Jagen

De kat is een perfect uitgerust roofdier. Het bezit moorddadige tanden en heeft aan de voorpoten 10 vlijmscherpe messen zitten. Het is de aard van het dier om te jagen. Ook op uw kanaries, de kippen, de vissen, zeldzame kikkers in de tuin en lieflijke vlinders. Een kat is echter een ontzettend slim dier. Het kan leren om te gaan met dieren die voorheen als prooi werden gezien. U kunt uw kat niet afleren te jagen, maar u kunt wel leren hoe u beter met uw kat om kunt gaan, zodat dit gedrag tot acceptabele proporties wordt teruggebracht. Uit cijfers blijkt dat katten die niet of nauwelijks te eten krijgen slechtere jagers zijn, dan katten die normaal gezond te eten krijgen!

Jagen is gedrag dat niet af te leren is. Ook de kat een bel ombinden is niet effectief. De kat laat zich niet van zijn doel afleiden als hij een prooi wil vangen. Bedenk dat het deze eigenschap is geweest die de kat zo populair heeft gemaakt bij ons mensen: als knaagdierbestrijder voor onze oogsten.

Indien u mooie foto’s heeft van jachtpartijen van uw kat, of filmpjes hierover, zijn deze altijd welkom.
Wij ontvangen graag foto’s en beeldmateriaal over kattengedrag.

Onderstaande foto’s van een succesvolle jachtpartij op een merel zijn ons toegestuurd door Linda Beumer.
Leuk is dat ook de groepsinteractie goed zichtbaar is op de foto’s.

Op dit fotomateriaal rust copyright.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Lia Obee. Het zijn de succesvol op muizen jagende Maine Coons. Ook hier is weer goed aan de foto’s te zien hoe de katten proberen de muis te bemachtigen. En wie geluk heeft (of voldoende tactieken en technieken) heeft de prooi. Te zien is hoe ze samen op de prooi loeren. Hoe ze een muis in de mond houden, opeten en uiteindelijk ook van de ander af weten te pingelen.

Pin It on Pinterest