Kolder in de kop
Heeft jouw kat dagelijks van die gekke vijf minuten (of langer) dat hij als een bezetene rondrent? Vaak zonder enige aanleiding, meestal rond zonsopgang of ondergang. Soms is er echter wel een aanleiding, zoals een vlieg najagen, dat uitloopt in de crosspartij door het huis, terwijl de vlieg al weg of dood is. De wetenschappelijke benaming hiervoor is FRAP: Frenetic Random Activity Period en betekent zoveel als op een willekeurig moment rondracen door het huis. Er is dan wel een naam voor, maar er zijn op gebied van katten voor zover bekend geen studies naar gedaan.
Is dat afwijkend?
Op zich is daar niets mis mee, het maakt deel uit van het natuurlijke gedrag van katten. We zien het echter vooral bij jonge dieren of binnendieren die te weinig te doen hebben, te weinig voermomenten hebben, veel alleen zijn of in een te klein huis wonen of te weinig leefruimte hebben. Er zijn verschillende vormen van FRAP, bijv. de trap op en af rennen, door het huis en over de meubels – of jou – springen en rennen, of achter de eigen staart aanrennen. Het kan ook ‘besmettelijk’ werken, dan zie je dat andere katten mee gaan doen hierin.
Is dat zorgelijk?
Ja, als je kat het elke dag doet, want dan komt dat vaak doordat hij gefrustreerd is en zich verveelt. De meeste binnenkatten vervelen zich (dat kan er uit zien als ‘lui’), omdat katten roofdieren zijn en ze in een mensenhuis over het algemeen weinig te jagen hebben. Hier krijgen katten stress door. Als katten zich vervelen kunnen ze als tijdverdrijf ook overgaan tot het slopen van huisraad: de gordijnen, de bank, het behang enz. Ze kunnen je ook uit je slaap gaan houden met hun nachtelijke klierpartijen.
Wat kun je daar nou allemaal tegen doen?
1. Speel een aantal keren per dag op vaste momenten een aantal minuten met je kat. De meeste katten zijn dol op hengels als de Flying Frenzy of Purrs. Speel uitsluitend met speeltjes die je kat daadwerkelijk kan vangen, dus niet met laserlampjes of kattenspelletjes op een beeldscherm. Dit kan alleen maar bijdragen aan de frustratie. Dus weggooien die lampjes!
2. Pas voedselverrijking toe voor je kat, zodat hij kan eten wanneer hij wil, maar het gepaard gaat met activiteiten. Een bakje voer is echt te saai voor een kat! Tips staan op foodpuzzlesforcats.com/
3. Zorg ervoor dat het leven van je kat uitdagend genoeg is (maar niet te). Neem eens wat van buiten naar binnen mee: regenwater, modder, een takje, wat zand. Allemaal dingen om te besnuffelen en te ontdekken, zo haal je het buiten voor je binnendier naar binnen.
4. Het zien van soortgenoten buitenshuis is erg frustrerend voor katten omdat ze die kat niet weg kunnen jagen aangezien ze het huis niet uit kunnen. Plak daarom je ramen op kathoogte af zodat je kat wel de zon en de vogeltjes kan zien, maar niet die andere katten.
5. Zorg voor een heilzame leefomgeving. Daar moeten in elk geval genoeg verstopplekken zijn (dat is een plek waarvan jij geen idee hebt waar je kat is, en in elke kamer moet je kat zo’n plek hebben) en hoge plekken (als uitkijkpost). De meeste katten zijn dol op dozen, die heb je dan ook nodig in de heilzame leefomgeving. Klimmeubels zijn een must, katten zoeken graag hoge plekken op. In de heilzame leefomgeving mag krabmeubilair niet ontbreken, bij voorkeur minstens in elke voor de kat toegankelijke ruimte, bij slaapplekken en looproutes. Wees niet bang dat je er teveel van kan hebben. Katten houden ervan als de keuze reuze is.
6. Denk eens na over wat voor activiteiten je kat gedurende de dag te doen heeft? Want als die de hele dag van alles aan het doen is in het hele huis, zal hij weinig puf meer over hebben om als een malle zomaar door het huis te gaan racen of ’s nachts te lopen klieren en je uit de slaap houden. Heb je geen idee wat je hieraan kunt doen, bel dan gerust op voor advies, naar onderstaand nummer.
7. Zorg ervoor dat je niet een kat als binnendier neemt, maar neem nestgenootjes altijd samen, dan hebben ze in elk geval altijd een speelmaatje. (Niet vergeten: vanaf 4 maanden kunnen ze vruchtbaar zijn, dus laat ze vooral tijdig helpen). En zorg ervoor dat de katten net zoveel speelgoed hebben als kinderen plegen te hebben.
Wanneer moet je ermee naar de dierenarts?
Als je kat nooit dit gedrag heeft vertoond en het plots begint op latere leeftijd is het zinnig je kat medisch te laten checken. Bij oudere katten kan het bijv. ook komen door een te snel werkende schildklier. Ook vlooien kunnen ervoor zorgen dat je kat ‘als gestoken’ rond gaat rennen. Het dolle kwartiertje of vijf minuten kunnen ook een symptoom zijn van een allergie, omdat katten dan weg willen rennen van dat nare gevoel.
Na het poepen kunnen katten ook hard van de bak wegrennen, dit kan – maar hoeft niet te – wijzen op een onderliggend medisch probleem, zoals anaalklierproblemen of constipatie en obstipatie (beiden pijnlijk!). Het wegrennen na bakbezoek kan ook een signaal zijn dat de kat de bak of het grit niet fijn vindt of dat hij de bak te vies vindt (overigens willen katten hun wc net zo proper aantreffen als wij mensen dat graag doen, niemand wordt blij van een vieze festival wc, ook je kat niet). Controleer altijd wat je kat op de bak gedaan heeft als hij er hard van wegrent. Zie je bloed, harde ontlasting, of is er niets gedaan op de bak, dan zijn dat redenen om de dierenarts te bezoeken.
De kat kan ook snel wegrennen om uit de klauwtjes van denkbeeldige roofdieren te blijven, de geur van de ontlasting zou die immers aan kunnen trekken.
Wanneer heeft je kat hulp nodig?
Het kan zijn dat je kat plotseling ‘de kolder in de kop’ heeft gekregen, maar dat dit eigenlijk een symptoom is van angst of stress. Dan zie je het gebeuren na een verhuizing, na de introductie van een nieuw dier, of verandering in de dagindeling.