Waarom doet jouw kat het niet op de bak?

Waarom doet uw kat het niet op de bak?

Onzindelijkheid is een veel voorkomend probleem bij huiskatten. De onzindelijkheid is vaak voor het baasje een probleem, echter niet voor de kat. Voor de kat zijn geuren erg belangrijk. Geuren die wij mensen niet prettig vinden, zoals de geur van urine, vinden katten wel interessant. Meestal gaan ze als ze het op de bak gedaan hebben, hun boodschap nog even beruiken. De kat bestond als diersoort al eeuwen op aarde voordat de mens als aap nog in bomen leefde. De kat woont slechts 50 jaar pas in huis als huisdier.

Verschillende soorten onzindelijkheid

Er bestaan verschillende vormen van onzindelijkheid. Een kat kan onzindelijk zijn met ontlasting of urine of beiden. T.a.v. de onzindelijkheid met urine is er weer een onderverdeling in de houding waarin de kat onzindelijk is. Rechtop staand met trillende staart noemt men sproeien, zittend noemt men plassen. Sproeien komt helaas vaak voor, de kat sproeit tegen de bank, het gordijn, de deurpost, het beperkt zich meestal helaas niet tot één plekje. (Kijk voor meer tips tegen sproeien).

Kattenbakperikelen

Uit onderzoek is gebleken dat als de kat kan kiezen, deze kiest voor een kattenbak zonder bovenkant (open bak), met een dun laagje niet geurende vulling. De kat heeft immers een hele goed neus en de stank blijft hangen onder de kap. Katten ruiken vele malen beter dan wij mensen. Wij houden ook niet van een toilet dat sterk riekt, katten ook niet. Als we katten de keus laten, kiezen ze voor een bak zonder kap er op. Vaak verschoont men de bak slechts een maal per week, de kat vind dat smerig en doet het liever op een schoon plekje: naast de bak bijvoorbeeld of op uw schone beddengoed. De kattenbak kan beter zo weinig vulling bevatten dat deze elke dag geleegd moet worden. In de praktijk blijken veel mensen niet op de hoogte te zijn van de voorkeuren van de kat, tot het moment dat de kat onzindelijk wordt en contact met het Kattengedragsadviesbureau wordt opgenomen. Mensen met één kat zullen soms gewoon twee open bakken nodig hebben, die op verschillende plaatsen in huis staan. Hoeveel kattenbakken zijn dan nodig? Aanbevolen wordt: het aantal katten plus één. Wist u dat?

Plasjes…..de juiste tip

Als men her en der in huis plasjes vindt, bestaat de mogelijkheid dat de kat fysieke problemen heeft. Dit komt vaak voor en bij onzindelijkheid moet u toch eerst naar de dierenarts met de kat. Gedragsadvies inwinnen zonder eerst naar de dierenarts te gaan is niet alleen onverantwoord, maar ook niet mogelijk. Het blijkt in de praktijk namelijk veel vaker een lichamelijk probleem te zijn dan de baasjes gedacht hadden. De dierenarts zal de kat lichamelijk onderzoeken en zeker zijn urine, om te zien of de kat geen lichamelijke problemen heeft die kunnen leiden tot onzindelijkheid. Pas als de dierenarts niets kan vinden wordt u doorverwezen een kattengedragsdeskundige. Vaak willen mensen een tip om de onzindelijkheid op te lossen. Er is echter niet één tip die altijd werkt bij een onzindelijke kat. Er zijn heel veel tips mogelijk, maar de juiste tip is afgestemd op de unieke situatie van de kat en het baasje. De oorzaak van het gedrag weten is belangrijk. Bij een blaasontsteking of gruis moet u naar de dierenarts, en bij stress kunt u terecht bij een kattengedragsdeskundige. Vaak wordt een kat onzindelijk rondom een verhuizing, als er een baby bij is gekomen, als men is gaan samenwonen, of juist gaan scheiden. Een kat is gevoelig voor veranderingen en niet elke kat kan hier goed mee omgaan. En dit kan ook ongewenst plasgedrag triggeren.

Wat te doen bij onzindelijkheid?

Als uw kat onzindelijk gedrag vertoont: ga naar de dierenarts en laat uw kat grondig lichamelijk onderzoeken. Als de dierenarts geen aanwijzingen vindt voor de oorzaak van het gedrag, dan moet de oorzaak van het gedag opgespoord worden om het probleem op te kunnen lossen.

Het is mogelijk dat de kat niet van de geur van een bepaald schoonmaakmiddel houdt. Gebruik liefst iets neutraals zoals soda of groene zeep, dit ruikt namelijk niet. Dit voorkomt dat de kat het daarom naast de bak gaat doen.

Zorg ervoor dat u zoveel kattenbakken in huis heeft als het aantal katten + 1. Dit ter voorkoming van onzindelijkheid èn ter bevordering van het natuurlijke gedrag van de kat om niet op dezelfde plek zowel te ontlasten als te urineren.

TIP

Afwisselen met soorten grit kan ook handig zijn, om te ontdekken aan welk type uw kat de voorkeur geeft. Doe dat ook eens met typen bakken. Veel katten hebben bijv. liever een open bak. Maar de plek van de bak kan ook veel uitmaken. Het kan best zijn dat de kat de bak liever op een heel andere plek ziet dan dat u die ziet.

Marcellina Stolting

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!