De nadelen
Uit onderzoek dat is gedaan op honderden katten is gebleken dat 60% van de katten het loopwiel niet gaat gebruiken. Als katten het loopwiel al gebruiken is dat hooguit 1-2 minuutjes per keer. Uit ander recent onderzoek is gebleken dat gecastreerde katers het loopwiel helemaal niet gebruiken om te bewegen. Bovendien vinden nogal wat katten het lawaai en zelfs de beweging van het loopwiel irritant. Een ander nadeel is dat zo’n loopwiel een groot obstakel in huis is dat ruimte inneemt die effectiever op een andere manier kan worden ingericht om beweging te bevorderen. Een loopwiel is bovendien niet ergonomisch: als een kat er al in zou willen bewegen doet hij dat op een onnatuurlijke manier, een kat is immers geen duursporter maar een hinderlaagjager: geëvolueerd om in een korte tijd veel energie te gebruiken. Het lopen in een tredwiel is ook geen onderdeel van het natuurlijke gedrag van katten, dat is een belangrijke reden om het gedragsmatig niet aan te raden.

Beweging stimuleren
Het idee dat mensen hebben om een loopwiel aan te schaffen is om katten te stimuleren te bewegen. Maar slechts een minderheid van de katten wil in het loopwiel gaan en dan nog kort. Als je weinig ruimte hebt kun je beter minder katten nemen, dan is er per kat meer ruimte beschikbaar. We weten dat katten meer ruimte nodig hebben dan een gemiddeld mensenhuis per kat kan bieden. Daarom heeft een buitenruimte voor katten de voorkeur. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat katten niet zo geschikt zijn om als binnendier te houden, o.a. door een gebrek aan beweging krijgen ze overgewicht en meer dan 60% van de katten heeft dat. Dankzij lockdowns en coronakilo’s weten we helaas nu allemaal hoe dat voelt.
Wat wel effectief is gebleken om beweging te stimuleren is zorgen voor meer hoge plekken in huis, dus het toegankelijk maken van kasten, dressoirs, plankjes aan de muur, klimmeubels enzovoorts. Dat is gelukkig ook vele malen goedkoper dan zo’n loopwiel, dat al snel honderden euro’s kost. Kortom: het KGA ziet geen enkele reden waarom een loopwiel gepromoot zou moeten worden.

 

De wetenschappelijke publicaties waarop dit artikel is gepubliceerd worden gedeeld in de lesdagen, online lessen en lesmappen. https://kattengedragstherapie.nl/cursussen/boek-een-cursus/

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!