Testimonial Riëlka Wulff-Visser

Hieronder wil ik graag mijn ervaring met Marcellina Stolting van het KGA met jullie delen. Een paar jaar geleden hebben we een verwilderde zwerfkater opgevangen en gehersocialiseerd. Dat leek eerst goed te gaan met onze poes en kater (broer en zus). Maar uiteindelijk werd onze poes bang voor de nieuwkomer. Toen hebben we een kattengedragstherapeut ingehuurd. Wel wat verbeteringen, maar uiteindelijk hadden we twee in huis sproeiende katers en een broer en zus met ruzie. Gelukkig hadden we de kater toen zo ver kunnen hersocialiseren dat we hem konden herplaatsen. Maar broer en zus bleven bij ons ruzie hebben en geregeld vechten. Dit hadden ze in het verleden nooit gedaan.

Ik ben nog ruim een jaar zelf aan de slag geweest om hun relatie te proberen te herstellen met onder andere boeken van andere kattengedragstherapeuten. Ze bleven met enige regelmaat vechten. Toen heb ik het KGA Kattengedragsadviesbureau ingeschakeld met een uitgebreid traject. Ik had zoiets van: alle “mainstream” adviezen van kattengedragstherapeuten heb ik al uitgevoerd zonder succes. Dus nu is het tijd voor een andere aanpak. En ik had via de KGA groep op Facebook gezien dat zij een andere aanpak hanteren. Ze gaan uit van wat de kat zelf zou willen, in plaats van dat ze doen wat wij willen dat ze doen.

Marcellina Stolting begeleidt mij namens het KGA. In mei vorig jaar kwam ze langs voor een uitgebreid huisbezoek. Ik had een heel aantal dingen al op orde voor ze. Zij gaf mij allerlei tips in de trant van: niet meer oppakken, niet meer corrigeren, zet hun natvoerbakjes verder uit elkaar, zet de waterschalen nog wat verder van de muren, enz., enz. Met deze kleine veranderingen merkte ik na een paar weken al dat er meer rust in de tent kwam tussen onze twee katten. Wonderbaarlijk hoe zulke kleine dingetjes zo een positief verschil kunnen maken.

We waren toen ook nog bezig met een verbouwing en een aanstaande verhuizing. Daardoor heb ik ook geleerd dat onze kater ook op mij reageert als ik erg gestrest ben en dan in huis gaat plassen, als het het hem weer eens allemaal te veel geworden is. Onze katten zijn blijkbaar zeer stressgevoelig, doordat we ze met 7,5 week oud al bij hun moeder vandaan hebben gehaald. Marcellina maakt daarbij een mooie vergelijking die ik zelf maar parafraseer als: hun portemonnee was leeg. Die kan ik vullen door heel veel leuke dingen voor ze te doen, maar één negatief incident trekt die portemonnee al snel weer leeg. Dus aan mij de schone taak om die portemonnee steeds te vullen met positieve ervaringen voor ze. Om te voorkomen dat “het stress emmertje” van onze kater weer eens letterlijk overloopt. Dan plast hij dus in huis.

Een tijdje na de verhuizing bleken ze allebei ongemerkt een blaasontsteking te hebben. Onze kater ging toen weer in huis plassen. Marcellina heeft me steeds weer geduldig van raad voorzien. Ze is heel creatief in het bedenken van talloze manieren om die portemonnee van onze katten weer te vullen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik probeer om zo veel mogelijk van haar adviezen op te volgen, maar dat ik door gebrek aan o.a. energie, financiën en ruimte niet alles uit kan / wil uitvoeren. Dat zeg ik dan ook tegen haar.

Inmiddels zijn we een jaar verder en heb ik nog maandelijks contact met Marcellina. Elke keer leer ik weer wat van haar om het welzijn van onze katten te verbeteren. Het mooiste resultaat vind ik dat onze kater en poes weer vrienden zijn. Van de week zagen we nog hoe ze uitgebreid samen door de tuin aan het struinen waren. Een schitterend gezicht om die twee zo weer samen te zien.

Marcellina had al gezegd dat ze op de lange termijn ander gedrag kunnen laten gaan zien door het opvolgen van haar adviezen. Onze poes spuugde voorheen maandelijks. Ik heb nu bijna een half jaar niks meer gevonden. Onze poes was blijkbaar “ziekelijk” aan mij gehecht. Ze sliep elke nacht tegen mij aan. Nu slaapt ze bijna altijd ergens in de woonkamer, uit eigen keuze. Ze voelt zich blijkbaar echt beter in haar vel zitten.

 

Hopelijk kunnen veel meer katten zo geholpen worden met felinocentrische adviezen:)

Marcellina zet zich er met hart en ziel voor in!

Riëlka Wulff-Visser

Pin It on Pinterest