Een jagende kat is een gelukkige kat!

Een jagende kat is een gelukkige kat!

Toch stelt niet iedere eigenaar prijs op een succesvolle jager. Het Kattengedragsadviesbureau krijgt regelmatig de vraag hoe men de kat kan laten stoppen met jagen. Dat kan niet en je zou het ook niet moeten willen. Jagen, zelfs als het niet succesvol is, draagt bij aan het geluk van je kat. Hij voelt zich geweldig als hij kan loeren, springen en zelfs bij het doden en opeten van de prooi. De kat is een roofdier, ook al hangt hij bij je op de bank en heeft hij een gevulde voerbak, hij doet niets liever dan jagen. Omdat binnenkatten niet meer kunnen jagen ontwikkelen ze vaak stress en gedragsproblemen. Daarom is het belangrijk om de jacht voor de binnenkat na te bootsen met spelen. Het speeltje moet dan wel als nepprooi functioneren, hengels lenen zich daar heel goed voor. Een andere mogelijkheid voor de binnenkat om jachtgedrag te vertonen is door het ophangen van vogelvoer voor het raam. De vogels kunnen veilig van hun voer eten en de kat heeft live televisie van achter het raam.

Minder vangen

Als je wilt dat je kat minder vangt, is het slim om hem ‘s nachts binnen te houden. Je kat aanmoedigen op wat voor manier dan ook om zijn roofdierennatuur te verloochenen is gedoemd te mislukken. Het is en blijft een roofdier. Belletjes zijn niet effectief om jachtsucces te reduceren. De reden dat mensen een bel omdoen is vaak omdat ze het zielig vinden dat de kat weer een vogel heeft gevangen. Op de website van de Vogelbescherming is te lezen dat katten uitsluitend die vogels vangen die de winter toch niet zouden hebben overleefd: de zwakke exemplaren. Er is uit die hoek geen bezwaar dat de kat vogels vangt. Overigens worden vogels ook nog door heel veel andere dieren gevangen, zoals roofvogels. De jacht ontmoedigen zal ook resulteren in dat er meer muizen in leven blijven, want de meest gevangen prooi van de kat is de muis. Al kunnen katten veel verschillende soorten prooien vangen: vliegen, spinnen, regenwormen, konijnen, vissen, eekhoorns, vlinders, duiven, merels, koolmeesjes, en zelfs hazen.
Kun je er niet mee leven dat je kat een levensgevaarlijke killer is, dan is de kat wellicht geen geschikt huisdier voor jou.

Prooi

Echte kattenfans zullen waardering hebben voor het feit dat ze met een echt roofdier samenwonen. Als je kat jou een prooi komt brengen is dat niet om je een cadeautje te geven. Dat is een vermenselijkte interpretatie. De reden dat jouw kat je een prooi komt brengen is om je te leren jagen. Dank je wel zeggen voor een vermeend cadeau terwijl je in de ogen van je kat telkens de les niet oppakt is wat vreemd. Het is ook niet zo dat de kat alle prooien mee naar huis brengt, het grootste deel eet hij buitenshuis op.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!