Bij een scheiding zijn ook katten het kind van de rekening

Het besluit om te scheiden heeft grote impact op de betrokkenen. Niet alleen op de volwassen en kinderen, maar ook op de huisdieren. Vaak gaat er aan het besluit om te scheiden al een langere periode van stress in huis vooraf: ruzie, verandering van gedrag en gewoonte van de volwassenen, de sfeer in huis en misschien zelfs wel misbruik van drank of drugs of het gebruiken van geweld. Deze periode voorafgaand aan de daadwerkelijke scheiding kan veel invloed hebben op katten.

De kat

Katten zijn als diersoort buitengewoon gevoelig voor angst en stress en de situatie in huis die tot scheiding leidt roept bij katten vaak angst en stress op. Dit kan ook leiden tot de ontwikkeling van probleemgedrag of ziekten, zoals een blaasontsteking. Als een kat deze moeilijke periode al voor zijn gevoel ‘veilig’ is doorgekomen, dan kan de ijzige sfeer in huis en de daarbij behorende gedragsveranderingen die bij de mensen in huis optreden (huilen, schreeuwen of juist zwijgen) de kat alsnog veel stress bezorgen. De kat begrijpt er – net als een klein kind – helemaal niets van, en dat kan zeer beangstigend zijn. De volwassenen zullen gesprekken moeten gaan voeren (al dan niet met advocaat of mediator) over wat te doen met de spullen, de kinderen en de huisdieren.

Wat met de kat?

Het valt op dat niet iedereen bij een scheiding aan het belang van de kat denkt, maar meer aan de eigen relatie met de kat. Er zijn echter bij het overwegen ‘wat met de kat te doen’ een aantal factoren waar in het kader van kattenwelzijn rekening mee gehouden dient te worden. Voor het welzijn van de kat is het goed om de volgende feiten mee te nemen in de beslisronde. Om te beginnen houden katten niet van verhuizen, ze blijven over het algemeen het liefst daar waar ze het kennen en waar ze ‘het goed doen’. Daarnaast is het wel zo dat katten van een appartement naar een huis met een buiten kunnen verhuizen, maar beter niet van een huis met een tuin naar een appartement. Veel katten ontwikkelen daar namelijk ook stress gerelateerd probleemgedrag of ziekten door.
In een meerkatshuishouden zou de gedachte op kunnen komen om de katten simpelweg over twee huizen/volwassenen te verdelen, maar dat gaat zomaar niet. Voor katten zijn hun relaties, vriendschappen en familiebanden net zo belangrijk als voor ons mensen. Daarom is het beste om vriendjes en familie niet uit elkaar te halen. Dat kan bij de verdeling van de katten voor teleurstellingen zorgen, maar om bij een verbroken relatie nu ook nog de relaties van de katten te verbreken is schadelijk voor hun welzijn. Katten zullen door scheiding van hun vriendjes en familie verdriet en rouw kunnen gaan ervaren. Terwijl ze hen juist nodig hebben als gezelschap in zware tijden.
Een andere gedachte die op zou kunnen komen is de katten over twee huizen te verdelen: de ene week hier en de andere week daar. Van verplaatsingen krijgen katten stress, en katten hebben juist in de stressvolle periode rondom de scheiding behoefte aan stabiliteit en rust en zeker niet aan heen een weer gesjouw van huis naar huis. Katten hebben een rustig en veilig territorium nodig om deze periode te kunnen verwerken. En dat kan bij katten best lang duren. Hoe meer rust ze krijgen hoe beter dat kan lukken.

Welzijn in zware tijden

Nu je geïnformeerd bent kun je bij de aankomende scheiding beter rekening houden met het welzijn van je kat/ten, zodat jullie scheiding niet ook voor hun op een scheiding uit hoeft te draaien. Laat daarom kattenvrienden en familie samen in het huis wat ze gewend waren samenwonen, met degene die de voornaamste verzorger was van de kat en die de medicatie toediende en de kat meenam naar de dierenarts.

Sterkte met alles!

https://www.nu.nl/werk-en-prive/4093437/huisdieren-vaak-lot-overgelaten-scheiding.html

Koppel met kat

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!