Kittencreches

Kittencrèches worden niet goed begrepen.

Er bestaan ook kittencrèches. Dit houdt zeker niet in dat het de bedoeling is om uw kitten te dumpen op de crèche. Maar het behelst een positieve leersituatie te creëren voor uw kitten. Tenslotte komen niet alle kittens van goeden huize. Om een aangenaam leven met uw nieuwe huisgenoot tegemoet te gaan, is het van het grootste belang dat uw kitten gesocialiseerd is. Dit houdt in dat het geleerd heeft om te gaan met nieuwe situaties en al getraind is op de nieuwe woonsituatie. Dit is van het grootste belang om chronische stress te voorkomen. Chronische stress vermindert de werking van het immuunsysteem en is dus zeer schadelijk. De crèche is dus een leersituatie voor u en uw kitten. U krijgt voorlichting en uw kitten leert spelenderwijs omgaan met allerlei situaties. Dit is belangrijk voor de gezondheid en de toekomst van uw dier. De crèche is bedoeld voor kittens van 8-16 weken. U leert op deze crèche veel over kattentaal en kattengedrag. Het is dan ook echt iets voor iemand die zich verder wil verdiepen in zijn/haar kittentje. De crèche is ook een prima manier om probleemgedrag in de toekomst te voorkomen.

De kittencrèche is uitgevonden door dierenarts Kersti Seksel, die zich zorgen maakte over het toenemende aantal binnenkatten, die geen uitlaatklep meer hadden voor hun normale gedrag. Baasjes leren in de kittencrèche hoe ze de omgeving van de kat kunnen verrijken en hoe ze hun kat sociaal gedrag aan kunnen leren ten aanzien van honden en andere diersoorten, andere katten, en mensen. Baasjes krijgen heel veel tips op de kittencrèche.

Er wordt niet vaak een kittencrèche georganiseerd, heeft u interesse in de kittencrèche, geeft u zich dan op, dan wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt snel bericht wanneer de kittencrèche bij u in de buurt is. U kunt zich al opgeven, voordat uw kitten bij u woont. Geeft u wel op wanneer u naar de crèche wenst te gaan.

Wij werken graag mee aan voorlichtingsactiviteiten voor alle kattenbezitters. Zo werken wij bijv. mee aan de kittendag: een hele dag waar voorlichting gegeven wordt voor kitteneigenaren, om zo verantwoord mogelijk hun kitten op te voeden. Deze dag is echter zonder kittens, omdat het met name voor angstige en slecht gesocialiseerde kittens een belasting vormt om eenmalig, in het kader van extra socialisatie, een aantal uren angstig en gestresst te zijn. Dat draagt in zo’n setting weing bij aan de stress resistentie van een kitten. Wij zien meer in het voorlichten van elke katteneigenaar die een nestje wenst. Want socialisatie dient plaats te vinden in de periode van de geboorte tot 14 weken. 

Meer informatie over socialisatie van Kittens

Opvoeden van kittens

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!