Eten

Als uw kat vaak wil eten, kan dat wijzen op een medisch probleem. Wees hier alert op en bespreek dit met uw dierenarts.
Deze oudere kat heeft een schildklierprobleem.

Als uw kat zo graag wil eten, dat hij door verpakkingen heen eet, kan dat wijzen op een medisch probleem. Wees hier alert op en bespreek dit met uw dierenarts.
Als er geen medisch probleem speelt, is het een gedragsprobleem. Neem dan contact met ons op voor meer informatie en eventueel behandelmogelijkheden.

Dikke kat

Wist u dat 40% van de te dikke katten een gecastreerde kater betreft? En dat 40% van de te dikke katten tussen de 5-11 jaar is? En dan het meest schokkende cijfer….dat de laatste 30 jaar diabetes bij katten 5-10 keer verveelvoudigd is?

Gezondheidsrisico’s

Te dik zijn levert katten een aantal gezondheidsrisico’s op, waaronder diabetes. De oorzaken hiervan liggen in omgevingsfactoren en genetische factoren. Een probleem bij het ontwikkelen van diabetes is dat de B-cellen pas geen insuline meer zullen verwerken nadat er een insulineresistentie is ontwikkeld in het bloed. 1 kilo gewichtstoename bij de kat doet de insulineresistentie met maar liefst 30% toenemen! Pfützer en Krahn hebben onderzocht hoe lang het duurt voor bij de kat glucose is afgebroken, dat blijkt 2 uur te duren. Andere gezondheidsrisico’s van te dik zijn: arthritis, huidaandoeningen, urinewegproblemen, kanker en zoals genoemd dus diabetes.

Wat is te dik?

Net als bij mensen kan de Body Mass Index (BMI) helpen om hier een beeld van te krijgen. Dit wordt genoteerd in de volgende formule: BMI= lichaamsgewicht : lichaamslengte x hoogte. Bij de kat wordt dit als volgt berekend. De hoogte is de afstand van de schouder tot aan het voetzooltje van de voorpoot. De lengte wordt gemeten van de schouder tot aan het zitbeen.

Lichaamsgewicht onder controle krijgen

Het lichaamsgewicht van de kat is makkelijk onder controle te krijgen, aangezien de meeste katten voor voedsel afhankelijk zijn van hun eigenaren en ze vooral binnen gehouden worden. Een kat wordt dik als er meer energie in gaat dan dat er uit komt. De rol van de dierenarts kan verbeteren hierin, als deze standaard het gewicht van de kat controleert. De rol van de eigenaren kan ook verbeteren, maar helaas vinden veel eigenaren hun kat een “gezellige dikkerd”. En dikke katten blijken erg vaak ook dikke eigenaren te hebben. Bovendien denken eigenaren vaak ook dat hun kat wel gezond is (katten verbergen hun ziekte immers tot het echt niet meer anders kan MS).

Dikke katten hebben meer VLDL. HDL zijn lager bij katten die al lang obees (te dik) zijn. Dikke katten ontwikkelen geen hoge bloeddruk of atherosclerose. De oorzaken van hoge bloeddruk bij de kat liggen dus niet in het dik zijn. Katten met diabetes hebben amyloïd in de eilandjes van Langerhans in de pancreas, waardoor deze niet meer functioneren.

Bron: Margarethe Hoenig, Ph.D., BSAVA 2009

Vreemd eetgedrag

Oorzaken van eetproblemen

Normaliter kan een kitten tot wel 6 maanden zogen bij de moeder. Dr. Nick Dodman, directeur van de Dierengedragskliniek van de Tufts Universiteit en schrijver van het boek “The cat who cried for help” kan uitleggen dat het willen drinken bij de moeder geheel normaal gedrag is voor een kitten tot de leeftijd van 6 maanden. Naarmate het kitten ouder wordt, zal het geleidelijk overstappen op vast voedsel. En de behoefte om te zogen bij de moeder zal dan ook geleidelijk aan minder worden.

Echter, als dit normale zoogproces plots onderbroken wordt door een onnatuurlijk vroeg speenproces (lees: jonger dan 6 maanden), terwijl de behoefte van het kitten om te zogen nog sterk is (katten zijn immers zoogdieren, net als mensen) onderbroken wordt, kan deze behoefte overgebracht worden op vreemde voorwerpen. Als het ware: op voorwerpen die voelen of lijken als hun moeder. Des te jonger een kitten van de moeder wordt gescheiden, des te sterker is de behoefte tot zooggedrag. Zet dit steeds af tegen het gegeven dat een kitten tot wel 6 maanden kan zogen bij de moeder!

Dan kunnen de kittens beginnen met zooggedrag te vertonen op zichzelf, hun nestgenootjes, wollige materialen, vooral wol zelf. Mensen kinderen vertonen ook dit soort verplaatsingsgedrag, door bijv. op hun duim te zuigen, of een speen. Des te jonger een kitten al niet meer kan zogen bij zijn moeder, des te sterker kan de verlengde zoogbehoefte zich manifesteren. En des te sterker het vreemde gedrag kan worden, om niet eetbare zaken te willen eten.

Plastic eten

Wij kattengedragstherapeuten komen regelmatig katten in de praktijk tegen die graag plastic eten. Waarom katten dit gedrag vertonen is niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen. Er wordt wel gezegd dat katten het “koele” van plastic lekker vinden, of de aanraking van plastic prettig vinden. Het is echter zo dat bij de productie van plastic tasjes vetten gebruikt worden die ook voor consumptie geschikt zijn. Er wordt verondersteld dat katten dit kunnen ruiken en proeven. Er wordt echter ook gelatine soms gebruikt of andere producten die in de verte iets weg hebben van dierlijke smaken. De gelatine wordt trouwens ook gebruikt bij de productie processen voor foto’s. Dat kan dan ook weer verklaren waarom katten graag aan foto’s likken.

Het eten en likken aan vreemde dingen kan echter ook altijd een onderliggende fysieke oorzaak hebben. Daarom is het altijd zinnig dit probleem eerst met de dierenarts te bespreken.

Voerpuzzels

 

Muizen en vogels zijn voor een kat ook niet eenvoudig te vangen. Daarom zijn wetenschappers voor afschaffing van de voerbak voor de gezonde kat.

Prof. dr. Tony Buffington (Ohio State University), Sarah Heath, Peter Neville en kattengedragstherapeut Marcellina Stolting zijn voor afschaffing van de voerbakjes. Zodat de kat meer natuurlijk gedrag kan vertonen. Zwangere poezen, zogende poezen, kittens, oude en zieke katten moeten echter naast de stimulerende methoden van voeren, ook een voldoende hoeveelheid voeding binnen krijgen. Let daarop als u aan de gang gaat met voerpuzzels en weeg uw kat ook wekelijks. Daarnaast is het aanhouden van een vast voermoment per dag wel handig, om inzicht te houden in de trek die uw kat heeft. Katten die geen trek in eten hebben kunnen immers ziek zijn. Dus houd dat dagelijks wel in de gaten.

Voerspel

Brokjes zijn handig om te gebruiken bij voerspelletjes.

Pin It on Pinterest