Hoe je kat weer terug te vinden?

Om te beginnen is het voor alle katten – maar speciaal voor binnenkatten – aan te raden om je kat te chippen en check ook of de registratie van de chip nog klopt (en vergeet na een verhuizing geen wijziging adres door te geven). Niet iedereen wil zijn kat een halsbandje omdoen. Het kan dat de kat het niet prettig vindt, maar het kan zeker ook gevaarlijk zijn. Het kan handig zijn om je kat te leren op verzoek naar je toe te komen. Als katten kwijt raken komt dat vaak omdat ze door de open garagedeur zijn ontsnapt (74%), via een open raam (11%), door een kapotte hor (6%) of springen van het balkon (5%). Als je pas verhuisd bent is het aan te raden je katten een week of 2-3 binnen te houden tot ze het hele huis hebben leren kennen en daar gemarkeerd hebben. Als je ze naar buiten laat is het aan te raden in het begin met ze mee te lopen. Doe dat dan vlak voor etenstijd zodat je ze ook weer makkelijk mee het huis in kan lokken.

59% van de katten wordt in de buurt terug gevonden, 30% komt uit zichzelf thuis en 2% wordt gevonden via lokale organisaties. Uit interviews bleek dat 1/3 van de katten binnen een week levend werd terug gevonden, de helft na 30 dagen. Met 61 dagen was 56% van de katten terug gevonden, na deze tijd kwam nog een enkeling terug. De meeste teruggevonden katten werden dicht bij huis gevonden. Binnenkatten gemiddeld binnen een range van 39 meter, katten die ook buiten kwamen 300 meter. De mediane afstand was 50 meter en 75% van de katten werd binnen 500 meter van het huis terug gevonden. Dit betekent dat als je je kat kwijt bent, je vooral erg grondig in de nabijheid van je huis moet gaan zoeken. Vaak zitten katten ergens verstopt, zoals in bosjes, schuurtjes, onder zeiltjes of op een werf. Nieuwsgierige katten gaan ook gerust het huis van de buren binnen.

Rondlopen om je kat terug te vinden is effectief, zijn naam noemen, de buren vragen of ze je kat hebben gezien en of ze willen opletten of willen helpen zoeken. Je kan posters ophangen en flyers verspreiden met een foto van je kat. Het plaatselijke asiel bellen blijkt niet zo effectief, slechts 2% van de mensen wordt op die manier herenigd met hun kat. Via de identificatie van de kat is slechts 10% van de mensen met hun dier herenigd. Je kan ook de sociale media inzetten om je kat terug te vinden, maar niet iedereen zit op de sociale media. Als je een wat bange kat hebt kun je beter in stilte zoeken, om ze niet te laten schrikken. Denk ook goed na: wat gebeurde er voor hij kwijt raakte? Dat kan een idee opleveren waar je zou moeten gaan zoeken.

Zorg ervoor dat de flyers en posters op goed zichtbare plekken hangen, zoals bij brievenbussen en andere centrale plekken. Zet je telefoonnummer erop, maar niet je naam en adres vanwege veiligheid. Zet de poster ook op de sociale media en zet het bericht openbaar zodat het gedeeld kan worden. Er zijn allerlei speciale groepen voor dieren vermist en gevonden. Meld ook bij je dierenarts dat je kat kwijt is en hang daar ook een poster op. Maar blijf vooral goed in de buurt van je huis zoeken. In de meeste gevallen zal je daar je kat weer terug vinden. En vergeet niet als je hem weer hebt gevonden alle posters en flyers weg te halen.

Tips om je kat te vinden

Als je kat is weggerend, ga dan niet achter hem aanjagen. Houd een oogje op hem en probeer hem te lokken. Je kan knielen, roepen, hem niet in de ogen aankijken, je hand of een vinger uitsteken om te zien of hij wil komen. Schudden met een zakje snoepjes kan ook behulpzaam zijn, al zullen bange katten ook daar niet gauw op af komen. Binnenkatten zullen zeker weer graag het huis ingaan, dus zorg ervoor dat de route vrij is en jij geen belemmering daarin vormt.

Zoek eerst in huis, vervolgens rondom het huis. De meeste katten worden dichtbij huis terug gevonden, dus vooral daar moet je gaan zoeken. Zoek op plekken waar bange katten zich zouden kunnen verstoppen, zoals bosjes, schuurtjes, onder afdekzeiltjes. Kijk ook omhoog, want katten houden ook van hoge plekken zoals in bomen, of op het dak van de schuur. Zoek als het rustig is in de buurt. Neem een zaklamp mee als je in het donker op zoek gaat en schijn daarmee rond. Mogelijk weerkaatsen zijn ogen het licht.

Er wordt wel gesuggereerd dat het zou helpen om zijn kattenbak buiten te zetten, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Maar als je kat vaker buiten komt is deze strategie zinloos, want hij zal het zeker ook buitenshuis doen en als je zijn bak dan naar buiten doet zal dat alleen maar andere katten aantrekken om het te komen onderzoeken. Die katten kunnen juist een belemmering vormen in de route terug naar huis. Katten markeren hun territorium en kunnen op basis van geur dat weer herkennen.
Het kan wel handig zijn om een verstopplekje bij de deur te maken, bijv. een omgekeerde kartonnen doos met een gat er in zodat de kat zich er in kan verstoppen. Leg er ook zijn kleedje of mandje in. Dan kan je kat zich daarin schuil houden tot je weer thuis bent. Je kan er ook water of eten bij zetten, maar dat trekt ook andere dieren aan die het kunnen opeten.

Luister goed of je je kat misschien hoort. Als je een babyfoon hebt kun je die ook buiten zetten om op te letten of je kat misschien hoorbaar is. Als je een bewegingsmelder of beveiligingscamera hebt kun je die ook richten op de omgeving waar je kat zich mogelijk schuil houdt. Overleg evt. met de buren om hem zo nodig daar te plaatsen. Vraag hen of je ook op hun terrein mag zoeken. Als je kat in een boom zit en er niet meer uit kan kun je een boomklimmende hovenier om hulp vragen of de brandweer. Het is vooral slim om contact te zoeken met een kattengedragsdeskundige om een katvriendelijke strategie te bedenken om die kat uit zijn benarde positie te bevrijden.

Veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!