Ik ga verhuizen. Hoe help ik mijn kat?

Ik ga verhuizen. Hoe help ik mijn kat?

Elles Nijssen

Katten zijn sterk territoriaal. En het zijn gewoontedieren. Verhuizen is dan ook erg ingrijpend voor ze (stress! angst!). Hoe pak je verhuizen katvriendelijk aan, zodat je kat er zo min mogelijk last van heeft?

– Pak alle kattenspullen als laatste in en als eerste uit.
– Gebruik van de eigen geur/feromonen van de kat. Deze werkt kalmerend. Oogst met een ongeparfumeerd zakdoekje de geurmarkeringen van je kat. Die tref je aan op hoeken en randen (zwartige plekken op kat-wanghoogte). Breng deze in het nieuwe huis aan op plekken aan waar katten markeren (bij doorgangen, op bv hoeken van deuren). Synthetische feromonen zijn niet nodig (van de merken Feliway, Virbac, Francodex, Beaphar).
– Heeft je kat in het oude huis een kamer waar hij graag is? Probeer die zo lang mogelijk intact te houden als Veilige Haven in de inpakperiode.
– Richt in het nieuwe huis een kamer in waar je kat van alle gemakken is voorzien. Dit is zijn nieuwe Veilige Haven. Hier zorg je voor diverse verstopplekken met daarin een dekentje met de eigen geur. Ook hoge plekken; een bange kat wil hoog zitten.
– Is je kat gewend om bij jou te slapen? Maak de Veilige Haven in je slaapkamer. Jij bent dan een deel van zijn houvast.
– Is je kat bang voor de reismand? Koop ruim voor de verhuizing een nieuwe (grote!) mand (niet van riet) die niet lijkt op de oude, leg daar een dekentje in met de eigen geur en berg hem niet op. Hopelijk gaat je kat er zelf in zitten en wordt het zo een veilige plek. Bemoei je er vooral niet mee.
– Doe voor de reis naar het nieuwe huis een dekentje met de eigen geur om de mand heen, de meeste katten voelen zich dan veiliger. Zeer angstige katten willen vaak ook onder een dekentje zitten. Zorg wel voor voldoende zuurstof.
– Zet de mand bij aankomst in het nieuwe huis vlak bij een verstopplek in de Veilige Haven, zodat je kat daar meteen in kan. Zet de mand niet midden in de kamer, dat is erg eng!
– Als je kat in een verstopplek wegkruipt: laat hem volledig met rust. Als hij zich verstopt wil hij het gevoel hebben dat niemand weet waar hij is. Zo voelt hij zich tenminste een beetje veilig. Doorbreek dat veilige gevoel niet. Zorg dat alles wat hij nodig heeft vlakbij staat, zodat hij makkelijk kan eten, drinken, plassen, poepen en zich weer verstoppen.
– Laat hem zelf bepalen wanneer hij uit zijn schuilplaats komt om de Veilige Haven te verkennen.
– Laat hem met rust tijdens zijn verkenning. Zoekt hij zelf contact, dan is dat natuurlijk prima en fijn.
– Is hij nog wat bang, dan zal hij de eerste tijd in de Veilige Haven blijven. Zorg dat hij het daar prettig heeft. Wil hij spelen? Speel met hem. Dat zorgt voor ontspanning.
– Je ziet vanzelf of hij eraan toe is om de Veilige Haven te verlaten om het huis te verkennen. Sommige katten willen dat bijna direct, andere pas na dagen of zelfs weken.
– Zet de kattenspullen verspreid door het huis. Zorg voor zo veel mogelijk verstopplekken. Katten hebben die altijd nodig, ook als een huis vertrouwd is.
– Heb je een tuin of balkon? In de groep Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan vind je goede en leuke adviezen om je tuin en balkon katveilig en katvriendelijk te maken. Zorg dat de afscherming zo snel mogelijk in orde is, liefst vóór de verhuizing. Je kat kan dan naar buiten zodra hij dit wil.
– Gaat je kat vrij naar buiten? Hoe lang je hem binnen moet houden om te wennen aan zijn nieuwe huis/territorium verschilt per dier. Vaak wordt gezegd dat dit zes weken zou zijn. Maar dat is nergens op gebaseerd en iets wat mensen alleen maar van elkaar napraten. Een kat lang binnenhouden zorgt er niet per se voor dat hij zijn nieuwe huis makkelijker als nieuw territorium zal aanvaarden. Het kan de drang om terug te lopen naar het vorige huis óók alleen maar groter maken. De normale risico’s van vrij naar buiten gaan zijn ook niet te ondervangen door een kat lang binnen te houden.

Heb je nog vragen? Bel gerust de gratis Katten Advies Lijn voor advies, dat kan elke dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur op 020 – 4160 883

© Elles Nijssen

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!