Weggelopen
Hoe kun je voorkomen dat je kat kwijt raakt?
Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen, om te voorkomen dat je kat kwijt raakt. Een open deur is natuurlijk er voor zorgen dat de kat niet weg kan lopen, door de tuin of balkon “catproof” af te rasteren. Als je een goede afrastering hebt gemaakt, blijf er dan bij staan als je kat er voor het eerst kennis mee maakt. Een kat vindt veel sneller een gaatje in de omheining dan jij. Als je er bij bent gebleven zie je snel waar je kat wil of kan ontsnappen, zodat je dat nog even kunt dichten. Verder willen katers vaker aan de wandel gaan dan poezen. Bovendien heeft het ene ras meer behoefte aan avontuur als het andere ras. En geholpen of niet geholpen wil ook nog wel uitmaken. Echter: bij de castratie halen ze slechts de geslachtshormoon producerende klieren weg…en niet de hersenen of de aard van het beestje. Zorg ervoor dat je kat, als deze nog niet geholpen is, niet weg kan lopen en zo ongewenst nestjes kan veroorzaken.
Als je kat buiten aan een lijntje mag, laat deze dan niet onbeheerd achter, want hij kan zich er aan ophangen. Bovendien is het achterlaten van je kat aan de lijn ook niet handig, mocht er een noodsituatie zijn.
Verder is het goed om je kat te wennen aan rituelen en de kat te belonen voor gedrag dat handig is. Bijv. leer de kat om te komen als je zijn of haar naam noemt en beloon de kat als deze komt direct met wat lekkers. Roep de kat op vaste tijden en beloon op vaste tijden. Als je de kat in huis zoekt en roept en de kat komt, beloon deze dan direct voor het komen op verzoek. Of ga een meter van je kat af staan met zijn favoriete lekkernij, roep hem of haar terwijl je het lekkertje voorhoudt. Als je kat komt geef je de beloning. Zo leert je kat eenvoudig luisteren en komen op commando. (Nee, het wordt daardoor nooit een hond….)
Maak regelmatig foto’s van je kat, zodat bij een zoekactie actuele informatie verspreidt kan worden.
Dus: tuin of balkon deugdelijk afrasteren. Poezen hebben minder de behoefte om ver weg te gaan als katers. Regelmaat, training en beloning zullen later vruchten afwerpen.
Hoe kun je de kans vergroten om je kat weer terug te vinden?
Als je je kat “vrij” buiten laat lopen, kan deze altijd besluiten dat het elders gezelliger is dan bij jou. Door je kat te chippen, weet een ieder met een chipreader dat de kat bij jou hoort. Een chip wordt afgelezen door dierenambulances en dierenartsen als een kat gevonden wordt. Als het goed is, is deze chip verbonden met je telefoonnummer, zodat je direct als je kat gevonden is een telefoontje krijgt dat hij gevonden is, dood of levend. Het is jammer dat bij veel gechipte katten het chipnummer niet correspondeert met de juiste eigenaar en diens telefoonnummer. Zorg er voor dat de informatie die bij je kat en de chip hoort ook actueel wordt bijgehouden. Het is jammer als je vergeet de chipregistratie een verhuisberichtje te sturen en je kat is bijv. terug gelopen naar je oude huis……
Verder is het goed om overal kenbaar te maken hoe je kat er uit ziet en wat bijzondere kenmerken zijn. De foto die je het laatst hebt gemaakt, kan nu zijn dienst bewijzen. Doe pamfletten bij al je buren in de bus, meldt je kat bij allerlei organisaties en op internet. Loof een beloning uit, want dat stimuleert. Echter noem niet het bedrag, want dat kan bedriegers naar je toe lokken. Zodat de kans om de kat te vinden vergroot wordt. Echter: doordat je kat een chip heeft, wordt de kans dat je deze terug krijgt sterk vergroot.
Vraag je buren om jouw kat niet te voeren, zodat je de kans kunt vergroten om hem terug te lokken met lekkers. Ga op de tijd dat je kat dat al gewend was, rondlopen in de buurt met zijn lekkertje, noem haar of zijn naam. Doe dit op een rustig tijdstip. Je kat zal zich het patroon herinneren, en na een aantal malen herhaling van de zoekactie in combinatie met het geheugen van de kat, heb je meer kans je kat terug te vinden. Vraag je buren e.d. om ook in hun schuren te kijken. Eventueel kun je een vangkooi inzetten.
En aanmelden bij http://www.amivedi.nl/ of telefoon 0900-2648334. Geef het door aan de politie, bezoek meermalen de asiels in de buurt en neem de foto mee om te vragen of men je kat gezien heeft. Plaats advertenties in buurtblaadjes en de plaatselijke supermarkten. En ik hoop van harte dat je jouw kat gauw terug zult hebben. Maar: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn heel veel vrijwilligers jaarlijks bezig met te weinig financiële middelen om al deze weggelopen katten weer terug te vinden. Daarom is het altijd goed om geld over te maken aan organisaties die helpen om je kat weer bij je terug te krijgen. De dierenambulance is ook een organisatie die zich inzet om elke kat te helpen, daarom verdient ook de dierenambulance uw steun!!
Per jaar raken 150.000 katten zoek, waarvan er 30.000 niet meer thuis zullen komen. 1 op de 5 zullen dan niet meer thuis komen.
Dus: laten chippen. Regelmatig zoeken zoals gewoon was in huis, en beloning meenemen. Maar: voorkomen dat je kat weg kan lopen is het allerbeste!