Mag je die wegvangen?
Volgens de Dierenpolitie mag dat niet: je bent in overtreding als je een vangkooi gebruikt. Volgens de Flora- en Faunawet is het een illegaal vangmiddel. Artikel 15 lid 2 Flora- en faunawet bepaalt: Het is verboden zich buiten gebouwen te bevinden met bij algemene maatregel van bestuur aangewezen middelen die geschikt zijn voor het doden of vangen van dieren, of met materialen ter onmiddellijke vervaardiging van die middelen of van de krachtens het eerste lid aangewezen middelen, indien redelijkerwijs moet worden aangenomen dat die middelen of materialen voor het doden of vangen van dieren zullen worden gebruikt. ” Als een ‘middel’, bedoeld in dat artikel, is o.a. een vangkooi aangewezen (artikel 11 lid 2, Besluit beheer en schadebestrijding dieren). Vangkooien mogen op grond van artikel 5 Bbsd alleen worden gebruikt in het kader van schadebestrijding. Daar valt deze situatie niet onder. Op grond van het burenrecht of de gemeentelijke APV kan wel worden opgetreden tegen overlast van katten.
Hoe houd je die katten uit je tuin?
Bestaat er een wet, artikel of bepaling die huisdierbezitters verplicht om ervoor te zorgen dat hun huisdier geen overlast bezorgt? Is het mogelijk om een kattenbezitter die zijn kat vrij laat rondlopen in de buurt en die overlast veroorzaakt doordat hij zijn behoefte in jouw tuin doet of je midden in de nacht wakker krijst, juridisch aanspreken op deze feiten? Je hoeft namelijk niet zonder meer doe overlast van katten te accepteren. Het is dan een goed plan om de situatie met de buren te bespreken en hen te vragen om de tuin af te zetten. Ook zijn er een aantal mogelijkheden om zelf katten op een afstand te houden (zoals de Reigerschrik o.i.d.). Als je een conflict hebt met je buren hierover (en hierover juridische bijstand zou vragen) en er echt sprake is van overlast, kan de oplossing bestaan uit het maken van een deugdelijke catproof erfafscheiding (bijv. met een oscillot of protectapet systeem). Buren blijken als iemand bijv. teveel katten heeft in onhygiënische omstandigheden en overlast geeft qua geur e.d. wel hun recht te kunnen halen. Een voortdurende geur van mest of een ammoniakgeur door vele katten is dan ook allesbehalve plezierig. Ook in deze gevallen geldt dat buren het een en ander van elkaar moeten kunnen verdragen en hebben mensen het recht om huisdieren te houden, maar ze mogen het daarbij niet te bont maken. Dat buren overlast van huisdieren ervaren komt helaas vaker voor. Hierover is al vaker geprocedeerd. Rechters kijken naar de volgende omstandigheden:
– Hetgeen partijen zijn overeengekomen (algemene huurvoorwaarden/huishoudelijk reglement)
– Het aantal dieren in verhouding tot de grootte van de woning/tuin
– De pogingen die zijn ondernomen om in der minne een oplossing te bereiken
– De ernst van de overlast
– De duur van de overlast
– De tijd die een eigenaar heeft om voor zijn dieren te zorgen.
Is jagen door katten wel toegestaan?
Katten mogen vrij buiten rondlopen. Formeel ben je als kattenbezitter in overtreding wanneer de kat een beschermde diersoort vangt. Dat is het geval op basis van al jaren bestaande wetgeving. Als een kat een vogel pakt, is de eigenaar strafbaar volgens de Wet natuurbescherming art. 3.1. Wie de EU-regels uit de Vogel- en Habitatrichtlijn zeer letterlijk neemt, zou kunnen concluderen dat dit niet mag, omdat katten een gevaar vormen voor meer dan 300 bedreigde diersoorten door heel Europa. De Europese Unie ontkent dat katten voortaan niet meer of alleen nog aan de lijn naar buiten mogen, wat impliceert dat de regels niet zo letterlijk genomen moeten worden en dat katten vrijelijk buiten rond mogen lopen.
Ben je als eigenaar aansprakelijk?
Maar als een kat de straat oversteekt waardoor een bestuurder uitwijkt en schade veroorzaakt, is de eigenaar van de kat aansprakelijk. Net als dat de kat de hor van de buren kapot krabt om naar binnen te willen. Als een kat een hond aanvalt is de eigenaar van de kat aansprakelijk voor de schade, maar als de hond de kat eerst aanviel is de eigenaar van de hond aansprakelijk.
Wat als de buren hun kat verwaarlozen?
Bij het verwaarlozen of mishandelen van dieren is het aangewezen om hier altijd melding van te maken. Knijp geen oogje dicht om de relatie met de buren niet te verzieken. Dierenleed kan worden gemeld bij het landelijke meldpunt 144. Ook bij twijfel is het aangeraden om hier contact mee op te nemen. Als ook de eigenaar problemen heeft en duidelijk niet in staat is om voor zichzelf en de dieren te zorgen, is het belangrijk dat ook de wijkagent op de hoogte wordt gebracht. Bij de Dierenpolitie kun je ook anoniem melden.
Er is een meldpunt overlast katten: https://meld.nl/organisaties/burenoverlast-katten/
Je kunt ook altijd te rade gaan bij de Dierenpolitie.
Kan ik hier een melding maken van katten overlast in mijn buurt. ( Mv woont op Reeweg 32 in Werkendam) Net om de hoek bij mij is een vrouw alleen met 2 kinderen komen wonen, ze had toen een oude kat, altijd was deze buiten, toen liep er opeens een jonge kat bij, nu 2 jaar later lopen er al 7 zo op straat, ze houd erg van dieren, heeft of had ook nog een grote hond en in de tuin nog kippen en ander klein gevogelte ( volgens naaste buurman)
Van de vele katten gaat de buurt steeds meer last ondervinden. Kan er met haar gepraat worden of ze allemaal gesteriliseerd zijn, anders komen er nog meer bij.
Mvg Liesbeth Kraaijeveld
Werkendam
beste Liesbeth,
je kunt je melding doen bij de genoemde organisaties.
Wat kun je doen als de buurtkat dagelijks mijn eigen kat opwacht en aanvalt?
Praten is helaas niet mogelijk, mevrouw staat er niet voor open. Maar als ik niks doe vind ik mijn kat op een dag dood.
Dit is namelijk niet meer het ‘normale’ vechten. De buurtkat wacht mijn kat overal op en probeert ook bij iedereen binnen te komen.
beste M,
de redenen waarom katten elkaar wel of niet aardig vinden kunnen op meerdere terreinen liggen, mogelijk is niet alleen jouw kat het slachtoffer. Huisdieren die overlast geven mogen niet vrij naar buiten, daar zijn regels voor. Hier heb je een paar linkjes waar je meer informatie kunt krijgen:
https://www.politie.nl/informatie/dierenoverlast-meld-het-bij-uw-gemeente.html
https://www.wa.nl/rechtsbijstandverzekering/burenrecht/dieren/
https://www.thladvocaten.nl/news/81/87/Overlast-van-huisdieren
https://meld.nl/melding/burenrecht-advocaat/dieren-overlast/
De kat van mijn over buurmense hebben een kat die bijna elke nacht in onze tuin ontlasting maken komt wat kan ik daarvoor ondernemen. Ze krast ons het gazon kapot en onze kleinkinderen kunnen niet meer in de tuin spelen in verband met de uitwerpselen van de kat.
beste A.,
Je zou kunnen overwegen je tuin zodanig af te zetten dat de buurkat er niet meer in kan? Dat is wel de meest effectieve oplossing. Misschien willen de buren wel delen in de kosten om je leed wat te verzachten?
Zo dat is ff de omgekeerde wereld. De veroorzaker van de overlast in dit geval de eigenaren van het dier zullen maatregelen moeten nemen zodat een ander geen overlast ervaart. Dus de buren in dit geval zullen hun tuin af moeten zetten zodat hun kat geen overlast veroorzaakt.