Kat alleen

Kan een kat tegen alleen zijn?

Vindt een kat het vervelend om alleen thuis te zijn?

Als er voldoende voedsel is, kiest een kat ervoor om in een groep te leven. Kittens blijven normaliter minstens 4 maanden bij hun moeder. Jonger dan 4 maanden alleen zijn is onnatuurlijk voor een kitten. Zijn moeder zou hem slechts korte perioden alleen laten, om op jacht te gaan. Zij zou de kittens beschermd –bij elkaar- in een nest achterlaten, hopelijk onvindbaar en veilig verstopt. Lees meer over kittens.

Is het niet zielig als je de hele dag werkt en hem alleen laat?

Een kat vindt het onder die omstandigheden meestal prettiger als hij een maatje heeft. Een kat kan echt verpieteren als hij de hele dag alleen zit, en gaat van ellende dan maar veel slapen. Daarom is het veel fijner als je kitten samen met een nestgenootje kan opgroeien. Samen ravotten, samen kattenkwaad uithalen en samen eten: er gaat immers niets boven gezelligheid!

Wat gaat een kat doen als hij zich verveelt?

Hij kan er dan wat futloos bijliggen of (probleem) gedrag gaan vertonen dat wij als eigenaren minder prettig vinden. Slopen bijvoorbeeld, om toch zijn energie kwijt te kunnen. Daarom is spelen met je kitten een goede remedie tegen verveling. Een kat verveelt zich makkelijk. Het is immers een roofdier dat graag zijn tijd vult met jagen. Als je kat niet naar buiten kan, ligt verveling eerder op de loer. Je kunt daar gelukkig wel veel tegen doen.

Wat voor speeltjes zou je in je huis kunnen nemen?

Om verveling tegen te gaan bestaat er gelukkig een keur aan speeltjes. Een aantal bijzondere speeltjes willen we zeker noemen: het speelzakje met valeriaan, de panic Mouse (speelt zelf op een voorgeprogrammeerd tijdstip met je kat), DVD’s (je kat kan dan als je aan het werk bent genieten van smakelijke beelden van eekhoorntjes en jonge vogeltjes), pingpong balletjes, speelgoed muisjes en kartonnen dozen waar je wat gaten in maakt. Een paar kranten om in te ravotten is ook altijd dolle pret, net als een stevig klimmeubel. Zorg dat je kat nooit een elastiekje of z.g. plastic zak binders te pakken kan krijgen. Daar kunnen ze door stikken. Laat nooit plastic zakken slingeren waar een kat met zijn kopje in kan. Controleer ook altijd de katten speeltjes op eventuele losse delen want als deze worden opgegeten kan dit een darm afsluiting tot gevolg hebben met de dood als resultaat. Ook niet giftige gras- en palmachtige kamerplanten kunnen voor je kat een welkome afleiding zijn. Alles wat klein is en waar een kat achteraan kan rennen is meestal een schot in de roos. Lees meer over spelen.

Wanneer is een kattenvriendje een goed idee?

Twee of meer kittens uit een nest zijn vaak later goede maatjes, indien ze lang genoeg bij hun moeder kunnen blijven om van haar en de nestgenootjes ‘katten-omgangsvormen’ te hebben geleerd. Oudere katten zitten in het algemeen niet te wachten op de drukte die kittens in huis kunnen geven. Ook katten wiens maatje net is overleden nemen liever eerst de tijd om dit te verwerken. Een correcte introductie vergroot de kans op succesvol samenleven van katten.

Is een kat in een aparte kamer opsluiten zielig?

Dat hangt eigenlijk af van de situatie. Als je kat ziek is, of ligt bij te komen uit een narcose, is het juist prettig als hij rust heeft. Het is in elk geval niet bedoeld als strafkamer, want een kat begrijpt toch niet waarom hij gestraft moet worden. Opsluiten als straf is dan ook zinloos en dieronvriendelijk. Lees meer over straffen.

Hoeveel ruimte heeft een kat minstens nodig?

Vrij levende “huiskatten” gebruiken vele kilometers leefgebied. Het is echter niet zo dat elke kat een zee van ruimte nodig heeft om zich prettig te voelen. Het is voldoende als er meerdere kamers toegankelijk zijn voor de kat. Rennen door het huis is immers een erg gezond en leuk spel! Het huis kan optisch vergroot worden door gebruik van kamerschermen en lege planken aan de muur als ligplaatsen. Een handige leidraad kan zijn: niet meer katten nemen dan het aantal toegankelijke kamers in huis. Een beschikbare buitenruimte is voor het halen van een frisse neus wel zo prettig. De kwaliteit van de ruimte doet er echter ook toe. Een roofdier heeft soortspecifieke behoeften, die hij aan de ruimte stelt. Klimmeubels kunnen voorzien in de natuurlijke behoefte aan klimmen bijv. Lees meer over huisvesting van katten.

Als de kat naar buiten mag: kattenluikje?

Kattenluikjes lijken handig, en kunnen dat ook zeker zijn. Maar een kattenluikje heeft ook nadelen. Daarom zijn er tegenwoordig gelukkig al verschillende typen te koop. De meeste kattenluikjes zijn echter zo ontworpen dat een kat niet kan begrijpen wanneer het open of dicht is. Een luikje met een schuif er voor, zodat het visueel ook afgesloten kan worden is veel duidelijker voor je kitten. Een afsluitbaar luikje heeft nog een ander voordeel: hierdoor kunnen er geen ongewenste kattenbezoekers binnenkomen.

Ren in de tuin?

Als je de ruimte hebt kan een ren in de tuin een boeiende uitdaging vormen. Kijk eens naar de ren vanuit de ogen van je kat. Deze klimt graag en ligt graag in het zonnetje. Ook zijn er plantjes die hij graag en veilig eet. Het kan een prachtige avontuurlijke buitenplek vormen voor het dier. En: het is veilig! Lees meer over de ren.

Afgesloten balkon?

Voor katten waarvan de baas geen tuin heeft kan een balkonbezoek een welkome afwisseling in de dagelijkse routine zijn. Het is dan wel nodig dit deugdelijk af te rasteren, om te voorkomen dat hij naar beneden kan vallen. Met een rieten stoeltje om op te liggen en een krabplankje is zelfs een klein balkon een prettige plek voor hem. In de balkondeur kan ook een kattenluikje gemaakt worden, zodat hij zelfstandig naar buiten kan gaan als hij zin heeft om te genieten van zijn dagelijkse zonnebad.

Klimpalen?

Katten zijn echte klauteraars, een kitten kan vaak al klimmen nog voor het kan lopen. Sommige katten kunnen vanaf de vloer in een keer op de bovenrand van de deur springen! Een klimmeubel in de huiskamer doet het dan ook meestal erg goed. Katten willen het dan ook wel als uitkijkplek gebruiken, dus vaak is plaatsing in een verloren hoekje niet de beste plek voor een klimmeubel.

Hoe weet je nu of je kat het niet prettig vindt alleen?

Dat kun je merken doordat hij erg veel aandacht aan je vraagt. Of. doordat deze bijv. steeds bij de buren die wel een kat hebben op de stoep zit . Voor een kitten kan dit nog sterker gelden, vergeet niet: een kitten alleen zou in de natuur kansloos zijn. Alleen zijn kan voor een kitten beangstigend zijn. Ook kan een kitten buikklachten krijgen of onzindelijk zijn als je weg bent. Of juist de hele dag maar liggen slapen. Kortom: hij voelt zich alleen duidelijk niet happy!

Radio aanlaten?

De radio aanlaten biedt een kat niet het gezelschap waar hij behoefte aan heeft. Er zijn wel leukere dingen die je aan kunt laten als je de deur uit moet, zoals de eerder genoemde DVD’s of Panic Mouse. De eenzaamheid wordt door de radio niet verdreven. Er is geen probleem dat voor je kat opgelost kan worden door de radio. Radio kan gezelschap van een maatje om mee te spelen natuurlijk niet vervangen.

Naar buiten kijken?

Het buitenleven is ontzettend belangrijk voor een kat. Een ideaal raam kijkt uit op een vogelhuisje of op bomen waar vogels in zitten. De vogeltjes zijn veilig buiten bereik, maar de kat kan wel zijn jachtinstinct gebruiken om er op te loeren. Naar buiten kijken is zeker voor binnenkatten een belangrijke activiteit om verveling tegen te gaan. Wilt je het helemaal gezellig maken voor je kat? Zorg dan voor lekkere ligplekjes die bij het raam gemaakt zijn.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!