Krabben

Veel van de gedragingen van de kat die voor ons problematisch kunnen zijn, zijn dit niet voor de kat. Om een voorbeeld te geven: voor de kat is het normaal gedrag om zijn nagels te scherpen aan duidelijk zichtbare voorwerpen zoals de hoek van uw nieuwe bankstel. Als we de kat niet in huis hadden gehad, had deze een boom uitgekozen om dit normale kattengedrag te vertonen. In dat geval had u als eigenaar daar geen last van gehad. Maar het feit dat uw kat het aan uw bankstel doet is voor u ongewenst gedrag. Niet voor de kat dus. Krabben is niet alleen goed voor het scherpen van de klauwen, maar het laat tevens een zichtbaar teken achter. Dit is er de reden voor dat een krabpaal op een prominente plaats moet staan, en niet ergens achteraf in een hoekje. Dat is geen geschikte plek voor een krabpaal, welke ook een communicatieve functie heeft.

Dit is een goed gebruikte krabpaal. Daar heeft men geen enkel probleem mee over het algemeen. Het probleem ervaren baasjes pas als er gekrabt wordt op plekken waar men het niet goedkeurt, zoals het behang of de stoel. Krabben is een vorm van markeergedrag, en valt onder de natuurlijke gedragingen van de kat. Dat betekent dat het uw kat niet afgeleerd kan worden om te krabben. Wel kan men voorzien in geschikte krabgelegenheid. D.w.z. voldoende krabplekken, voldoende afwisseling, en bij voorkeur bij een deur geplaatst. Dan zal de krabpaal net zo goed gebruikt worden als deze hier (die inderdaad naast een deur staat). Als een krabpaal goed gebruikt wordt, is er voor de kat geen noodzaak om een nieuwe te kopen. Slechts ons oog vindt dit een vervelende aanblik, de kat niet. Als u toch een nieuwe wenst te kopen, haal dan niet meteen de oude weg, maar zet de nieuwe gewoon naast de oude (of andersom). Zodat de kat de nieuwe eerst “in kan krabben” voordat u de oude wegdoet. De oude vertrouwde krabpaal van de kat is een gebruiksvoorwerp met waarde immers. Hetzelfde geldt ook voor klimmeubelen met krabgelegenheid en ook voor krabplanken aan de muur.

Krabproblemen

Je kunt een oude krabpaal zelf nieuw leven inblazen door deze opnieuw te bekleden. Je kunt zelf materialen en kleurtjes kiezen. Je kunt er ook zelf een maken. Deze kat maakt goed gebruik van de goed geplaatste krabpaal.

Gedragsmatig is dit geen handig model: het is te klein voor een volwassen kat, het is niet mogelijk om gestrekt te krabben.

Indien uw kat veel krabschade veroorzaakt in huis, is het niet raadzaam de kat ervoor te straffen. De oorzaak dient achterhaald te worden, zodat het probleemgedrag verholpen kan worden. Krabben is normaal kattengedrag, maar als uw kat uw huis dusdanig beschadigt, dan zou er een alarmbel moeten gaan rinkelen. Er is dan iets aan de hand, dat uw kat u kenbaar wil maken. Het is slechts een boodschap. De vraag is natuurlijk wel wat de kat dan eigenlijk wil zeggen. Zijn er voldoende krabpalen in huis? Staan ze op de door de kat gewenste plekken? Zo niet, dan kan de kat u dit door elders te gaan krabben kenbaar maken. Daarom is het goed eens te onderzoeken, waarom de kat dit gedrag vertoont.

Deze gangmuur kan overnieuw worden gedaan.

Dit krabresultaat is het werk geweest van meerdere katten. Ze hebben hun best gedaan!

De bank heeft het ook moeten ontgelden..

Het is niet de vraag of u een krabpaal nodig heeft, maar waar u hem plaatst en welk model het is. Een kat moet kunnen krabben. Een kat heeft minimaal 1 maar liever nog 2 krabpalen nodig. De aanschaf van een krabpaal is noodzakelijk als u een kat heeft. U kunt beter investeren in een goede krabpaal dan in bezoekjes aan de meubelboulevard om weer een nieuw bankstel aan te schaffen.

Veel mensen willen dit krabgedrag afleren. Het gaat er echter om het te begrijpen. Uw kat probeert u met het gekrab iets duidelijk te maken. Pas als begrepen wordt wat uw kat u vertelt kan het probleemgedrag opgelost worden. Straffen werkt altijd averechts!

Als uw bankstel of stoel er ook zo uitziet, heeft u veel kans dat uw kat u probeert iets duidelijk te maken. U hoeft echter niet te wachten tot uw meubels er zo uitzien. Als uw kat ongewenst gedrag vertoont, kunt u beter vroeger dan later contact met ons opnemen. Want als het uw kat niet lukt om het door het slopen van uw meubeltjes duidelijk te maken, zijn er ook nog andere methoden, zoals onzindelijkheid. Het krabben heeft een functie. U kunt dit niet afstraffen, omdat als de kat zijn emoties niet met krabben kan uiten, deze naar andere wegen zal zoeken om u toch duidelijk te maken dat er iets aan scheelt.

De plantenspuit?

Zoals u kunt zien staat de plantenspuit hier klaar om ongewenst gedrag mee te verhelpen. Dat het geen goede methode blijkt te zijn, is o.a. te zien aan de beschadigingen aan de bank. Als een kat zo veel krabt is er een reden voor. En een plantenspuit verhelpt de oorzaak niet. Het kan slechts de angst en stress niveaus doen toenemen. En dat kan weer leiden tot meer krabben aan de bank. Of nog ergere methoden waar de kat zijn toevlucht toe kan nemen, zoals sproeien, vechten of onzindelijkheid. Uit onze anamneses blijken deze problemen vaak samen te gaan, of zelfs vooraf te gaan, door ongewenst of overmatig krabben aan meubels. Bij dit type krabben denkt men vaak nog niet aan een behandeling hiervoor instellen helaas. Terwijl het ook vaak binnen een jaar al leidt tot meer en grotere problemen. Zelfs zoiets ogenschijnlijk onschuldigs als krabgedrag kan dus aardig uit de hand lopen en straf kan dat alleen maar bespoedigen. Krabgedrag kunt u beter verhelpen door een goede krabpaal aan te schaffen. Een goede krabpaal is hoger dan de bank en bij voorkeur op dezelfde plek geplaatst.

Gedragstherapie of bouwmarkt?

De vraag is natuurlijk: waarom vernielt een kat het huis zodanig, dat je niemand meer over de vloer durft te laten komen? Dan heeft de kat een probleem. Welk probleem en welke oplossing daarbij hoort, is per kat verschillend. Wat wel duidelijk is: straffen helpt in geen enkel geval. Hulp zoeken wel!

Tip

Als uw bomen in de tuin beschadigd worden door het gekrab van katten, is dit wel een heel handige oplossing: gewoon aan beide zijden een krabplankje bevestigen.

Herken het gedrag van uw kat en u zult hem beter begrijpen!

Pin It on Pinterest