Socialisatie van kittens
Stof tot nadenken…..
Letterlijk is de definitie van socialisatie: sociale inlijving, opneming van een individu in de cultuur van zijn omgeving. En dat is dan ook precies wat socialisatie voor kittens in zou moeten houden: het kitten kennis laten maken van alles dat deel uit zal gaan maken van zijn latere leefomgeving. Voor u een kitten neemt is het daarom goed eens stil te staan bij wat u nu eigenlijk graag voor kitten wilt. Wilt u een schootkat? Moet het een goede jager zijn? Gaat u hem als dekkater in een hok houden? Moet de kat zich buiten zelfstandig kunnen redden als u met vakantie gaat? Wilt u een bepaald karakter? Bij het beantwoorden van al deze vragen moet u dus nadenken over de ontwikkeling van het kitten. Van 0-3 weken zal het voornamelijk in het nest bij de moederpoes liggen. Vanaf drie weken gaat het de wereld meer ontdekken, het begint met vier weken interesse te krijgen in vast voedsel (kan een weekje verschillen). In deze fase, van drie tot zeven weken, moet het kitten kennis maken met alles waar hij later mee om moet kunnen gaan. Als het een huiskat wordt, is het raadzaam als het nest ook opgroeit in de huiskamer. Het is niet eerlijk om van een kitten uit een hooischuur te verwachten dat het een goed aangepaste huiskat zal worden. In de leeftijd van 3-7 weken moet een kitten alles leren waar hij mee te maken gaat krijgen: autorijden, reismandje, lichamelijk onderzoek (in de oren kijken bijv.), aaien, vachtverzorging, andere huisdieren, mensen, kortom al deze dingen moet het kitten zo jong al gaan oefenen. Het zal ook veel leren van de moeder (in positieve, maar ook in negatieve zin). Daarom is het bij de aanschaf van een kitten ook goed om te kijken naar het karakter van de moeder en vader. De vader geeft de genen voor het karakter door, dus die is wel degelijk erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat kittens vriendelijker zijn naar mensen, als hun vader dat ook was. Verder zien ze natuurlijk ook het voorbeeld van hun moeder. Als dat een schuwe poes is, is de kans groot dat het kitten ook schuw zal zijn. Dit zijn belangrijke factoren om te betrekken in de keuze voor een kitten. Als u een goede jager wilt, omdat u bijv. veel muizen op de boerderij hebt, is het slim om een boerderijkat te nemen, die van de moeder op muizen heeft leren jagen. Sommige katten leren van hun moeder bijv. op vogels jagen, en daar zou u dan niet zo veel aan hebben op de boerderij. Bovendien is ook weer uit onderzoek gebleken, dat als u een goede jager wilt, deze meer jaagt als u de kat wel gewoon te eten geeft. Het is dus niet zo, dat een kat meer jaagt als deze honger heeft. Door het gebrek aan energie uit voedsel, jaagt deze zelfs minder! Ook weer iets om rekening mee te houden.
In de leeftijd van 8-16 weken volgt de tweede socialisatieperiode. Daar is nog niet erg veel over bekend, maar het is wel duidelijk dat kittens in deze periode sociale contacten leren aangaan en leren omgaan met agressie. Het is dan ook niet voor niks dat raskittens pas met 13 weken bij de moeder weg mogen. Dat moment past niet helemaal bij de natuurlijke ontwikkeling, want moeder en kittens gaan van nature (in een gezonde situatie, dus zonder onderliggende medische of gedragsproblemen) niet voor de leeftijd van 16 weken uiteen. Kittens drinken ook melk bij hun moeder tot de leeftijd van 6 maanden soms wel. Waarom zou een kitten dat nog melk wil drinken van de moeder gescheiden worden? Omdat wij dat wensen? Wat is nu beter voor een kitten dan borstvoeding? Dat is goed voor het ontwikkelen van antistoffen en de groei van het immuunsysteem.
Dit kittentje is al 17 weken. Ondanks dat het al lang vast voedsel tot zich neemt, heeft het zoogproces een andere functie voor katten als eten. Een kat is immers een zoogdier. Het zoog-en speenproces zijn van vitaal belang voor de normale gedragsmatige ontwikkeling. In de natuur wordt een kitten niet abrupt van de een op de andere dag gespeend. Het zal geleidelijk aan steeds minder melk drinken, maar ook steeds minder krijgen van de moeder. Het kitten moet daarmee om leren gaan. En dat proces heeft grote betekenis voor de gedragsmatige ontwikkeling. Zuigen is iets anders dan eten. Een volle buik krijgen heeft een andere betekenis dan sabbelen of zuigen bij de moederpoes. Daarom raden wij af om in een ideale situatie kittens jonger dan vier maanden te scheiden van de moederpoes. Het is belangrijk dat een kitten zo lang mogelijk opgevoed wordt door diens moeder, of een substituut moeder die ook kan zogen.
Er is verband tussen gedragsproblemen bijv. t.a.v. agressie, en het jong weghalen van kittens bij de moeder. Uit artikelen blijkt dat het zelfstandig spenen (dat is helemaal stoppen met melk bij de moeder drinken) door het kitten een belangrijk moment is. Eigenlijk zou een kitten niet eerder dan dat moment bij de moeder weggehaald moeten worden. Daar is dus geen vaste leeftijd voor te geven. Het ene kitten stopt al met tien weken met drinken bij de moederWant het moet nog alle lessen van de tweede socialisatieperiode leren. Het is niet zo dat een ouder kitten geen band meer met mensen aan kan gaan. Het is wel zo, dat als het kitten in de socialisatieperiodes niet met mensen te maken heeft, de kans wel daalt dat deze later wel een band met mensen aan kan gaan. Dan is er een grote kans dat uw kitten schuw voor mensen is geworden. Een ouder kitten dat wel positief aan mensen gewend is, zal vanuit vertrouwen en positieve ervaring een betere band met het baasje aan gaan. Echter vanuit zelfvertrouwen, en niet vanuit neurotische afhankelijkheid, gebaseerd op trauma’s uit de vroege kittenperiode.
Waarom weigeren katjes van twee maanden hun vader, die heel goed voor hun had gezorgd ook tijdens de geboorte. Vanaf hun 2 maanden sturen ze de vader de deur uit!
beste Nini,
de redenen hiervoor kunnen best complex liggen. Het is dan handiger daarover even te bellen of een belafspraak te maken https://kattengedragstherapie.nl/contact/. Tot snel dan!
Ik krijg binnenkort een moederpoes van 2 jaar en haar kitten van drie maand. Ze zijn afgestoten door de eigenaar. Iemand anders heeft een tijdje zich over hun ontfermt en opgenomen in huis. Ze waren vermagerd en zijn niet goed gesocialiseerd.
Ik heb twee katten gehad, maar vraag me af of het goed komt, dat ze aan mij wennen en aan het huis en de geluiden.
Wat fijn dat je ze beiden opneemt Ingrid! Hier kun je tips vinden om het huis katvriendelijk in te richten https://www.facebook.com/KGAkatteninterieurservice en https://www.facebook.com/groups/971773029503857/. Daarnaast is het ook aan te raden om er een betaalde belafspraak over te maken, zodat we concrete tips voor deze specifieke situatie kunnen geven. Dat kun je boeken via https://kattengedragstherapie.nl/contact/.