Mijn kat sabbelt en of likt. Wat nu?
Mijn kat sabbelt en of likt. Wat nu?
Elles Nijssen
Veel kittens en volwassen katten sabbelen en/of likken. Aan doekjes, speelgoedbeesten, andere katten (bv aan de staart, oren, tepels, genitaliën), hun eigen staart, hun mens, en ga zo maar door.
Waarom doen ze dat? Katten zijn zoogdieren. En moederskindjes. Ze drinken en sabbelen/zuigen van nature 6 à 24 maanden bij hun moeder. Niet alleen vanwege haar melk, maar ook omdat sabbelen fijn is en kalmerend werkt. Oók als ze al zijn overgeschakeld op vaste voeding en moeder waarschijnlijk geen melk meer geeft.
Als kittens lang genoeg bij hun moeder blijven, wordt de zuigbehoefte vanzelf minder. Dat is een natuurlijk proces. De meeste kittens worden echter te jong bij hun moeder weggehaald, als ze nog een flinke zuigbehoefte hebben. Vaak zoeken ze dan iets anders om op te sabbelen en/of aan te likken. En blijven ze dat levenslang doen.
Heb je een kitten die jonger is dan 16 weken en sabbelt en/of veel likt?
Verbied of belet het niet. Dat geeft alleen maar stress. Kijk of hij nog terug kan naar zijn moeder.
Heb je een kat die ouder is dan 16 weken en sabbelt en/of veel likt?
Verbied of belet het niet. Dat geeft alleen maar stress. Probeer liever eens of hij een flesje wil. Ook als hij al volwassen of zelfs een senior is! Leeftijd doet er niet toe. Zo kan hij van zijn sabbelbehoefte afkomen.
Wat heb je nodig?
– Kittenflesje met kittenspeentje (online of in dierspeciaalzaak verkrijgbaar)
– Kittenmelk (voor kittens tot een jaar) of kattenmelk (vanaf een jaar) (online of in dierspeciaalzaak verkrijgbaar)
– Opgerold handdoekje waarop de kitten/kat kan treden/kneden/melken.
Hoe werkt het?
– Kies een moment dat de kitten/kat rustig is en op zijn buik ligt, of zit.
– Doe wat melk in het flesje. Zorg dat er een druppeltje melk aan het speentje hangt, zodat hij dat kan ruiken en zien.
– Leg het opgerolde handdoekje rustig voor hem neer. Leg hem dus NIET op zijn rug. Katten vinden het heel vervelend om op hun rug gelegd te worden, ze verslikken zich in deze positie gemakkelijk en bovendien drinken kittens zo niet bij hun moeder.
– Bied het flesje aan.
– Forceer niets. Je kitten/kat bepaalt zelf of hij aan het speentje gaat likken en sabbelen.
– Accepteert hij het flesje? Geef het dan zo vaak hij wil. Ga uit van meerdere keren per dag. (Accepteert hij het niet? Probeer het een dagje later nog eens.)
– Je zult zien dat hij waarschijnlijk zijn klauwen ritmisch op en neer beweegt op het handdoekje. Deze beweging (melken, treden, kneden) maken kittens normaal gesproken rond de tepel, om de melkklieren te stimuleren. Hierbij zetten ze ook geur af uit geurklieren tussen de tenen. Deze geur werkt kalmerend. Was het handdoekje daarom niet.
De behoefte aan het flesje zal vanzelf minder worden. Dat kan weken of maanden duren. Of misschien wel jaren. Je kat vertelt het je.
Mogelijk vinden mensen het vreemd als je je kat een flesje geeft. Vooral als hij volwassen is. Je doet dit om hem van een kittenbehoefte af te helpen. Vreemd? Welnee, katvriendelijk!
Onze twee katers zijn nu 6 maanden oud en 1 van de 2 gaat een aantal keer per dag bewust op zoek naar zijn broertje om dan vervolgens helemaal los te gaan op zijn tepel, gaat flink knorren en spinnen en zuigt zich helemaal vast, vreemd om dit te zien, ik corrigeer t wel maar ben er natuurlijk ook vaak niet bij.
De zoogperiode bij katten duurt tussen de 6-24 maanden. Kittens worden helaas vaak veel te jong al van hun moeder gescheiden. Dat veroorzaakt dit gedrag en dat is eigenlijk heel erg zielig. Bij je moeder melk willen drinken terwijl je daarvan gescheiden bent en alleen je broertje nog hebt om dit bij te doen. Beter ga je hem een kittenflesje met kittenmelk aanbieden, zodat zijn zuigbehoefte wordt bevredigd. Dat moet niet gecorrigeerd worden, maar bevredigd.
Mijn kitten (ca. 12 weken) sabbelt ook. Hij wil altijd graag aan mijn oor sabbelen, maar ik probeer (met succes) om dat aan mijn pink te laten doen. Een flesje neemt hij absoluut niet. Als hij genoeg aan mijn pink gesabbeld heeft, valt hij in slaap.
Helaas is 12 weken echt nog veel te jong om al van de moeder af te zijn, zie ook mijn eerdere opmerking hierboven en https://kattengedragstherapie.nl/15-redenen-om-kittens-16-weken-bij-hun-moeder-te-laten/.
Helemaal waar. Helaas is de moeder van mijn kitten overleden toe ze net 5 weken was. We hebben veel aan jouw artikelen. Het gekke is dat ze de eerste dagen geen flesje wilde. Nu sabbelt ze aan mij (12 weken) voordat ze in slaap valt. Lijkt wel alsof ze er lekker slaperig van wordt. Toch maar weer flesje aangeboden en na het voordoen pakte ze hem nu eindelijk wel. Dus bedankt voor de tip!
Wat fijn om te horen Yvette! Triest dat je kitten zo jong haar moeder heeft verloren. Maar wel fijn dat ze nu een flesje krijgt zodat ze haar zuigbehoefte kwijt kan. Ze mag het flesje zo vaak als ze wil. Haar behoefte zal vanzelf afnemen. Dat zal geleidelijk gaan en het hele proces kan lang duren. Maar dat heb je al kunnen leezen in het artikel. Veel geluk verder met de kleine!
Mijn kat is tot 8 maanden bij zijn moeder geweest. Hij begint altijd op zijn knie te sabbelen wanneer hij geaaid wordt of bij me komt liggen. Dus het lijkt dan toch niet te komen doordat hij te vroeg is afgespeend? Ik twijfel of het gewoon tevredenheid is of self-soothing vanuit stress. Ik neig naar het eerste. Hij is nu 1,5 jaar. Gewoon laten gaan?
beste Jonna,
hartelijk dank voor je reactie op dit bericht. Dat zelf bevredigende aspect van het sabbelen kan door iets positiefs komen, maar we zien in de praktijk ook best vaak dat dit als positief wordt beleefd, terwijl de aanleiding negatief is, zoals bijv. het verwerken van spanningen. Het is helaas kort door de bocht om zonder gedragsonderzoek iets hierover te concluderen. Wel gewoon laten gaan, maar wellicht de moeite om er eens een belafspraak over te maken? https://kattengedragstherapie.nl/contact/
Interessant, ik ga het proberen met het flesje. Mijn kater is 5 jaar oud en toen ik bijna een jaar geleden ziek werd begon hij opeens af en toe te sabbelen op een schapenvachtje dat ik op een stoel heb liggen. Het valt me op dat hij dit vooral doet als ik een slechte dag heb en dus wat minder aandacht voor hem heb. Misschien zorgt hij op die manier voor zijn behoefte aan warmte… zijn zus uit het zelfde nest doet dit niet. Zij breekt liever in in de sokkenla om Sokken door het huis te verspreiden 😉
Misschien stelt het flesje hem wat meer gerust.