Wat te doen als je kat oneetbare dingen eet of erop kauwt?

Eet je kat oneetbare dingen (we noemen dat pica) of kauwt hij daarop? Ga dan allereerst met hem naar de dierenarts voor lichamelijk onderzoek. Dit soort gedrag kan namelijk een medische oorzaak hebben. Een kat kan op het oog gezond lijken, maar in werkelijkheid (zeer ernstig) ziek zijn.

Katten tonen ziektes en pijn niet zoals mensen; ze verbergen lichamelijk ongemak en ziektes zo lang en zo goed mogelijk. Dit doen zij omdat ziekte of zwakte hun positie (status) ten opzichte van andere katten onmiddellijk verlaagt. Je zult dus wel gek zijn om te laten zien dat je je niet lekker voelt.

Bovendien zijn katten roofdieren. Zij moeten jagen om inleven te blijven en zullen dus alles in het werk stellen om te blijven functioneren. Daar komt bij dat een kat elke dag MOET eten.

Ziekte kan allerlei gedragsproblemen en – veranderingen veroorzaken. Voorbeelden zijn agressie, onophoudelijk miauwen, plassen en/of poepen in huis en pica.

De kattengedragstherapeut zal altijd vragen of een kat recent door een dierenarts onderzocht is. Pas als een medische oorzaak van gedragsproblemen of -veranderingen is uitgesloten, is het zinvol een behandelplan op te stellen.

Als een kat ziek is, moet hij behandeld worden. Veel katten lijden in stilte. Soms wel jarenlang.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!