Dementie

Of een kat dement is of niet, daar kom je pas achter nadat er een seniorencheck is gedaan. Als je klachten merkt als ’s nachts hard miauwen, veel slapen of plots onzindelijk worden is stap 1 op weg naar een oplossing je kat zeer grondig te laten onderzoeken.

 

Tekenen van hersenveroudering zijn o.a. niet meer zo vlot zijn qua alertheid, ergens heen willen lopen, maar dat niet doelgericht meer doen, of zomaar doelloos blijven staan. Wat triest is dat er vaak wel geroepen wordt dat de klachten door dementie komen, maar daar is niet altijd grondig onderzoek gedaan naar andere lichamelijke oorzaken van deze klachten. En als dat goed onderzocht wordt, blijken die er verrassend vaak te zijn en gewoon behandelbaar. ‘Dementie’ hoef je niet voor lief te nemen.

Dementie maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces, maar net als bij mensen zijn er ook bij katten een aantal factoren die het proces wat kunnen vertragen of draaglijker kunnen maken.

Voeding

Het is aan te raden, mits de kat ziek is en daar speciale medische voeding voor moet krijgen, een voeding te geven passend bij de leeftijd van de kat. Voeders voor senioren zijn makkelijker verteerbaar en bevatten een op de leeftijd aangepast nutriëntenprofiel.

Activiteiten

Probeer je senior ook nog dagelijks, veilig, een frisse neus te laten halen buiten.
Speel elke dag, op voorzichtige en rustige manier, nog met je senior.

Voorspelbaarheid

Verplaats zijn kattenspullen niet, koop desnoods een extra setje en zet dat rondom het gebied waar je oudje nog wel rondstapt.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!