Mijn kat sabbelt en of likt. Wat nu?

Mijn kat sabbelt en of likt. Wat nu?

Elles Nijssen

Veel kittens en volwassen katten sabbelen en/of likken. Aan doekjes, speelgoedbeesten, andere katten (bv aan de staart, oren, tepels, genitaliën), hun eigen staart, hun mens, en ga zo maar door.

Waarom doen ze dat? Katten zijn zoogdieren. En moederskindjes. Ze drinken en sabbelen/zuigen van nature 6 à 24 maanden bij hun moeder. Niet alleen vanwege haar melk, maar ook omdat sabbelen fijn is en kalmerend werkt. Oók als ze al zijn overgeschakeld op vaste voeding en moeder waarschijnlijk geen melk meer geeft.

Als kittens lang genoeg bij hun moeder blijven, wordt de zuigbehoefte vanzelf minder. Dat is een natuurlijk proces. De meeste kittens worden echter te jong bij hun moeder weggehaald, als ze nog een flinke zuigbehoefte hebben. Vaak zoeken ze dan iets anders om op te sabbelen en/of aan te likken. En blijven ze dat levenslang doen.

Heb je een kitten die jonger is dan 16 weken en sabbelt en/of veel likt?
Verbied of belet het niet. Dat geeft alleen maar stress. Kijk of hij nog terug kan naar zijn moeder.

Heb je een kat die ouder is dan 16 weken en sabbelt en/of veel likt?
Verbied of belet het niet. Dat geeft alleen maar stress. Probeer liever eens of hij een flesje wil. Ook als hij al volwassen of zelfs een senior is! Leeftijd doet er niet toe. Zo kan hij van zijn sabbelbehoefte afkomen.

Wat heb je nodig?

– Kittenflesje met kittenspeentje (online of in dierspeciaalzaak verkrijgbaar)
– Kittenmelk (voor kittens tot een jaar) of kattenmelk (vanaf een jaar) (online of in dierspeciaalzaak verkrijgbaar)
– Opgerold handdoekje waarop de kitten/kat kan treden/kneden/melken.

Hoe werkt het?

– Kies een moment dat de kitten/kat rustig is en op zijn buik ligt, of zit.
– Doe wat melk in het flesje. Zorg dat er een druppeltje melk aan het speentje hangt, zodat hij dat kan ruiken en zien.
– Leg het opgerolde handdoekje rustig voor hem neer. Leg hem dus NIET op zijn rug. Katten vinden het heel vervelend om op hun rug gelegd te worden, ze verslikken zich in deze positie gemakkelijk en bovendien drinken kittens zo niet bij hun moeder.
– Bied het flesje aan.
– Forceer niets. Je kitten/kat bepaalt zelf of hij aan het speentje gaat likken en sabbelen.
– Accepteert hij het flesje? Geef het dan zo vaak hij wil. Ga uit van meerdere keren per dag. (Accepteert hij het niet? Probeer het een dagje later nog eens.)
– Je zult zien dat hij waarschijnlijk zijn klauwen ritmisch op en neer beweegt op het handdoekje. Deze beweging (melken, treden, kneden) maken kittens normaal gesproken rond de tepel, om de melkklieren te stimuleren. Hierbij zetten ze ook geur af uit geurklieren tussen de tenen. Deze geur werkt kalmerend. Was het handdoekje daarom niet.

De behoefte aan het flesje zal vanzelf minder worden. Dat kan weken of maanden duren. Of misschien wel jaren. Je kat vertelt het je.

Mogelijk vinden mensen het vreemd als je je kat een flesje geeft. Vooral als hij volwassen is. Je doet dit om hem van een kittenbehoefte af te helpen. Vreemd? Welnee, katvriendelijk!

 

© Elles Nijssen

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!