Aanlijnen van katten

Het Kattengedragsadviesbureau is geen voorstander van de rage om katten aan de lijn uit te laten omdat:
– katten territoriaal zijn
– katten controlefreaks zijn
– katten hebben behoefte aan een vaste dagelijkse routine
– katten zich dan niet vrij kunnen bewegen
– katten geremd worden in het zelfstandig nemen van beslissingen, m.a.w. hun keuzevrijheid is ingeperkt

We begrijpen wel dat het vanuit het oogpunt van de mens bekeken er erg leuk uit ziet, en dat het zeker lijkt alsof je katten er een groot plezier mee doet. maar bedenk dat het Kattengedragsadviesbureau dagelijks (!) te maken heeft met alle vormen van probleemgedrag bij katten waarbij het aangelijnd zijn de problemen alleen maar verder vergroot heeft.

 
Nadelen van aanlijnen

– het kan zijn dat je kat vanaf nu elke dag naar buiten wil, maar dat het jou helemaal niet uitkomt, waardoor katten kunnen gaan zeuren om naar buiten gelaten te worden
– de kat kan ontsnappen (zorg dus dat je kat geholpen èn gechipt is en dat die chip ook daadwerkelijk op jouw naam geregistreerd staat)
– de kat kan je verwonden als die in paniek op je schouders probeert te komen
– je kat kan buiten in theorie van alles oplopen (zoals toxoplasma gondii op plekken waar andere katten in de buurt poepen), dus zorg ervoor dat je kat goed beschermd is tegen parasieten e.d.

Aangezien het helaas een rage is, zien ook wij katten op straat aangelijnd, tot in de Amsterdamse Leidsestraat aan toe. Wat zien wij:
– bange katten
– schrikachtige katten
– katten die proberen te vluchten
– katten die in paniek zijn
– katten die met geweld worden voortgetrokken met hun nagels zich proberen vast te klampen aan de stoepstenen.

Er kunnen vanuit eigenaren allerlei positieve bedenkingen zijn waarom ze hun kat deze ‘buitenervaring’ gunnen. Maar het is zoals het hier staat: het zijn bedenkingen van de eigenaren. Wat zou een kat ervan denken? In de meeste gevallen wil een kat maar een ding: en dat is jagen en prooidieren vangen. Als die lijn dat verhindert wordt de lijn een bron van frustratie i.p.v. een plezierig ding.

Alternatieven voor uitlaten

Het katvriendelijk afgezette balkon/terras/tuin, zie ook deze facebookgroep “Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan”. Belangrijk bij de alternatieven voor het buiten ervaren is dat de kat zelf kan kiezen of hij op zijn balkon gaat zitten of de tuin ingaat. Zodat de kat niet iets hoeft of hem iets wordt belemmerd. Keuzevrijheid is voor katten immers erg belangrijk.

Voor mensen zonder balkon, terras of tuin kan dit een idee zijn.

Het uithangbalkon (zie foto hierboven), het biedt net wat meer belevingswaarde dan alleen maar binnen kunnen zitten.
Meer tips op Facebook KGA Katteninterieurservice

Tot slot: een kat is geen hond.

Er kunnen ook dodelijke ongelukken gebeuren met aangelijnde katten: https://www.rijnmond.nl/nieuws/192210/Dode-kat-in-boom-Rotterdam-West-eigenaar-onbekend

Ook de wereldberoemde RSPCA roept op om katten niet langer aan de lijn te doen: https://www.telegraph.co.uk/news/2017/08/13/cat-lead-trend-causing-pets-distress-rspca-warns/

Kattengedragsbioloog Els Peeters raadt het aanlijnen af: https://www.nieuwsblad.be

Ook andere kattengedragstherapeuten en kattenkenners kanten zich tegen het aanlijnen van katten: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sgp-in-kapelle-wil-verbod-op-loslopende-katten-gebruik-een-tuigje

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!