Verhuizen met je kat

Verhuizen van een kat…………

Hoe voorkomt u dat uw kat in zijn nieuwe huis twee weken achter de bank gaat zitten?

Wat helpt: een eigen kamer

Hoe kunt u verhuizen makkelijker maken voor uw kat? Alle begin zou plaats dienen te vinden in de kittenperiode. Door de kitten in de vroege kittenperiode (van 3-14 weken) te wennen aan nieuwe dingen, nieuwe kamers en in het algemeen aan nieuwe indrukken, heeft deze het later makkelijker bij een verhuizing. Als de kitten heeft geleerd dat het in vertrouwen en veiligheid nieuwe ruimtes kan gaan ontdekken, zal deze dat later bij een verhuizing ook makkelijker doen. Het ontdekken van nieuwe dingen, ook wel exploratiegedrag genoemd, is een stress reducerende activiteit. Mits de nieuwe omgeving niet overweldigend is, het niet te veel in eens is, en er rekening wordt gehouden met het veiligheidsgevoel van de kat. Kittens die in een bench/hok/beperkte ruimte zijn opgeroeid in de leeftijd van 2-7 weken zullen meer moeiten hebben met omgaan met een nieuwe omgeving. U kunt de kat o.a. helpen door bijv. een Feliway verdamper liefst al een paar weken voor de verhuizing in het nieuwe huis op te hangen, vooral in de kattenkamer natuurlijk. Dit is de kamer die de kat de eerste tijd tot zijn beschikking krijgt. Want het is belangrijk dat de kat eerst slechts in een kamer van het huis kan wennen aan de nieuwe geuren en geluiden. Sommige mensen hebben positieve ervaring met het van tevoren geven van Bach bloesems of homeopathie. Als u meerdere katten hebt, kunnen deze als ze het goed met elkaar kunnen vinden, natuurlijk ook samen op de kattenkamer.

Hoe wennen?

Mensen zijn geneigd alles veel te snel te doen voor het bevattingsvermogen van de kat. De kat wordt dan op de dag van verhuizing in het reismandje gepropt (dat hij alleen van de dierenarts kent), wordt in een soort van aardbeving geslingerd (de auto) en na deze afschuwelijke tocht komt hij op vreemd terrein. Hij weet niet of hij daar een dierenarts of de hond van de buren moet verwachten. Hij snapt totaal niet wat er gebeurt…..
Daarom is het van belang de kat al van tevoren te wennen aan de reismand en de auto. Voor meer informatie over het wennen hieraan, kunt u contact opnemen met het Kattengedragsadviesbureau. We hebben hier een folder voor.

De voorbereiding

Creëer in het nieuwe huis een prettig plekje voor uw kat. Laat uw kat/ten in het nieuwe huis eerst in een kamertje apart wennen. Die mag gerust wat klein zijn, liever niet met uitzicht op de tuin waarin vreemde katten kunnen komen. Want dan wordt de kat meteen in een nieuwe situatie met potentiële indringers in zijn territorium geconfronteerd. Het kamertje wordt op deze manier een relaxkamer voor uw kat. Daar staan zijn vertrouwde spulletjes: de krabpaal, kattenbak, voerbakjes, slaapmandjes en zijn klimmeubel. Uw kat kan dan omringd door vertrouwde spulletjes wennen aan de nieuwe geuren en geluiden in het nieuwe huis.

De grote dag

Als de kat een aantal maanden heeft kunnen oefenen met de reismand en de auto, zal deze na de reis redelijk ontspannen aankomen in het nieuwe huis. Daar aangekomen kunt u de kat kalm in de transportmand naar binnen tillen en de mand in de nieuwe kamer plaatsen. Zet de kattenmand niet middenin de kamer, dat vinden katten niet prettig. Zet deze in een (donker) hoekje langs de muur en zet het mandje open, zodat de kat er zelf uit kan komen. Geef de kat de tijd om te wennen. De kamer apart is niet bedoeld om de kat daar alleen te laten zitten, verstoken van sociaal contact. Maar zie het meer als een relaxkamer: een plek waar de kat gewoon even de tijd krijgt om alle nieuwe indrukken op zich in te laten werken.

Moeite met nieuwe indrukken

Als u merkt dat uw kat vaker moeite heeft met nieuwe indrukken, zou dat mogelijk te maken kunnen hebben met gemiste kansen tot ontplooiing in de socialisatieperiode. De twee socialisatieperiodes lopen respectievelijk van 3-7 en van 7-15 weken. In deze periode van ontwikkeling leren ze (als het goed is) wat het inhoudt om een huisdier te zijn en bij mensen te wonen. Helaas hebben niet alle katten zulke optimale kansen om zich stabiel te kunnen ontwikkelen vanuit een degelijke basis. Het is jammer genoeg nog steeds gebruikelijk om (vaak niet ras-) kittens al vanaf 6 weken bij hun moeder vandaan te halen. Dat is schadelijk voor de ontwikkeling van het kitten en geeft een verhoogde kans op gedragsproblemen op latere leeftijd. In de toekomst volgt daar nog een artikel over. Socialisatie is de basis waarop de kat zijn leven moet bouwen. Voor meer informatie over socialisatie kunt u kijken op www.kattengedagstherapie.nl. Als de kat angstig en schuw blijft, is het raadzaam om de kat hiervoor te laten behandelen door een kattengedragstherapeut. Angst tast het welzijn van de kat aan en vermindert diens levenskwaliteit.

De eerste dagen

Laat de kat minimaal een paar dagen aan de nieuwe omgeving wennen vanuit de relaxkamer. Uit onderzoek is gebleken dat een kat meer dan twee weken nodig heeft om te wennen aan een nieuwe omgeving. Als uw kat angstig reageert op de verhuizing en de nieuwe omgeving is het raadzaam om de kat direct toegang tot het hele huis en de tuin te geven. Dit proces noemen ethologen flooding en wordt meestal afgeraden als methode, het wordt dieronvriendelijk gevonden. Het is gewoon erg veel is voor een kat, om zoveel indrukken ineens een plekje te geven. Als de kat zich duidelijk lekker voelt in de relaxkamer kunt u de deur eens op een kiertje zetten en de kat zelf de gelegenheid geven om vanuit zijn eigen veilige plekje (de aparte kamer) langzaamaan het huis te gaan verkennen. U zult merken dat de kat graag en uit zichzelf steeds weer terugkomt naar zijn veilige plekje.

Wanneer kan de kat naar buiten?

Houd uw kat voorlopig binnen, want het komt maar al te vaak voor dat een kat die net verhuist is de kans grijpt om de benen te nemen, op zoek naar zijn oude huisje. Dat komt omdat katten zich sterk hechten aan hun leefgebied. Het laten wennen in de aparte kamer gedurende enkele dagen tot enkele weken (!) vermindert de kans dat de kat weer naar zijn oude huisje op zoek gaat. Buitenkatten hebben het extra moeilijk bij verhuizingen, omdat deze al veel van de omgeving van het vorige huis verkend heeft. Zeker als u dicht in de buurt van het oude huis bent blijven wonen, zal uw buitenkat almaar de neiging kunnen blijven vertonen om terug te lopen naar het oude huis. Ik weet uit mijn praktijk een kat die elke dag(!) 4 km liep, over de snelweg, naar zijn oude huis……In zo’n geval zou u de kat een beperkte buitenruimte kunnen bieden, zoals een afgerasterde tuin. Dat is bovendien veiliger voor uw kat, want vele katten overleven hun zoektochten naar het oude huis, krolse poezen, of oude baasjes niet helaas. Een andere mogelijkheid is het accepteren dat uw kat liever nog in het oude huis blijft wonen dan bij u. Soms is het dan het meest diervriendelijk om te proberen of uw kat daar mag blijven wonen.
Er is geen methode die ervoor zorgt dat uw kat de weg niet meer kan vinden naar het oude huis, zoals bijv. het nog steeds gepraktizeerde de kat in een zak boven je hoofd rondjes laten draaien. Die methoden zijn lariekoek, en bovendien zeer katonvriendelijk!

Mocht u meer informatie of tips willen over hoe u uw nieuwe tuin catproof in kunt richten, dan is hier verder op onze site meer informatie over te vinden.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!