Angst er is iets aan te doen

Angst is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten.

Angst is goed behandelbaar. Mensen zoeken er echter niet snel hulp voor. Dat is jammer, want angst is zeer welzijnsondermijnend.

Hoe lang de behandeling van angst duurt, is afhankelijk van

  • de leeftijd waarop de angst is ontstaan (hoe jonger hoe meer impact)
  • de intensiteit van de traumatische gebeurtenis
  • het aantal keren dat de traumatische gebeurtenis zich heeft voorgedaan.

Een voorbeeld van een kat die succesvol is behandeld voor angst, is mijn kater Zaphir. Zaphir zat als kitten van 17 weken al mooi te zijn op een kattenshow, terwijl hij doodsbang was. (Voor de duidelijkheid: hij woonde toen niet bij mij!). In een periode van een paar jaar moest Zaphir nog ongeveer dertig keer zijn schoonheid laten zien op kattenshows in binnen- en buitenland, om een bepaalde, zogenaamd belangrijke titel te halen. En iedere keer was hij even bang. Hij probeerde zich te verstoppen, maar dat lukt niet een kale kooi. Hij probeerde bij zijn mens onder haar kleding te kruipen als hij naar de keurmeester moest, maar hij moest toch gekeurd worden. Bij hem thuis waren er ook angstfactoren. Zo gooiden de buren steentjes naar hem als hij in de tuin kwam.

Toen Zaphir op de leeftijd van 3,5 jaar bij mij kwam wonen met twee dochters van hem, was het een angstige kat. Als ik onverwacht bewoog dook hij van angst in elkaar. Hij schrok van niets, verstopte zich vaak en heeft verschillende keren van angst buiten de bak geplast.

Ik heb een consult genomen bij Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau en al haar adviezen opgevolgd. Stukje bij beetje ging het beter. Zaphir kan soms nog wel angstig zijn, bijvoorbeeld bij de dierenarts , maar over de hele linie bezien is het geen angstig dier meer maar een relaxte kater. Zijn welzijn is enorm toegenomen. De succesvolle behandeling van Zaphir heeft me ertoe aangezet zelf kattengedragstherapeut te worden.

Is jouw kat bang voor de deurbel? Leeft hij op zolder, in een kast, in de wasmand, en komt hij daar nauwelijks vandaan? Schiet hij al als een speer door de kamer terwijl er niets is om bang van te zijn? Het is niet nodig, met professionele hulp is er vaak iets aan te doen.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!