Goede huisvesting tip

 Goede huisvesting van uw kat voorkomt ook gedragsproblemen.

Goede huisvesting omvat de volgende aspecten: de kat moet kunnen klimmen, zien, horen en ruiken.

De kat moet uitzichtpunten en verstopplekken hebben. Lekkere plekjes om te liggen en krabmogelijkheden. Sociaal contact met andere katten, of de mogelijkheid hiertoe hebben. Sociaal contact met mensen: aaien als uw kat dat wil en spelen als deze daar zin in heeft. Katten prefereren mensen boven een speeltje. Uw kat speelt graag alleen, met bewegende speeltjes. Er zouden niet meer dan twee katten op 1 kattenbak moeten gaan. En niet meer dan 25 katten in een groep gehuisvest moeten worden.

Wij mensen hebben een hele grote wereld. We reizen, we gaan naar ons werk, we zoeken onze vrienden op, elke dag worden we in een voortdurend veranderende omgeving met een overdaad aan prikkels geconfronteerd. Dan komen we vol ‘input’ van de dag weer thuis, en rollen ons op de bank op met de kat, die onze terugkeer verlangend heeft afgewacht. De buitenkat zal dergelijke uitdagingen hebben ontmoet in de kattenversie van een typische dag op kantoor: jagen, vuilnisbakken afstropen, klimmen, nieuwe plekken verkennen, sociale ontmoetingen. Het vooruitzicht van een maaltijd en een warme schoot lokt onze gezelschapsdame of – heer naar huis voor een avondje bijkomen.

Wat voor dag heeft de binnenkat gehad? Hij is opgestaan, heeft gegeten, geslapen, uit het raam gekeken, geslapen, gegeten, de bak gebruikt, nog wat geslapen, is naar boven gegaan, heeft uit het raam gekeken, geslapen, gegeten, is opnieuw op de bak gegaan, heeft nog maar wat geslapen en toen kwam het baasje thuis.

Een klimmeubel is eigenlijk een must voor de kat. Zij benutten immers de ruimte graag driedimensionaal. Dit klimmeubel is ook interessant geplaatst: de kat heeft vanaf dit meubel uitzicht naar de tuin toe. Hier kan ze genieten van alle vogels die de tuin bezoeken. Helaas hebben te weinig kattenbezitters een degelijk klimmeubel. Dit is echt de moeite van een investering waard. Katten klimmen immers erg graag. Zo kunt u de kat binnenshuis ook voldoende activiteiten gaan bieden. Als u meerdere katten heeft, is het niet gek om ook meerdere klimmeubels aan te schaffen.

Waar is het jagen gebleven? Waar is het klimmen gebleven? Waar is de uitdaging?
Kortom: als u een binnenkat heeft, kost het moeite om de leefomgeving van de kat aantrekkelijk te laten zijn, zodat hij om deze reden geen gedragsproblemen hoeft te ontwikkelen.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!