Gebitsverzorging

Soms hoor je de dierenarts zeggen: ‘het gebit van je kat is niet meer wat het geweest is’ en zal dan misschien aanraden om de gebitsverzorging op te gaan pakken. Vaak wordt tanden poetsen dan genoemd, of een speciale brok (de ‘oral’ varianten). Mensen zien tanden poetsen bij de kat vaak niet zitten, omdat de kat dan tegen zijn wil in vastgehouden moet worden, zich gaat verzetten en de volgende dag al wegrent op het moment dat je goed bedoelend aan komt zetten met de borstel en (kip) tandpasta. Maar katten zijn slim en kunnen best zelf het poetsen ter poot gaan nemen. Dat een kat dat kan blijkt wel uit onderstaande foto’s. Het zijn geen trucagefoto’s. 

Wil je dit ook ook leren aan je kat?
  1. Begin dan met een peutertandenborstel of een kattentandenborstel waar je zelf een verlengstuk aanmaakt, zodat het voor je kat eenvoudiger wordt om met de pootjes de borstel te pakken.
  2. Smeer wat kattentandpasta kip- of tonijnsmaak op de borstel.
  3. De meeste katten zullen spontaan op de borstel gaan knauwen. Er zitten enzymen in de tandpasta.
  4. Mocht je kat nou stukjes niet zo goed bereiken, dan kun je de borstel ook in een houder monteren.
  5. Als je kat hier helemaal aan gewend is om dit dagelijks te doen, is de stap naar hem zo nodig helpen niet groot meer en wellicht al helemaal niet meer nodig.

 

Een reactie hierop: “ik zat net even op je site te kijken naar de foto’s van de poes die haar tanden poetst.Zoiets gebeurt bij ons ook. Simba is dol op borstelen, je kunt het niet lang genoeg bij hem doen. Als de borstel neergelegd wordt, zet hij zijn voorpootje erop en haalt zijn wangen eroverheen. Eerst dachten we dat het toeval was, maar hij doet het iedere keer. In het begin haalde hij zijn wangen over de borstel, maar die viel dan of verschoof. Nu houdt hij hem vast met zijn pootje. Knap hè.”

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!