Testimonial Erica

Dit zijn mijn katten Evie & Elmo, beiden 4 jaar. Begin 2021 is Marcellina bij ons op huisbezoek geweest en sindsdien hebben we wekelijks contact. Ik heb het KGA ingeschakeld omdat mijn katten steeds meer ruzie hadden, duidelijk niet lekker in hun vel zaten en Evie uiteindelijk blaasgruis bleek te hebben door de stress. Eerder had ik de gedragsdeskundige van de dierenarts al advies gevraagd maar dat was allemaal niet katvriendelijk en gericht op symptoombestrijding. Het KGA erbij halen heb ik te lang uitgesteld vanwege het financiële plaatje, in gesprek bleek daar veel in mogelijk dus achteraf gezien had ik het veel eerder moeten doen.

Mijn katten zijn veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en zijn geen nestgenootjes (Evie met 6 wk en Elmo met 10 wk). Hierdoor hebben zij geen goede basis, is hun hechting verstoord, missen ze bepaalde vaardigheden en zit hun stress-emmertje snel vol. Omdat Elmo langer in het nest is gebleven is hij iets sterker ontwikkeld, waar Evie veel onzekerder en sneller ontregeld is. Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb om voor ze te doen, is voor zo min mogelijk stress en zo veel mogelijk veiligheid te zorgen. Daarvoor heb ik zowel binnen als buiten meerdere hoge plekjes en verstopplekjes gemaakt. Zo kan Evie zich van de grond af bewegen, wat veiliger voelt. Ook heb ik meer krabmogelijkheden gecreëerd (wat stress verlaagt).

Marcellina legt steeds uit wat ze ziet gebeuren bij de katten, hoe dat werkt en wat ik er aan kan doen. Zo komen we nog steeds elke keer tot nieuwe dingen. Ik leer over voeding, kattenbakgebruik, spelgedrag, lichaamstaal en nog veel meer. Ze vertelt me wat het beste voor de kat zou zijn (wat soms botst met het belang van de hond of van mij als mens, waar ook begrip voor is en er wordt dan meegedacht over wat wél binnen mijn mogelijkheden ligt).

Waar de katten eerst niet langs elkaar heen konden lopen zonder te meppen, kan dat nu wel. Soms zitten ze zelfs naast elkaar zonder dat er iets gebeurt. Ook met de hond gaat het stukken beter; ze liggen zelfs tegen de hond aan te slapen. Een wereld van verschil. Evie is ook een stuk relaxter. Durft vaker haar buikje te tonen, wast zich uitgebreider en zet haar pootjes wat steviger neer.

Ik ben ontzettend blij dat ik het KGA heb ingeschakeld. Als ik zie wat we in dat half jaar al bereikt hebben, durf ik steeds meer hoop te houden dat de situatie nog meer kan verbeteren. Door het volledige pakket zal Marcellina het hele leven van de katten lang er zijn voor vragen en advies, wat in de praktijk fantastisch én nodig blijkt, want door hun slechte start kunnen ze door elk klein dingetje ontregeld raken en dan weet ik nog niet altijd wat ik kan doen. Marcellina gelukkig wel. Ik ben dankbaar dat er zo met ons mee gedacht wordt.

Erica, 18-06-2021

Pin It on Pinterest