Dierenarts

Angst voor de dierenarts

Als je kat erg bang is voor de dierenarts, of ter plekke bij de dierenarts totaal onhanteerbaar wordt, kan het de moeite lonen om hiermee te gaan oefenen. Dat scheelt stress en angst voor de kat. Het kan raadzaam zijn wat extra tijd hiervoor te vragen als de kat naar de kliniek moet, zodat deze bijvoorbeeld op zijn gemak door een rustige spreekkamer kan lopen om te verkennen.

Geef hem gerust iets lekkers bij de dierenarts. De bedoeling is dat de kat het bezoek aan de dierenarts minder eng gaat vinden. Wees zelf kalm, dan straal je dat uit op je kat. Het bedekken van de ogen van uw kat met handen of kleding kan geruststellend werken, wat de kat niet ziet is minder eng. Andere katten vinden het afdekken juist weer onprettig en willen graag alles in de gaten houden.

Je kunt het voor de kat aangenamer maken, door in het reismandje een slaapdekentje te leggen dat al naar de kat zelf ruikt. Laat de kat op de tafel bij de dierenarts op zijn eigen vertrouwde kleedje, of als deze angstig is eronder schuilen.

Belangrijk is dat je thuis al geoefend hebt met het hanteren van de kat, de reismand en autorijden.. Dit oefenen voorkomt dat de kat al bang wordt voordat hij bij de dierenarts arriveert. Als je thuis de kat al op een aangename manier went aan vasthouden, in het oortje kijken bijv. en het reismandje gaan, scheelt dat al erg veel als de kat eens echt naar de dierenarts moet. Gouden tip is de reismand standaard in het leefgedeelte van de kat op een hogere plek te zetten, zodat dit een vertrouwde mand wordt.

Hierbij geldt dat een goede voorbereiding de kat en de dierenarts (plus jezelf) een hoop stress zal gaan schelen!

Wat helpt?

Adressen worden regelmatig geüpdatet.

Voor sommige katten met veel nare ervaringen bij de dierenarts kan het zinnig zijn de dierenarts te vragen om medicatie om het bezoek te vergemakkelijken (zorg ervoor dat dit niet een middel is met als werkzame stof acepromazine)

Bestel de folder: Train je kat voor en bezoekje aan de dierenarts. € 0,75 ex porto.
Meer exemplaren in staffel.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!