Lepeltraining: een makkelijke manier om urine te oogsten

Zonder stress en binnen een paar uur!

Tekst : Elles Nijssen

Wil je de urine van je kat laten onderzoeken? Er is een makkelijke manier om aan urine te komen. Alles wat je nodig hebt is rust, enig inzicht in kattengedrag en eventueel een plastic buisje en pipet (de laatste twee kun je bij de dierenarts ophalen). Het voordeel van deze methode is dat de kat niet op plastic korreltjes hoeft te plassen, en dat je hem niet apart hoeft te zetten als je meerdere katten hebt.

Het gaat als volgt:

– Haal de eventuele kap van de kattenbak af
– Neem een grote lepel, bijvoorbeeld een soeplepel, en laat de kat daar rustig aan ruiken. Katten kunnen 1000 keer beter ruiken dan mensen, en ze kunnen dichtbij niet goed zien, dus dit is heel belangrijk. Kijk hem niet aan. Beweeg de lepel langzaam richting zijn achterlijf. Zeg ‘goed zo!’ als hij rustig blijft. Gaat hij met zijn oren draaien, stop er dan mee, en ga de volgende keer verder.
– De keer daarna (bv een halfuur later) doe je hetzelfde. De kat zal minder lang aan de lepel ruiken, hij kent deze immers al. Beweeg de lepel weer rustig naar zijn achterkant. Prijs hem als hij alles rustig ondergaat. Herhaal dit een uur later of zo weer.
– Als de kat eraan gewend is (en dus niet (meer) met zijn oren draait), ga je rustig achter hem aan als je vermoedt dat hij gaat plassen. Kijk hem niet aan, houd rustig de lepel bij zijn achterste en zeg weer ‘goed zo!’ als hij in de lepel plast.
– Je kunt de plas opzuigen met het pipet en in een buisje doen.
– Breng de urine zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vraag eventueel aan je dierenarts hoe lang je de urine in de koelkast mag bewaren.

Waarom werkt deze methode?

Omdat hij aansluit bij hoe katten in elkaar zitten. Geur is heel belangrijk voor ze, ze zijn zeer intelligent en leren makkelijk. Bovendien gebruik je respect: je stopt zodra je tekenen van stress ziet. Juist als je geduld hebt met katten, kun je snel iets met ze bereiken…

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!