Ziekmakende aanslag in waterbakken
De aanslag die slijmerig aanvoelt als je de zijkant van de gevulde waterbak betast heet biofilm. Een onzichtbaar goedje dat nogal wat negatieve effecten heeft op de gezondheid van de kat.
Biofilm
Biofilm is een verzameling van organische en anorganische, levende en dode materialen. Het is samengesteld uit verschillende soorten bacteriën samengebonden tot een dikke substantie die fungeert als lijm om de bacteriën bij elkaar te houden en te kunnen hechten aan de waterbak. Biofilm is een broedplaats voor bacteriën zoals Listeria, E.coli en legionella. Ze kunnen zich in vies water goed voortplanten en tot besmetting leiden.
De biofilmlaag wordt dan weer het leefgebied van algen, schimmels en ziekteverwekkers. Je verwijdert deze laag door afwassen met een sopje, daarna een ontvetter te gebruiken en vervolgens te desinfecteren. De ontvetter moet je met een schuursponsje o.i.d. goed insmeren als je een laag biofilm goed wilt verwijderen.
Ziekmakend
De biofilm is betrokken bij diverse bacteriële infecties, zoals oorontsteking en blaasontsteking. Als je kat daar gevoelig voor is en die klachten wel eens heeft, kan het veel schelen als je dagelijks de biofilm uit de waterbak verwijderd. Biofilm verzwakt het immuunsysteem van mens èn kat. Bovendien drinken katten ook nog minder graag uit vieze waterbakken. Dit maakt de kat nog veel gevoeliger voor blaasproblemen.
Hoe voorkom je het?
Vul water niet bij, maar zorg dat er elke dag een schone waterbak wordt neergezet. Was de waterbak elke dag af. Voorkom vieze aanslag. Koop anders nieuwe waterbakken voor de kat als ze niet meer goed schoon te krijgen zijn. Overigens heb je ook nog minstens een waterbak meer nodig dan het aantal katten in huis. Dat is het minimum. Maar jij wilt toch niet het minimum maar het maximum doen voor het welzijn van je kat? Zet dan nog meer schone waterbakken neer.
We horen graag of er ook in de waterbak van jouw kat biofilm voelbaar was?