Twee wereldberoemde diergeneeskundige anesthesiologen—Tamara Grubb DVM, PhD, Diplomate ACVAA en Ralph C. Harvey DVM, MS, DACVAA – zeggen dat het niet noodzakelijkerwijs beter is om een dier voor een operatie vanaf de avond ervoor geen eten meer te geven. Het blijkt namelijk dat dit niet per se het risico op overgeven vermindert. Het onthouden van voedsel verlaagt de pH in de maag en vergroot zelfs het risico op slokdarmontsteking door terugvloeiing van maagzuur. Een dier kleinere hoeveelheden te eten geven voor een operatie geeft dus geen extra narcoserisico’s!
Je kunt je kat dus in de reismand, auto en zelfs in de dierenkliniek verwennen met lekkers, zodat hij een prettige ervaring daarmee opdoet, zonder dat dit zijn operatie risicovoller maakt.
Katten zullen echter in de dierenkliniek minder geneigd zijn om lekkers van de dierenarts aan te nemen, dan in een vertrouwde omgeving van de eigenaar.
Bovendien blijken dieren die geopereerd worden na een ongeluk (zonder vasten van te voren) ook niet meer risico’s te lopen dan dieren die gevast zouden hebben.
Een belangrijke manier om risico’s voor een operatie te reduceren is bijv. met een bloedonderzoek vooraf.
Verder raden de medische specialisten ook angstremmers aan zoals trazodon en gabapentine, om de angst voor het dierenartsbezoek te reduceren. Vraag gerust je dierenarts om deze middelen. Dat zal je kat veel stress schelen.

Wie zijn dan die anesthesiologen wel niet?
Tamara Grubb https://fearfreepets.com/about/our-team/tamara-grubb-dvm-phd-dacvaa/
Ralph Harvey https://fearfreepets.com/about/our-team/ralph-harvey-dvm/

Stuur dit daarom zeker door aan je dierenarts 🙂
https://player.fm/series/fear-free-pets/feeding-vs-fasting-research-suggests-small-treats-prior-to-anesthesia-can-outweigh-the-risks
https://fearfreepets.com/feeding-vs-fasting-research-suggests-small-treats-prior-to-anesthesia-can-outweigh-the-risks-podcast/

Zoals je hieronder nog kunt lezen, staan de twee anesthesiologen niet alleen in hun opvatting hierover. Ook de AAFP is van mening dat katten gerust nog kunnen eten 3-4 uur voor een operatie.

Het advies om een kat 6-12 uur voor een operatie nuchter te houden is volgens de AAFP nergens op gebaseerd. Het is ook geen garantie dat de maag dan leeg is, want de maaglediging wordt tevens vertraagd door stress, de grootte van de maaltijd en een laag vochtgehalte. Een anesthesist dient daarom standaard rekening te houden met de mogelijkheid dat een kat voer gaat overgeven. De AAFP is van mening dat een kat gerust 3 tot 4 uur voor een operatie nog gewoon natvoer mag eten.
Robertson, S. A., Gogolski, S. M., Pascoe, P., Shafford, H. L., Sager, J., & Griffenhagen, G. M. (2018). AAFP Feline Anesthesia Guidelines. Journal of feline medicine and surgery, 20(7), 602–634.
Bron: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1098612X18781391

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!