Katten hebben geen twee maar drie oogleden en als de kat wat mankeert is dat derde ooglid te zien als een vlies wat over de oogbol trekt. Gewoonlijk is het derde ooglid niet zichtbaar als de kat wakker is, maar zorgt het er o.a. wel voor dat het oog bevochtigd wordt. Als de kat wat mankeert, ziek is of pijn heeft, is het derde ooglid wel zichtbaar bij een of beide ogen.
Je ziet op de foto dat het vanuit de ooghoek dan schuin over het oog zichtbaar is en wittig is en dat het over beide ogen zichtbaar is. De kat kan wel normaal zien, maar het vlies blokkeert het zicht enigszins. Het doet geen pijn en is niet besmettelijk, maar wel een teken dat de kat wat mankeert en dat de dierenarts geconsulteerd moet worden.

Oogklachten

Sommige katten, m.n. Burmezen en Perzen, kunnen last krijgen van het derde ooglid als het niet goed op zijn plek gehouden wordt en dan de traanklier zichtbaar wordt en uit kan gaan puilen. Dat ziet er dan uit als een licht roze zwelling in de hoek van het oog en er kan ook slijm op het oog te zien zijn. Als de kat er last van heeft zal deze over zijn oog wrijven. Niet altijd is het de traanklier die het probleem veroorzaakt, ook een tumor kan er vergelijkbaar uitzien, of de kat heeft last van het bindvlies van het oog. Merk je dat je kat last heeft van zijn oog, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Deze kan een aantal testen doen en zo nodig ook de traanklier operatief weer terugplaatsen. Hoe sneller dit probleem wordt aangepakt, des te beter de prognose. Het is dus zaak als je kat last van zijn oog heeft om snel een afspraak te maken voor onderzoek. Ook kan de dierenarts medicatie voorschrijven als er te weinig traanvocht wordt geproduceerd, een van de gevolgen van het probleem met de traanklier. Het derde ooglid is ook te zien als de kat wat in zijn oog heeft gekregen, of een oogontsteking heeft.

Het derde ooglid is ook een zichtbaar symptoom van ziekten van het spijsverteringskanaal, parasieten of diarree, maar ook te zien als de kat uitgedroogd is. Bij diarree is het zinnig de dierenarts verder onderzoek te laten doen zodat het behandeld kan worden.

Samengevat

Het derde ooglid is te zien als de kat:
– ziek is
– pijn heeft
– parasieten heeft

 

Kortom: zie je een of twee derde oogleden bij je kat, consulteer dan de dierenarts.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!