Seksueel gedrag

Van sommige katten denkt men wel eens dat ze hyperseksueel zouden zijn. Dat houdt in dat het de baasjes opvalt dat die kat rij-gedrag vertoont, soms erbij kwijlt (of je weet-niet-welk-vloeistofje het met zekerheid is), in elk geval opvallend seksueel getint gedrag vertoont.

Soms denken dierenartsen dat anti-androgenen misschien uitkomst kunnen bieden. Dan krijgt zo’n hyperseksuele kat een zogeheten Tardak spuit (met alle mogelijke bijwerkingen vandien). 

Echter………95% van de testosteron (het belangrijkste androgeen) productie komt van de testes. Als een kater gecastreerd is en die ballen er ook echt uit zijn, heeft het te maken met de androgeen productie van de bijnieren. De prostaat is een secundaire geslachtsklier die onder invloed staat van testosteron, als de testikels worden verwijderd en de kater geen testostron meer maakt verschrompelt de prostaat. En daarmee de belangrijkste bron van androgeen. 

Daarom is het bij castratie goed om er op toe te zien dat de dierenarts er ook echt twee ballen uit heeft gehaald. En niet dat de kater blijft lopen met een zogeheten binnenbal, een bal die in de buikholte is blijven zitten. 

Bij hyperseksualiteit is het logisch om te bedenken dat de bijnieren (die slechts 5% van de testosteron – het belangrijkste androgeen – produceren) dan een belangrijke rol spelen. Echter de bijnieren produceren hun hormonen o.i.v. stress. Daarom is het logischer om bij gecastreerde katten eerst aan stress te denken, i.p.v. het probleem te medicaliseren en met anti-androgenen aan de gang te gaan. 

Overmatig dekgedrag zien we in de praktijk regelmatig, als een gevolg van stress. En dat is dus bij de gecastreerde poezen en katers meer het werkterrein van een kattengedragstherapeut dan van de dierenarts. De dierenarts is er voor castratie en medicatie. Maar overmatig dekgedrag bij dieren die al geholpen zijn, kan zonder medicatie (en dus ook zonder bijwerkingen) worden behandeld door een professionele kattengedragstherapeut.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!