Kat laten wennen aan nieuw huis

Kat laten wennen aan nieuw huis (zonder andere katten)

Hoe kun je je kat een veilig gevoel geven in zijn nieuwe huis?
– Creëer voordat hij komt meerdere verstopplekken waarin hij zich kan terugtrekken zonder iemand te zien. Ook hoge plekken; een bange kat wil hoog zitten. Laat hem daar volledig met rust.
– Zo veel mogelijk spullen met de eigen geur meenemen. De eigen geur geeft een gevoel van veiligheid.
– Neem kattenbakvulling en eten uit het oude huis mee en gebruik dit de komende tijd. Niet meteen overschakelen op iets anders. Dat geeft namelijk extra stress. Bovendien accepteert een kat nieuwe voeding in een vreemde omgeving moeilijk. Uitzondering: geparfumeerde kattenbakvulling vervangen door ongeparfumeerde vulling kan direct. Daar zal de kat blij mee zijn!
– Doe voor de reis een dekentje met de eigen geur in de reismand, zodat de reis minder eng wordt. Doe ook een dekentje met de eigen geur om de mand heen, de meeste katten vinden dat prettig. Zeer angstige katten kunnen ook onder een dekentje willen. Zorg wel voor voldoende zuurstof .
– Zet de mand bij aankomst thuis vlak bij een verstopplek, zodat hij daar meteen in kan. Zet de mand niet midden in de kamer, dat is erg eng!
– Als hij in een verstopplek gaat zitten: zorg dat alles wat hij nodig heeft vlakbij is, zodat hij snel kan eten, drinken, plassen, poepen en weer teruggaan naar zijn veilige plek.
– Laat de kat met rust. Het is een menselijke behoefte om te ‘troosten’.
– Het is een misverstand dat katten kalmeren door tegen ze te praten alsof ze een mensenbaby zijn. Een kat is geen baby.
– GEEN muziek draaien.
– GEEN oogcontact zoeken, dus ook niet oogcontact zoeken en dan gaan knipperen, zoals helaas veel wordt aangeraden (knipperen = de schrik van direct oogcontact herstellen).
– De kat NIET met eten verleiden om uit zijn schuilplaats te komen of dingen te doen die hij eng vindt. Zorg dat hij altijd kan eten. Helaas wordt honger vaak ingezet om katten over hun eigen grens heen te laten gaan.
– Geef de kat de tijd! Straal rust uit. Heb vertrouwen.
– Als de kat naar je toekomt en je kopjes geeft of langs je heen strijkt is dit GEEN teken dat hij geaaid wil worden. Hij kan daar zelfs van schrikken. Laat hem jou maar aanraken, en niet andersom. Dan ben je een veel veiliger mens!
– Denk niet in middelen/symptoombestrijding. Er zijn tig middelen tegen angst en stress te koop en die vinden gretig aftrek. De antistressfabriek is Big Business. Terwijl een kat vaak veel meer gebaat is bij bovenstaande adviezen. Het is ook maar de vraag of een middel überhaupt goed is voor je kat. Populair: Bach (hocuspocus), Feliway (resultaat van onderzoeken vaak afhankelijk van wie het onderzoek financiert), Beaphar No Stress Band (een band is per definitie gevaarlijk en katvonvriendelijk, bovendien is de band geparfumeerd en laat dat nu juist stress geven, een onethisch wanproduct dus!).

© Elles Nijssen

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!