Kittenmania

Kittenmania

Binnenkort barst het kittenseizoen weer los. Velen zullen zich blij verheugen op de komst van een -of nog leuker twee- nieuwe kittens. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Dat kun je maar beter van te voren weten, voordat je een kat in de zak hebt gekocht (gratis of niet).

Let op de wet

Veel kittens worden zelfs al onder de leeftijd van 7 weken meegegeven. Dit mag niet en tegen degene die je een te jong kitten meegeeft kun je aangifte doen (bel 144). Dan zal de Dierenpolitie daarop handhaven. Het is ook raadzaam om meteen nadat je de kitten(s) hebt meegekregen naar een dierenarts te gaan, zodat geregistreerd wordt wat de echte leeftijd van de kitten is en hoe het met zijn gezondheid gesteld is.
Als je geld geeft voor een kitten is er een officiële koop gesloten en daarmee heb je garantie op de kwaliteit van het product. Als de kitten binnen zes maanden na aanschaf ziek wordt dan ligt de bewijslast bij de verkoper: die moet dan aan kunnen tonen dat deze ziekte niet door hem is gekomen. Plus hij is financieel aansprakelijk voor de kwaliteit van het door hem geleverde product (sorry, voor de wet is een kitten op dit vlak een product). Dat betekent dat hij bij ziekte van de kitten (of als deze onder de vlooien of wormen zat) de dierenartskosten moet vergoeden, of een nieuw kitten aan moet bieden, of je de kans moet geven om het kitten terug te brengen zodat je je geld weer terugkrijgt, ofwel bij onzorgvuldigheid van de fokker/handelaar kan er een aanvullende schadevergoeding worden geëist. Ook als iemand slechts een nestje heeft gefokt of het is een nestje van Marktplaats, dan zijn deze regels van het Nederlandse recht van toepassing.
Als koper van een kitten moet je dan na aanschaf je kitten meteen laten nakijken door een dierenarts, die moet ook een diagnose stellen. Als er problemen zijn dienen deze ook onmiddellijk aan de verkoper/fokker te worden gecommuniceerd. De eigenaar is juridisch gezien degene die de kat koopt en betaalt voor de verzorging van het dier.
Bij twijfels kun je advies vragen aan een gespecialiseerde advocaat: Iaira Boissevain

Advies van het Kattengedragsadviesbureau is om kittens bij voorkeur minstens 16 weken bij de moeder te laten.

Kittens redden

Het Kattengedragsadviesbureau hoort vaak dat mensen kittens nemen van adressen waar de kittens het zo ontzettend slecht hebben, dat ze beter daar maar jong vandaan konden worden gehaald, dan daar in die hel te moeten blijven leven.
Kittens te jong van de moeder halen is altijd schadelijk voor hun welzijn en dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Als het adres waar de kitten woont zo ontzettend slecht is voor dieren, dan zijn er mogelijk meer dieren die het daar niet best hebben. En die zouden daar dan het best allemaal niet wonen. Haal daarom niet dat kitten daar weg, maar meld het aan de Dierenpolitie dat die dieren het daar niet goed hebben. De Dierenpolitie komt in actie bij dierenmishandeling, verwaarlozing of slechte huisvesting. Daarnaast heeft de Dierenpolitie als taak om bij het schaden van dierenwelzijn in actie te komen. Neem daarom contact met hen op in plaats van daar de kitten vandaan te halen.
Als je ervan overtuigd bent dat die kittens daar nu toch beter weg kunnen, probeer dan zoveel mogelijk andere katten of dieren ook mee te krijgen. In elk geval de moeder van de kittens. Het kitten zonder moeder op laten groeien is soms schadelijker voor zijn welzijn dan hem daar bij zijn moeder laten zitten. Het is immers zijn moeder en bovendien een soortgenoot en rolmodel.

Kittens gevonden

Veel asielen komen vol met kittens omdat mensen ze oprapen. Kittens hoef je niet van straat te rapen of te redden als zij in goede conditie zijn, goed gevoed, niet gewond of anderszins ziek. 50-90% van de kittens die zo in de asielen belanden bleek namelijk helemaal niet gered te hoeven worden. Dat is best schokkend om je te realiseren, toch? Hun moeder kon immers duidelijk prima voor hen zorgen. De professionele kittenopvang Catshelter.be geeft uitleg wat wel te doen als je een kitten vindt en en zegt: neem nooit zomaar kittens meteen weg die je buiten ergens vindt!

Een nestje

Helaas zien de meeste mensen bij het kijken naar een nestje pluizebollige kittens vooral de schattigheid en het vertederende. Heel begrijpelijk, maar het is echter niet zo leuk als je denkt, als je daarbij ook naar de maatschappelijke context kijkt van al die nestjes. Voor elk geboren kitten blijft er een kitten in het asiel zitten. En de asielen zitten elk jaar weer vol met nestjes, omdat veel katteneigenaren helaas hun verantwoordelijk niet nemen en hun kat maar aan laten jongen. Vanuit het oogpunt van de volle asielen en het kattenoverschot in onze samenleving stelt dat het zogenaamd leuke van een nestje wel in een minder rooskleurig daglicht. Dat doet natuurlijk helemaal niets af aan de schattigheid van kittens. Maar het kan toch niet zo zijn dat we ons allemaal laten verblinden door schattige kittens en onze ogen sluiten voor het leed van alle kittens die in het asiel terecht komen?
Daarom: neem je verantwoording en laat je kat z.s.m. helpen.

Op onze facebookpagina worden bijna dagelijks kortingsacties voor castraties van poes/kater gedeeld. Dus voor het geld hoef je het niet te laten. Overigens is het beter om een kitten tijdig te laten helpen. Het Kattengedragsadviesbureau adviseert om kittens ten laatste met 16 weken te laten helpen, omdat sommigen dan al vruchtbaar zijn. Het is immers al rap in een wip gebeurt….. Een informatiepakket voor eigenaar en dierenarts is hier te vinden: Vroegcastratie

Nieuwe kittens nemen

Eigenlijk is het best een hele rare gewoonte vanuit de kat bekeken…dat mensen je ‘omdat ze je toevallig zo leuk vinden’ vaak middenin de zoogperiode bij je moeder vandaan halen, om je te laten samenleven ofwel met alleen maar mensen ofwel met andere katten die je familie niet zijn. Als het aan de kat lag….zou die ervoor kiezen om gewoon bij zijn eigen familie te blijven wonen en helemaal niet te verhuizen naar een nieuwe omgeving. Pas sinds een jaar of vijftig doen we dit op grote schaal met katten. Het samenleven met onverwante katten is tegennatuurlijk: het is eerder normaal dat katten agressief zijn naar nieuwkomers. Vandaar dat conflicten tussen onverwante katten ook zoveel voorkomen. Simpelweg omdat ze geen familie zijn: dat is al reden om elkaar naar het leven te staan. In de natuur leven katten immers in matriarchale groepen: moederpoes plus vrouwelijke verwanten en hun kittens. Ook wel een kattenkolonie geheten.
Als er conflicten zijn tussen verwanten blijkt de oorzaak in de helft van de gevallen medisch te zijn. Dat wil zeggen dat de katten laten nakijken door de dierenarts al stap 1 is op weg naar een oplossing. Is dat de oplossing nog niet, dan kan een belletje naar het gratis telefonische spreekuur van de Katten Advies Lijn (op 020-4160883, elke dinsdag tussen 17-18 uur) mogelijk uitkomst bieden.

Kittens per twee

De introductie van een of meer nieuwe katten kost tijd. Veel tijd. En het veel gehoorde advies dat die nieuwe katten eerst apart moeten zitten is een goed advies: het zorgt ervoor dat de nieuwe kat niet overdonderd wordt met allemaal nieuwe indrukken, maar de tijd krijgt om de nieuwe situatie eens rustig in zich op te nemen.
Omdat dit apart zitten voor een sociale diersoort als de kat niet leuk is, en omdat kittens nu eenmaal het liefst met hun nestgenootjes spelen, daarom adviseert het Kattengedragsadviesbureau om kittens altijd per twee te nemen. Zelfs dus als je al een kat hebt. Waarbij het overigens maar helemaal de vraag is of de kat die je al hebt wel zit te wachten op een of twee extra concurrenten in huis extra. Vaak helemaal niet helaas…helaas voor jou dan dus. Maar misschien is het wel goed om je toch eens, na het lezen van dit epistel, achter de oren te gaan krabben…en je af te vragen: ‘Wil en moet ik nog wel meegaan in die kittenmania?’.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!