Spelen vormt een surrogaat voor de jacht en maakt deel uit van het natuurlijke gedragssysteem van katten. Van jagen worden katten blij, en daar hoort het vangen van de prooi ook bij. Het hele probleem bij de (helaas zeer populaire) laserspeeltjes voor katten (welke vorm of merk dan ook!), is dat een laserlampje nooit te vangen is. De kat zal er nooit in slagen om deze in zijn pootjes te kunnen sluiten of erin te kunnen bijten. Dit leidt tot frustratie en schaadt daarmee het welzijn. Het zijn geen geschikte speeltjes voor katten, ongeacht hoe leuk ze er ook uitzien. Ze zorgen voor emotioneel in conflict zijn, een hoge mate van opwinding en met stress tot gevolg. Niemand zou een laserlampje moeten kopen of gebruiken voor katten. Want aanhoudende negatieve emoties zorgen voor lichamelijke veranderingen die schadelijk zijn voor het lichaam en herstel en genezing kan vertragen.
Daarnaast leiden laserlampjes – omdat het najagen van lichtjes geen natuurlijk kattengedrag is – vaak tot onnatuurlijk gedrag en dit kan ook weer zorgen voor tal van gedragsproblemen, zoals overmatig wasgedrag, conflicten met andere katten, overmatig eten, obsessief gedrag enzovoorts.

Gooi om die reden direct je laserspeeltjes weg, zodat niemand nog in de verleiding kan komen om katten ‘te trakteren’ op het obsessief vertonen van het najagen van lichtstralen. Start nu meteen met het bevorderen van het welzijn van je kat. Geschikte speeltjes zijn bijv. hengeltjes of kleine speeltjes die eruit zien als muisjes.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!