Geuren afgeven

Ruiken is voor katten met hun ontzettend goede neus veel belangrijker dan wij ons kunnen voorstellen met onze slecht ruikende neus. Daarom is het lastig ons voor te stellen hoe de geurwereld van een kat er uit ziet. En dat een kat dit belangrijke zintuig inzet om haar wereld vorm te geven. Dit is zichtbaar op dit filmpje: de kat begint eerst te snuffelen, om te ruiken of ze iets herkend in de geur.

Wist u dat een kat een miljoen (!) keer zo gevoelig is voor geuren als wij? Kunt u zich dan voorstellen hoe rook moet ruiken voor katten? Of onze synthetisch ruikende schoonmaak- middelen, of geurverspreiders voor in huis? U kunt zich voorstellen hoe moeilijk het kan zijn voor een kat om met ons te leven (en met onze slechte neus…).

Een kat is een ruikend wezen, geuren staan in hun beleving op de voorgrond. Een kat gebruikt verschillende methoden om zijn omgeving een aangename geur te geven. Dat gedrag noemen we markeren. Dat kan bijv. door het geven van kopjes tegen voorwerpen, het sproeien tegen voorwerpen, krabben aan dingen of met de staart er langs te gaan. Deze gedragingen zijn voor de kat normaal en niet zorgwekkend in principe. Maar als de gedragingen veelvuldig herhaald worden, kan dat bijv. komen omdat de kat niet zo lekker in zijn velletje zit. U krijgt dan situaties zoals die op de foto’s op deze pagina onthuld worden: een ondergekakt, ondergepist, kapot gekrabd, zwart gemarkeerd huis.Een huis dat voor uw kat vast geweldig moet ruiken, maar waar u door de ammoniak dampen zich niet zo prettig meer zult voelen.

Wacht dan ook niet te lang met hulp inschakelen als uw kat dit soort gedragingen op zodanige wijze toont, dat uw huis er steeds minder mooi uit gaat zien.

Pin It on Pinterest