had van mij wel wat diepgaander mogen zijn, met meer uitleg in plaats van anekdotes, maar gelukkig is er een goed notenapparaat voor als je meer informatie wilt over een bepaald onderwerp.Daarin wordt veel verwezen naar sites, erg handig!
Kortom: een aanrader.