Gedragsproblemen in coronatijd

De coronapandemie is voor mensen mentaal een hele uitdaging door alle beperkingen die daarmee gepaard gaan. Maar ook katten die in huis bij mensen leven hebben het zwaar. Kattengedragsdeskundigen van over de hele wereld signaleren dit en ook het Kattengedragsadviesbureau ziet een grote toename in corona gerelateerde problematiek.

Wat zit katten dwars?

Katten zijn, zoals welbekend, ontzettende gewoontedieren. Voor corona hadden ze een duidelijk beeld van hoe de week eruit zag: mensen naar het werk, kinderen naar school en in het weekend drukte in huis. Covid-19 maatregelen zorgde ervoor dat kinderen niet meer naar school gingen, mensen thuis moesten werken en iedereen praktisch altijd thuis was. Daar bovenop volgden de kinderen online lessen, werkten de ouders online en waren hele dagen aan het beeldbellen, Zoomen en Skypen. En katten met hun superoren moeten dat allemaal de hele dag maar aanhoren, in plaats van dat ze konden genieten van de helende rust in huis. Naast het verstoren van het dagritme, waardoor katten daadwerkelijk oververmoeid raakten door een gebrek aan rust en slaap, zorgt al dat lawaai er ook voor dat katten geen rustig plekje in huis meer kunnen opzoeken. Kortom: ze staan onder druk doordat ze overladen worden met herrie (zo klinkt dat allemaal in het o zo gevoelige kattenoor). Omdat mensen de hele dag thuis zitten en niet meer met mensen van buiten het huishouden intens contact kunnen hebben, krijgen ze huidhonger. Mensen zien vrienden en familie niet meer, de gebruikelijke manier van contact leggen, nl. een hand geven, een kus of een knuffel, is uit den boze, want je kan er zomaar door op de intensive care belanden als je ziek wordt door covid-19. En deze knuffelbehoefte wordt nu uitgeleefd op het huisdier, in dit geval de kat. De huisdieren zijn in coronatijd niet aan te slepen, de asielen leeg en er worden woekerprijzen voor gevraagd, mensen willen nu een huisdier om het huis wat op te vrolijken in deze zware tijden. Mensen geven hun relatie met katten vooral vorm door het voeren, aaien, knuffelen en optillen van het dier. En katten gruwen van het opgedrongen lijfelijke contact en daar komen problemen van….

Welke gedragsproblemen?

Katten ergeren zich zo vreselijk aan het beeldbellen, omdat het pijn aan hun oren doet. Mensen kunnen de subtiele signalen die katten geven als ze iets vreselijk vinden makkelijk missen. En daarom moeten katten harde maatregelen nemen om je duidelijk te maken dat zij het niet meer trekken. Bijvoorbeeld door je aan te vallen als je weer gaat beeldbellen.
Maar ook het continue getyp op toetsenborden vinden katten heel irritant. En ook daardoor kunnen ze – met hun rug tegen de muur en tot dan toe onbegrepen – hun typende mens aanvallen. Het doel hiervan is feitelijk een smeekbede: hou op met die herrie, ik ben oververmoeid en mijn oren doen er pijn van. Een andere strategie die katten hebben om er wat van te ‘zeggen’ is in huis gaan sproeien.
Ook de hobby’s van mensen kunnen niet meer buitenshuis worden uitgevoerd, waardoor er in huis meer gemusiceerd wordt. En ook dat kan pijnlijk zijn voor kattenoren. Wist je dat katten, van alle zoogdieren op aarde, de meest gevoelige oren hebben? Au! Zelfs van al dat geklus van de buren hebben katten last. Het drijft ze zo ongeveer tot waanzin. Rust willen ze, om te kunnen herstellen van overladen zijn met teveel prikkels.
Ook de knuffelbehoefte van mensen irriteert katten danig, en ook die signalen worden makkelijk gemist. Zoals bijv. als je kat langsloopt, je hem een aaitje over de rug geeft en hij, om die aanraking te mijden, gauw gaat bukken. Een duidelijker signaal dat hij niet aangeraakt wil worden is bijna niet te missen. Maar dat gefrut aan hun lijf reageren katten ook af op andere katten, die moeten het dan ontgelden als bliksemafleider a.h.w. Katten kunnen ook angstig worden door de opdringerigheid van hun mens en zich steeds meer terugtrekken om al die pogingen tot knuffelen te vermijden.
Ook hebben talloze mensen gedacht hun alleen wonende kat te moeten trakteren op een ‘nieuw vriendje’. En zijn dan zeer teleurgesteld als hun kat deze niet met open pootjes ontvangt, maar met open klauwtjes probeert te verjagen. De misvatting dat katten een vriendje nodig zouden hebben is helaas wereldwijd de belangrijkste veroorzaker van chronische stress bij katten (en dat weer een veroorzaker van een hele rits stress gerelateerde ziekten waar katten zeer vatbaar voor zijn). Door stress worden katten ziek, blaasproblemen, spijsverteringsproblemen, te dik enz. De lijst is ellenlang. En ook dat zien we vaker tijdens de coronapandemie. We snakken allemaal naar het einde hiervan, en niet alleen mensen. Huisdieren vast en zeker ook!

Vertoont jouw kat een gedragsprobleem, neem dan niet zomaar aan dat dit wel door corona zal komen. Want in de helft van de gevallen is er een medische oorzaak voor, die moet altijd eerst worden uitgesloten voor je aan een gedragsmatige oorzaak kan denken.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!