Niet roken in huis

Rook jij in huis? Kat 2 tot 4 zo hoge kans op kanker en vaker te dik!

Katten die leven bij rokers worden vaker te dik na de castratie (zoals die operatie voor poes en kater eigenlijk heet) en krijgen vaker kanker. Dit geldt zelfs ook voor katten die buiten komen. Doordat ze in huis met rook in aanraking komen, en door die rookaanslag van hun vacht te likken. Katten zijn hierdoor gevoeliger voor de schadelijke effecten van rook dan andere huisdieren.

https://www.deadlinenews.co.uk/2015/12/29/cats-in-smoking-homes-more-susceptible-to-cancer-than-dogs-research-reveals/

Dat tweedehandsrook slecht is voor kinderen weet iedereen. Maar nu hebben onderzoekers van de Tufts University School’s of Veterinary Medicine in Massachusetts ontdekt dat herhaalde blootstelling aan rook de kans dat je kat maligne lymfoom krijgt verdubbelt.
Het inademen van rook door huisdieren kan allergieën, ontstekingen en neus- en longkanker veroorzaken. Daarom raden organisaties aan om te stoppen met roken omwille van je huisdieren en kinderen. De ASPCA raadt aan om te zorgen voor een rookvrij huis voor je huisdieren.

Derdehands rook

Uit een onderzoek in een bioscoop bleek dat zelfs ondanks dat er in de bioscoop zelf niet gerookt mag worden, via de kleding van rokers er toch kankerverwekkende stoffen de bioscoopzaal binnenkomen. Dat zou natuurlijk ook kunnen gebeuren als er rokers bij je op bezoek komen, terwijl er bij jou niet gerookt mag worden.
Lees er hier meer over

Lymfoom

Een van de belangrijkste doodsoorzaken van de kat is lymfoom. In dit onderzoek is aangetoond dat herhaalde blootstelling aan rook de kans verdubbeld dat je kat kanker kan krijgen. Langer dan vijf jaar samenleven met een roker in huis verhoogde het risico maar liefst vier keer. Net als bij de mens kan de rook ook leiden tot een dodelijke vorm van mondkanker bij de kat. Tabaksfabrikanten erkennen de gezondheidsrisico’s van het roken bij de mens, maar ze hebben het in het geheel niet over de risico’s voor onze huisdieren.

Symptomen

Bezoek een dierenarts met je kat als je een van deze symptomen opmerkt die op kanker kunnen wijzen:

• hoesten
• weinig eetlust
• moeite met eten of ademhalen
• kwijlen
• braken
• bloedneus
• niezen

Kosten

Ook al kan de verzekering van je kat de kosten dekken voor een chemotherapie (let op het pakket), de kosten voor een behandeling kunnen oplopen van honderden euro’s per jaar tot wel € 3.000. Het is te gek voor woorden als je kat kanker krijgt door te moeten leven in jouw tweedehandsrook, dat je hem dan niet eens zou kunnen laten behandelen voor de kanker die hij hierdoor heeft gekregen omdat je het geld hiervoor niet hebt. Of omdat je denkt dat een chemokuur voor katten net zo naar is als voor mensen, dat is namelijk niet zo. Als je kat door jou toedoen kanker krijgt, is het minste dat je kunt doen hem hiervoor laten behandelen.

E-sigaret

Ook de rook die afkomt van de elektronische sigaret bevat nog steeds nicotine: een stof die zeer giftig is voor dieren. Ook de cartridges bevatten nicotine.

Lukt stoppen niet?

Als je al vaak geprobeerd hebt te stoppen, of het minderen lukt je ook niet, stop dan in elk geval met roken in huis. Dat je je eigen gezondheid geweld aandoet moet je zelf weten, maar maak niet ook je huisdieren ziek.

Lees hier meer over het maligne lymfoom

Hier meer over de e-sigaret

Bron

Redenen om te stoppen met roken

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!