In dit artikel deel ik mijn ervaring met het gebruik van een eigen softlaser voor mijn katten Tochka en Noes. Beide hebben artrose. Noes had daarnaast ook andere knieproblemen. Het resultaat is geweldig!

Thuisbehandeling met je eigen softlaser.

Bij steeds meer dierenartsen kun je terecht voor lasertherapie. Dat is een (aanvullende) behandelmethode voor chronische pijn- en gewrichtsklachten, ontstekingen, blessures en wondgenezing. En het werkt supergoed. Het nadeel is dat je kat er meerdere keren voor naar de dierenarts moet. Bij chronische klachten kan een levenslange behandeling nodig zijn.

Eigen ervaring
Een eigen softlaser of low level laser voor thuisgebruik kan uitkomst bieden. Zo’n laser stimuleert het zelfherstellend vermogen, de aanmaak van pijnstillende stoffen en de doorbloeding. Wil je alle technische ins en outs weten? Zoek dan vooral de wetenschappelijke publicaties op. Ik ben kattengedragsdeskundige, en geen laserexpert. Alleen een enthousiaste gebruiker. In dit artikel deel ik mijn ervaring met een ‘Softlaser voor pijntherapie rood + infrarood – 510 mw met 15 diodes’.

Geen beschermingsbrilletje nodig
Eerst eens even inzoomen op het apparaat. De straling van een softlaser of low level laser is veel minder sterk dan die van de laser bij de dierenarts. Je kat en jij hoeven daarom geen beschermingsbrilletje te dragen. Je hoeft ook niet bang te zijn voor brandwonden. Daarvoor is de straling eenvoudigweg niet sterk genoeg. Alleen een zwarte vacht kan wat te warm worden als je op de hoogste stand lasert. Doordat de laser een minder sterke straling heeft dan die bij de dierenarts, ben je er wel aanmerkelijk langer mee bezig.

Door de pootjes gezakt
En dan nu mijn ervaring. Het kleine laserwonder. Mijn katten Tochka en Noes hadden beide lichamelijke klachten. Tos (17,5 jaar) heeft sinds haar derde jaar artrose. Ze krijgt dagelijks pijnstilling (een NSAID/Novacam) en heeft speciale voorzieningen (kattenbakken met een lage instap, opstapjes bij hogere plekken, warmtematjes). Noes had (‘had’ omdat ze inmiddels is overleden) artrose vanaf een jaar of tien. Ook zij kreeg pijnstilling. Vier jaar geleden, op haar dertiende, zakte ze plotseling door haar achterpootjes. Ze kon nog maar een paar stappen zetten, daarna zakte ze er weer doorheen. We zijn meteen naar de dierenarts gegaan. En daarna naar een dierenartsspecialist/orthopeed. Haar knieproblemen – ernstige artrose, patellaluxatie graad 1, waarschijnlijk hypermobiliteit én gescheurde voorste kruisbanden – waren niet te verhelpen.

Op zoek naar thuisbehandeling
Toen Noes niet meer kon lopen heeft ze die week meerdere keren lasertherapie gehad bij mijn dierenarts, en dat werkte erg goed. Ik zag het echter niet zitten om voortaan regelmatig voor een laserbehandeling naar de dierenarts te moeten; dat zou Noes veel te veel stress en angst bezorgen.
In mijn online zoektocht naar een andere behandelmethode kwam ik uit bij shockwavetherapie. Dat werkt met geluidsgolven. Ook dat had een fantastisch effect. Alleen moest ook deze behandeling telkens herhaald worden. Na een week of tien zag ik dat Noes moeilijker ging lopen en moesten we dan weer naar de dierenarts. Dat betekende inclusief reistijd iedere keer een halve dag stress.
Ik dacht, er móet toch een manier zijn om haar thuis te helpen? En zo ontdekte ik na lang googlen de softlaser/low level laser. Inmiddels is dit type laser wat bekender en makkelijker verkrijgbaar.

Weer rennen en springen
Al na een paar weken laseren was het resultaat verbluffend. Hoewel er een opstapje bij de tafel staat, sprong Tochka er ineens zo vanaf de grond bovenop. Dat had ik haar al jaren niet meer zien doen. Noes kon weer goed lopen, en zelfs rennen. Hop, in galop door het huis achter een speelgoedmuis aan. Ik wist niet wat ik zag.

Langzaam wennen
Ik heb de gewrichten waar mijn katten vermoedelijk het meest last van hadden gelaserd. Dat zijn de knieën, ellebogen en schouders. Bij jouw kat kan dat anders zijn, dus vraag je dierenarts om advies. Ik heb ze eerst vertrouwd gemaakt met de laser door deze een dagje bij een slaapplek te leggen. Zo konden ze ervaren dat het een ongevaarlijk ding was.
Daarna heb ik de laser als de katten wakker waren eens voorzichtig naar hun lichaam toe bewogen (zonder er een ding van te maken), en weer een dagje later eens tegen hun knietjes, ellebogen en schouders gelegd. Niet zomaar ineens, ik heb de laser eerst laten zien. Bij alles wat ik deed heb ik goed gekeken of ze geen signalen van stress vertoonden. Denk hierbij aan de snorharen naar achteren trekken, de oren naar opzij bewegen, neuslikken, rugtrekkingen, wegkijken van de laser, gaan bewegen met de staart. Zodra dat gebeurde ben ik gestopt.

Eens per vijf dagen
Toen dat eenmaal goed ging heb ik de laser aangezet. Dat deed ik in een andere kamer, omdat hij bij het instellen piept. Vervolgens heb ik de laser terwijl hij aan stond op het te laseren gewrichtje gelegd. Hooguit een halve minuut. De katten vonden het prima, geen signalen van stress, dus heb ik ze elke dag wat langer gelaserd. Na een week kon het al vijf minuten per gewricht. Dat heb ik een paar weken lang elke dag gedaan. Vervolgens ben ik het gaan uitbouwen naar tien minuten per gewricht. En dan om de dag. Toegegeven, deze aanloop is wat tijdrovend. Maar als het eenmaal goed gaat, kun je het laseren afbouwen op effect. Inmiddels is tweemaal per week of zelfs eens per vijf dagen voldoende.
Noes heb ik toen ze net 16 was helaas moeten laten euthanaseren. Dankzij de laserbehandeling heeft ze de drie jaar tot haar dood goed kunnen lopen. Ik ben daar zo blij mee. Tochka is nu 17,5 jaar. Ik laser haar nog steeds het gaat goed met haar.

Relaxt
Je kat moet het laseren natuurlijk wel oké vinden. De ene kat zal het prima vinden, de ander denkt: aan mijn lijf geen polonaise. De kans op succes is groter is als je de tijd neemt om je kat aan het laseren te laten wennen, stopt als je signalen van stress ziet, je het doet als hij relaxt is (maar niet slaapt), bijvoorbeeld als hij op schoot ligt, of naast je. Om de laser niet de hele tijd vast te hoeven houden kun je er een opgerold dekentje of iets dergelijks onder of tegenaan leggen. Je hoeft niet alle te laseren gewrichtjes in één sessie te doen. Je kunt in een schriftje noteren welke gewrichten je hoe lang hebt gelaserd, zodat je weet welke gewrichten de volgende keer aan de beurt zijn. Loopt je kat weg tijdens het laseren? Geen probleem van maken. Volgende keer beter.

Waar gekocht?
Ik heb mijn laser gekocht in de webshop van Essential Elements. Ik kon hier altijd terecht met vragen en werd fijn geholpen door de eigenares: Joanna van der Bolt. Inmiddels heeft dit bedrijf een huurkoopregeling en zijn er ook nieuwe typen lasers die geschikt zijn voor huisdieren. Je kunt altijd advies vragen voor jouw kat. Vraag wel of de laser na het instellen, dus tijdens het gebruik, geen geluid maakt, want gepiep is niet fijn voor kattenoren. Met de code IKHOUVANKATTEN krijg je 10% korting op de aanschaf van een laser. Voor alle helderheid: ik word niet door Essential Elements gesponsord; mijn enthousiasme is niet te koop.

Ga altijd naar de dierenarts!
Nog even dit: een soft laser of low level laser is uitdrukkelijk niet ter vervanging van een diagnose en behandeling van je dierenarts of dierenartsspecialist. Ga bij vermoedens van pijn/ziekte altijd naar je dierenarts, ga niet zelf dokteren. Je dierenarts kan misschien nog niet met je meedenken over het gebruikt van een soft laser, omdat niet alle dierenartsen dit type laser al kennen

©  Elles Nijssen, kattengedragsdeskundige

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!