Waarom trekt bleek katten aan?

Foto: Elles Nijssen

Het is bekend dat katten vele malen beter kunnen ruiken dan mensen, ongeveer net zo goed als honden kunnen ruiken (en daar kunnen wij mensen ons geen voorstelling van maken, hoe goed dat is!).
De bleek- en kattenkruid reactie.

Katten worden net zo high van de geur van bleek als van kattenkruid, hoewel er chemisch gezien geen enkele overeenkomst tussen beiden is. De geur van bleek trekt katten aan. Blijkbaar zit er iets in dat het reukorgaan van katten op prettige wijze prikkelt. Er zitten vluchtige stoffen in die de reukzenuwen bereiken, die worden a.h.w. aan gezet door de damp van bleek. Katten reageren er emotioneel op, dat betekent dat het de werking van een feromoon kan hebben (die immers als doel hebben om een emotie op te roepen). Als de geur van bleek de reukzenuwen bereikt, geven die de prikkel door aan de hypothalamus (het regelcentrum in de hersenen). Deze zorgt voor de afgifte van hormonen door de hypofyse, waardoor de kat een seksueel getinte reactie vertoont op bleek, net als op kattenkruid. Het gedrag dat katten op de geur van bleek vertonen lijkt wel op krolsheid, ook katers doen dat. Het is ook mogelijk dat de werkzame stof in bleek – natriumhypochloriet – reageert met een organisch materiaal en op die manier een geur afgeeft die lijkt op een feromoon. Maar het kan net zo goed een andere vluchtige stof zijn waar katten op reageren. Een goede wetenschappelijke studie naar hoe de bleekreactie van katten nu precies in elkaar zit moet nog worden gedaan.

Bleek is geen urinereiniger

In de urine van katten zit ureum, en daardoor wordt ammoniak gevormd. Dit proces start zodra de urine het lichaam heeft verlaten. De reden dat kattenurine niet met bleek moet worden schoongemaakt is omdat kattenurine ammoniak bevat, dit reageert chemisch met bleek, waardoor het giftige chloorgas ontstaat. Dus vooral geen bleek gebruiken om urine mee te reinigen.

Bleek als bacteriedoder

Het wordt ook toegepast bij de productie van sommige merken kattenbakgrit, als coating van de gritjes om bacteriegroei tegen te gaan. Omdat mensen de bak liever niet elke dag uitscheppen, en dat zorgt voor stank in huis door de ammoniakdampen die van de bak afkomen, doen gritproducenten hun best om grit te maken dat – ondanks dat mensen te beroerd zijn om de bak even elke dag uit te schappen – toch niet gaat ruiken door de bacteriegroei te remmen. Mensen willen ook niet elke dag nieuw grit in de bak doen, dus producten bedenken manieren om het grit langer mee te laten gaan. Wil je weten of dit van toepassing is bij het merk grit dat jij voor de kat koopt, schrijf dan de producent hierover aan.

Bleek kan gevaarlijk zijn

Pas wel op! Bleek is giftig! Dus zorg ervoor dat katten het niet aan hun pootjes of vacht kunnen krijgen en het door zich te wassen binnen kunnen krijgen. Symptomen van bleekintoxicatie zijn bijv. extreem kwijlen, over de mond wrijven, huidirritaties en rode slijmvliezen. Vermoed je een vergiftiging, bel dan de dierenarts. De kat kan dan het beste wat melk gaan drinken, evt. met wat tonijnsap aanmoedigen. De symptomen moeten dan binnen 45 minuten verdwijnen.

Resume

Het reageren op de geur van bleek geeft katten duidelijk plezier. Ze kunnen hier veilig van genieten, als je maar rekening houdt met bovenstaande voorzorgsmaatregelen.

Heb jij een leuke foto van je kat die wild gaat op bleek? Die zou ik graag als header voor dit stuk willen gebruiken.

Marcellina Stolting

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!