Halsbandjes voor katten worden aangeschaft ter decoratie, ter identificatie, om prooien te verjagen en om GPS-trackers aan te bevestigen. Om prooien te verjagen hebben halsbandjes met belletjes geen enkele zin. Los van dat het belletje voor de supergevoelige kattenoren mega irritant is, vangen katten die de bel om hebben gekregen zelfs meer prooien, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Kattenexperts geen fan van halsbandjes

Halsbandjes zijn niet zonder gevaar, ook de zogenaamd veilige halsbandjes niet. De dierenambulances en dierenartsen zien er vaak ongelukken door komen. Het bandje kan diepe wonden en zelfs de dood veroorzaken. Of het nou gaat om bandjes waarvan beweerd wordt dat ze makkelijk open gaan als de kat ermee vast komt te zitten, of om reguliere bandjes, ze kunnen ermee ergens aan blijven steken, met hun pootje in knel komen te zitten of zichzelf ervan willen verlossen en zo in de knoop met het bandje komen te zitten. Kattenexperts zijn om die reden geen fan van halsbandjes. Als je toch een halsbandje moet gebruiken, koop er dan wel een waarvan gezegd wordt dat het er een is die makkelijk loslaat. Er is wel verschil in kwaliteit en effectiviteit tussen merken, laat je goed voorlichten op dit punt. En als hij veilig is en makkelijk loslaat betekent dit helaas ook dat je de GPS dan kwijt kunt zijn.

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat je minstens een paar weken uittrekt om je kat er eerst aan te laten wennen voordat je hem er vrijelijk mee op pad laat gaan. Zorg dat het bandje goed past en niet te strak of te los zit (2 vingers zouden onder het bandje nog moeten passen). Katten kunnen van het bandje zelf ook last krijgen, ze gaan dan veel aan zichzelf krabben of tegen voorwerpen aanwrijven. Ook kunnen ze er vacht- en huidaandoeningen door krijgen. Sowieso beschadigt de vacht onder het bandje, waardoor als het bandje af is de vacht daar minder beschermt en de huid kwetsbaarder kan worden. De vacht kan gaan vervilten, ze kunnen kale plekken krijgen in de vacht, maar zeker ook onder het bandje. Door de druk van het bandje kan de huid eronder rood worden en geïrriteerd raken.

Aangezien er flinke risico’s kleven aan het gebruik van halsbandjes, zou een halsbandje nimmer en te nooit voor de show, voor de leuk of omdat jij het toevallig een toevoeging vindt om moeten worden gedaan. Naar papieren halsbandjes is nog geen onderzoek gedaan, ze zijn goedkoop, je kan er je adres op schrijven en ze scheuren makkelijk los als de kat komt vast te zitten.


Papieren halsbandjes kun je dichtplakken met tape.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!