Mijn kat poept buiten de bak, wat nu?

Mijn kat poept buiten de bak

Elles Nijssen

Advies 1

Ga naar de dierenarts. Wacht niet, maak een afspraak. De kans op een medische (mede)oorzaak is minstens !!! 50% !!! Katten verbergen pijn en ziekte, en zijn daar helaas erg goed in. Als jij niks van pijn of ziekte merkt, zegt dat niks.

Doe voordat je naar de dierenarts gaat deze test

Je kunt de uitslag delen met je dierenarts. De test is niet bedoeld ter vervanging van dierenartsbezoek. Ook jonge katten kunnen artrose hebben!

Advies 2

Observeer indien mogelijk hoe je kat poept, zonder hem te storen. Hoe lang doet hij erover? Kan hij zijn achterhand makkelijk omlaag brengen ? Zie je rugtrekkingen? Mauwt hij rond bakbezoek? Hoe ziet zijn ontlasting eruit? Noteer alles wat je opvalt en vertel het je dierenarts. Misschien kun je een filmpje maken en aan je dierenarts laten zien.

Advies 3

Zie je je kat wildpoepen? Reageer er niet op. Word niet boos. Straf hem niet. Hij begrijpt daar niks van en doet het bovendien niet om jou te pesten, maar omdat er iets mis is. Dat kan van alles zijn. Pak hem ook niet op om hem op een kattenbak te zetten. Dat werkt eerder averechts.

Advies 4

Ruim de poep op als je kat het niet ziet. Maak een foto van de ontlasting en stop het in een zakje, neem het eventueel mee naar de dierenarts. . Voel door het zakje heen of het een harde of zachte drol is.

Advies 5

Is een medische oorzaak uitgesloten door de dierenarts?
Er is
– gedragsmatig iets aan de hand: chronische stress, angst; dat kan allerlei oorzaken hebben! > zoek professionele hulp voor het opsporen van de oorzaak (zie 7)
– en/of er is iets mis met je kattenbakken (zie 6).

Advies 6

Doe de kattenbakcontrole (niet ter vervanging van dierenartsbezoek)
– Heb je voldoende kattenbakken (minimaal twee per kat)?
– Staan ze in verschillende kamers en kan je kat er 24/7 makkelijk bij?
– Staan ze op een rustige plaats?
– Zijn ze schoon (o.a. 2 keer per dag uitscheppen)?
– Is de vulling ongeparfumeerd (geparfumeerde vulling is katonvriendelijk)
– Zijn het goede bakken?
> Minstens anderhalf maal de lengte van de kat, kat moet erin kunnen draaien zonder de randen te raken (de meeste kattenbakken zijn te klein).
> Voor de meeste katten geldt: liefst zonder kap.
> Indien met kap: de kat kan makkelijk staan in de bak; er zit geen luikje in de kap.
– Voorbeelden van ONgeschikte bakken:
> hopin-bakken (ingang aan bovenkant)
> bak met hogere instap voor kat vanaf zeven jaar (vaak artrose, hoge instap kan pijnlijk zijn)
> de leuk uitziende, populaire rattanbak van Curver (een onding )

Katten kunnen bakken die niet oké zijn heel lang gebruiken, ook als dat ongemakkelijk voor ze is. Als ze het ineens niet meer doen, kan dat allerlei oorzaken hebben. Bv artrose. Ga daarom bij wildpoepen altijd naar de dierenarts. Ook als je nieuwe bakken koopt en het wildpoepen daarna ophoudt.

Advies 7

Geen medische oorzaak gevonden? Zijn de bakken oké? Dan is er gedragsmatig iets aan de hand. Dat kan werkelijk van alles zijn. Om je kat te helpen moet de oorzaak worden gevonden. Dat vraagt om kennis van kattengedrag. Je kunt elke dinsdag de gratis Katten Advies Lijn bellen op 020 41 60 883, tussen 17.00 en 18.00 uur voor professioneel en katvriendelijk advies.

© Elles Nijssen

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!