Kat en kerst

Kat en kerst

Een heleboel katten zijn zeer geïnteresseerd in kerstversiering. En geef ze eens ongelijk. Eindelijk een boom in de kamer,en dan ook nog met leuke speeltjes erin. Wat is leuker dan daarin klimmen en de ballen eruit meppen? In bomen klimmen is natuurlijk gedrag, dat leer je dus niet af. Zeker voor katten die binnen leven kan dat de happening van het jaar zijn. Als je dan ook nog eens bedenkt dat katten duizend (!) keer beter kunnen ruiken dan mensen, dan snap je wel dat een heerlijk geurende dennenboom of kerststukje onweerstaanbaar kunnen zijn.

Gevaarlijk

Afgezien van je eigen teleurstelling als je kat de boom in gaat of aan een kerststukje begint te pulken, is het ook gevaarlijk voor de kat. De boom kan omvallen. De kat kan nare verwondingen of botbreuken oplopen. Als er kerstballen kapot gaan zorgt dat voor gevaarlijke glasscherven. Tenzij je kunststof ballen kiest. De elektrische lichtjes kunnen levensgevaarlijk zijn als de boom omkiepert.

Pas ook op met brandende kaarsen. De kat kan zich eraan verwonden, of ze per ongeluk omgooien en zo brand veroorzaken.

Giftig

Dennen- en sparrennaalden, taxus, hulst en de kerstroos zijn giftig. Als je kat ervan eet, kan dit braken of diarree veroorzaken. Of erger nog, verlammingsverschijnselen die tot de dood kunnen leiden. Nu zullen katten niet snel dennennaalden eten. Maar er kunnen bijvoorbeeld wel naalden in het eten vallen als je de kat onder de boom laat eten. Niet doen dus.

Straffen werkt niet

Je kat straffen als hij de kerstversiering niet met rust laat werkt niet. We schrijven het regelmatig: straffen is oneerlijk, want de kat begrijpt het niet. De plantenspuit is voor planten, niet voor katten. En als je tegen een kat schreeuwt dat iets niet mag, is dat voor hem hetzelfde als ‘Goed zo!’, een aanmoediging dus. Katten hebben geen spraakcentrum in hun hersenen en ervaren alles wat we tegen ze zeggen als aandacht.

Wat kan dan wel?

Dat hangt af van je kat. Sommige katten vindende kerstboom niet interessant. Je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen en een alternatief bedenken, zoals kerstversiering (bijvoorbeeld linten met ballen eraan, kerstlichtjes) ophangen op een plek waar je kat er niet bij kan. Wordt het toch nog gezellig.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!